Preskoči na glavno vsebino

Kaj dobro pomaga preprečevati obarvanje zob in zakaj se na sklenini sploh kopiči pigment?

18. 8. 2023

Jana Uhlir

4 minute branja

Si radi redno privoščite kavo, robide in rdeče vino, vaš jedilnik pa pušča sledi na vaših zobeh? Sivkasto obarvani zobje, rjavi ali črni madeži, za nekaj odtenkov temnejša sklenina ob dlesnih. To so povsem običajni pojavi, a pri pogledu v ogledalo zagotovo ne razveselijo. Dobra novica je, da je nastajanje pigmentnih madežev na zobeh mogoče preprečiti, lahko se jih celo znebite. To pa je mogoče le s pravilno nego

Poiščite krivce

Madeži so mesta, kjer je zobna sklenina posebej temno obarvana. Lahko so notranji (te povzročajo fluoridi, nekatera zdravila, omrtvičeni zobje ipd.) ali pa zunanji oziroma površinski. Krivce za slednje veliko lažje poiščemo – obarvanje zob večinoma povzročajo različne snovi v živilih ali pijače z visoko vsebnostjo barvil. Roko na srce, zaradi neustrezne zobne higiene lahko vaši zobje dobijo rumen, rjavo-rumen ali celo črn odtenek,  sijoč nasmeh pa se zdi nedosegljiv.

Za sijoče in bolj bele zobe

Kavi in vinu se ni treba odpovedati

Pijač in živil, ki povzročajo obarvanje zob, je cela vrsta: barvo puščajo ne le kava, čaji, vino, gazirane in sladke pijače, ampak tudi paradižniki, kari, sojina omaka, balzamični kis, sladkarije in sadje, kot so borovnice ali robide. Na kratko, vse, kar obarva vaš jezik in usta, obarva tudi vaše zobe. Seveda pa se zaradi tega ne bomo odpovedali kavi, vinu ali sadju! Kot prva pomoč pomaga, če si po njihovem zaužitju izplaknete usta.

Stavite na peskanje in skrbno domačo nego

Obarvanost se da odstraniti – ali zmanjšati – na več načinov. Naravni odtenek svojih zob lahko ohranite z redno uporabo belilnih zobnih past, ki vsebujejo aktivne sestavine, kot so bioaktivno oglje, encimi, peroksidi, mikrokroglice ali abrazivi.

Ali si umivate zobe po jedi? Po obroku počakajte vsaj pol ure. Med jedjo v ustih nastajajo kisline, ki razjedajo zobno sklenino, zato jo lahko s prehitrim ščetkanje poškodujemo.

Sestavo zobne paste izberite glede na stopnjo obarvanosti zob: pri blagem obarvanju v obliki madežev od kave ali sladkih pijač pomagajo skoraj vse vrste belilnih zobnih past, pri srednjem ali močnem obarvanju pa izberite belilne zobne paste s peroksidi. Pri njihovi uporabi se vedno ravnajte po navodilih na embalaži. Med umivanjem zob se trudite predvsem dobro odstraniti zobne obloge s površine zob, saj se pigment kopiči prav v njih.

Premislite tudi o tem, kdaj ste nazadnje obiskali ustnega higienika. Ta namreč lahko poskrbi za zmanjšanje obarvanosti zob s posebnim peskanjem. Strah je odveč, postopek je povsem neboleč, rezultati pa bodo vidni takoj.

Kako lahko zmanjšate obarvanost zob

Dobro delujejo tudi posebni geli, praški in seti za beljenje zob ter pudri za beljenje zob ali belilna peresa. Dopolnite jih lahko tudi s posebnimi ustnimi vodami za bolj bele zobe. Vsekakor pa, preden se odločite za kakršno koli beljenje zob doma, obiščite svojega zobozdravnika, ki bo z vaših zob odstranil karies in vam svetoval, kateri način beljenja je najprimernejši za vas. Lahko tudi odkrije morebiten globlji vzrok obarvanosti vaših zob.

Preizkusite gele, pudre in sete za beljenje zob

Pet priporočil za preprečevanje pigmentnih madežev na zobeh

  1. Redno obiskujte ustnega higienika. Določene vrste obarvanj lahko odstrani le strokovnjak, vaši zobje pa bodo z njegovo pomočjo bolj zdravi, bolj sijoči in bolj beli.
  2. Skrbno umivajte zobe in vsak dan poleg zobne ščetke uporabljajte tudi medzobne ščetke in zobne nitke.
  3. Po uživanju hrane ali pijače, ki povzroča pigmentne madeže na zobeh, usta izplaknite z vodo. Lahko si tudi umijete zobe, a ne prej kot po 30 minutah.
  4. Če še vedno kadite, poskusite to razvado opustiti.
  5. Uporabljajte kakovostne belilne zobne paste, ki so primerne prav za vaš tip zob (na primer zobno pasto za občutljive zobezobno pasto proti paradontozi ipd.).

Za sijoče bele zobe sta potrebna nega in čas, a prekrasen (in zdrav!) nasmeh zagotovo vse poplača. Navsezadnje je prav to tisto, kar pri drugih najprej opazimo