Preskoči na glavno vsebino
Si znate pravilno očistiti zobe? Katere so najpogostejše napake pri čiščenju
2. 3. 2023Jana Uhlir
5 minut branja
Zobni pripomočki so novi "skincare". Nega zob mogoče ni tako zabavna in seksi kot preizkušanje novih ličil, vendar na koncu veliko pripomore k vašemu zdravju in lepoti (ter k stanju v vaši denarnici). Vsi vemo, da moramo zobe čistiti dvakrat na dan, vendar se s tem nega ne konča. Torej – kaj sledi?

Ali je vam tudi všeč, ko nekdo pri nasmehu pokaže zdrave, čiste in bele zobe? Da se vas to ne tiče in svojih zob raje ne razkazujete? Osnovo ustrezne nege zob lahko vsak dan najdete kar v svoji kopalnici. Da, gre za pravilno čiščenje. Svetovali vam bomo in vas naučili!

Kako pravilno čistiti zobe

Čiščenje ni znanost, vendar lahko kljub temu delamo napake. „Zobe si morate čistiti dvakrat na dan, najpomembnejše pa je zvečer. Za čiščenje uporabljajte mehke ščetke z ravnimi ščetinami,“ priporočata Lucie Rozsypalová, DiS., in Štěpánka Reslová iz ordinacije ustne higiene Zobje & Dlesni. Od vas je odvisno, ali boste izbrali ročno ali električno zobno ščetko. 

Kako pa to storiti, da boste zobe res očistili in ne samo malo „podrgnili“? „V ordinaciji vas naučimo, da s ščetko izvajate bolj krožne ali vibracijske gibe. Pazite, da je res očiščena celotna površina zob, optimalno tako, da glava ščetke med čiščenjem vedno sega do dlesni,“ opisuje strokovnjakinja. 

Čistite si zobe, televizija bo počakala

Zagotovo to poznate tudi vi: gledanje televizije, pripravljanje stvari za naslednji dan in podobno pri umivanju zob. Vendar to ni navada, za katero bi vas zobozdravnik ali ustni higienik pohvalil. „Nekatera mesta lahko med čiščenjem spregledate ali jih ne očistite temeljito. Vnetje dlesni in karies se hitro razvijeta, zato se morate na čiščenje zob osredotočiti,“ pojasnjujeLucie Rozsypalová. Če lahko zavestno in premišljeno jemo, spimo ali se sprehajamo po gozdu, si lahko tudi zavestno umijemo zobe. 

In umivanje zob bo šlo (skorajda) samo od sebe

Če imate težave ...

Ali pri negi zob delamo še katero napako, ki lahko vpliva na zdravje zob in povzroči slabo voljo ob plačilu pri zobozdravniku? „Žal se še vedno srečujemo z mnenjem, da lahko vnetje dlesni ali parodontozo pozdravimo sami doma z izdelki, ki so na voljo brez recepta. Tako to res ne deluje,“ pojasnjuje ustna higieničarka. Če vas mučijo krvavenje dlesni, nabiranje zobnega kamna, majanje zob ali zadah iz ust, se naročite v ordinacijo zobozdravnika ali ustnega higienika. In to res takoj.

Če so zobni vratovi razgaljeni in občutljivi, obiščite zobozdravnika. Razlogov za to je več, vključno z vnetnimi procesi. Doma situacije ne morete rešiti.

Kako izbrati medzobno ščetko

Druga pogosta napaka je, da si dobronamerno sami izberete velikosti medzobnih ščetk. „Ko sami izberete medzobno ščetko, se lahko zgodi, da ne bo ustrezala realnosti, tj. velikosti, ki jo potrebujete,“ nadaljuje strokovnjakinja. „Premajhna zobna ščetka ne more dovolj dobro očistiti medzobnega prostora, prevelika zobna ščetka pa lahko poškoduje dlesni ali zobno sklenino.“ Tudi v tem primeru naj vam pri izbiri ustreznih medzobnih pripomočkov pomaga ustni higienik ali zobozdravnik. 

 „Pri nagnetenih zobeh, zlasti v sprednjem delu zobovja, pogosto raje uporabljamo zobno nitko. Po drugi strani pa pri medzobnih ščetkah ena velikost redko zadostuje in pogosto je treba izbrati več velikosti,“ opisuje Štěpánka Reslová. Sama poskuša za stranko izbrati največ tri velikosti, da je ne bi odvrnila od čiščenja. 

Navdušite s popolnimi zobmi in svežim zadahom

Intuitivno čiščenje

„Menimo, da je čiščenje medzobnih prostorov tudi zelo intuitivna zadeva, namesto da naše stranke prejemajo slikovne priročnike o tem, kje in kateri pripomoček za čiščenje medzobnih prostorov uporabiti,“ pravi strokovnjakinja za ustno higieno. Vedno poskušajte uporabljati takšno medzobno ščetko, da boste čutili, da po vstavitvi le-te ščetkate sosednje površine zob. Če ne, je ščetka premajhna.

Najprej k strokovnjaku, nato domača nega

Ste se odločili, da boste zdaj začeli redno uporabljati medzobne pripomočke, kot ste si obljubili vsakič, ko zapustite zobozdravstveno ordinacijo? Najprej se naročite na ustno higieno. Učinkovita domača nega se lahko začne šele, ko so medzobni prostori brez zobnega kamna in oblog, ki jih ne morete sami odstraniti doma. 

Ustna higiena ni kozmetični poseg, temveč postopek zdravljenja.

Vlagajte predvsem v zobne ščetke

Strokovnjakinja meni, da je popolno čiščenje zob vedno povezano z ročnim delom, tj. z uporabo zobne ščetke in medzobnih pripomočkov. Vse ostalo lahko postopek naredi le še bolj prijeten. Ustna prha je lahko dober pripomoček za čiščenje mostičkov ali za zaključek po čiščenju medzobnih prostorov. Ne nadomešča osnovnih pripomočkov za čiščenje. 

Ustna voda je neke vrste ustni deodorant. „Pomagala vam bo, da se boste počutili udobno in osvežila bo vaš dah. V nekaterih primerih lahko zobozdravnik priporoči ustno vodo, ki pomaga pri hitrejšem celjenju, vendar so ti pripomočki sami po sebi nepomembni. Vlagajte raje v osnovne pripomočke za čiščenje, kot so zobne ščetke in medzobni pripomočki,“ priporoča Lucie Rozsypalová.

Že veste, kako pravilno očistiti zobe in medzobne prostore? Poskusite čiščenje vključiti v svojo redno večerno rutino. Nekaj dodatnih minut in vaši zobje vam bodo hvaležni!

Preberite si več