Preskoči na glavno vsebino

Kako si pravilno umivati lase: 6 najpogostejših napak, ki jih delamo

25. 5. 2023

Jana Uhlir

5 minut branja

Z najboljšim prijateljem vsake zaposlene ženske, suhim šamponom, je nekaj dni še neka-ko šlo, zdaj pa je res že napočil čas, da si umijete lase. Za vas imamo odlične nasvete, kako za lase končno poskrbeti tako, da bodo lepi, prožni, zračni in zdravi.

Logistika, povezana z umivanjem las, je lahko na trenutke zelo zahtevna. Naj si lase umijem danes ali lahko zdržim še en dan? Ali bo suhi šampon zmogel  ali bi bilo vseeno bolje skočiti pod tuš? Skupaj s frizerko Nelo Matýesk vam bomo svetovali, kako si pravilno umivati lase tako, da bodo dolgo zdržali mehki in zdravi.

Kako si pravilno umivati lase?

Lasje niso zares umazani, zato bi morali s šamponom umivati lasišče. In kako točno se tega lotiti? »Lase najprej dobro zmočite, voda naj ne bo prevroča ali premrzla, saj v tem primeru ne bo dobro izprala nečistoč. Šampon spenite na dlani in ga enakomerno porazdelite po glavi. Dodajte vodo, da ga aktivirate. Z močenjem in umivanjem lasno vlakno odpremo, zato je pomembno, da lase z balzamom ali masko vedno znova zapremo. Lasišča ne drgnite, temveč s konicami prstov s krožnimi gibi lasišče masirajte,« priporoča frizerka Nela Matýsek. 

Katere napake so pri umivanju las najpogostejše?

1. Uporabljamo neprimerne izdelke.

2. Lase si umijemo samo enkrat.

3. Ne uporabljamo balzama ali maske.

4. Izdelkov za lase ne izperemo dovolj temeljito.

5. Lasišče umivamo/drgnemo preveč grobo.

6. Pri kodrastih in valovitih laseh ne uporabljamo metode CGM (metoda Curly Girl).

Kolikokrat pa si vi umivate lase?

Enkrat in dovolj? Kje pa! Pomembno je, da si lase umijemo dvakrat. »Prvo umivanje odstrani nečistoče. Včasih se celo zgodi, da se nam šampon sploh ne bo spenil. Pri drugem umivanju uporabite manj šampona, potem se bo penil bolje. Postopno dodajajte vodo, ne šampona, opomni frizerka. Med umivanjem las bodite pozorni na prav vsa mesta na glavi.« »Pena mora biti povsod, sicer bodo lasje zopet videti obteženi ali mastni,« pravi frizerka. 

Za umivanje las

Po umivanju lasišča peno le potegnite v smeri rasti las. In pomembno, vendar pogosto zanemarjeno, je, da izdelek z las dobro izperete. »Če tega ne boste naredili, lahko po nepotrebnem dobite prhljaj in podobno,« pojasnjuje frizerka. Potem je na vrsti regeneracija

Kak pogosto si je treba umivati lase?

Po besedah ​​frizerke je idealno, da si lase umivate dvakrat na teden, a je to znova odvisno od tipa las. »Umivanje las dvakrat tedensko je res idealno, vendar to ni strogo pravilo. Ljudem, ki imajo suho lasišče, zadostuje, da si lase umijejo enkrat tedensko, drugi pa si lase umivajo vsak dan,« razlaga Nela Matýsek.

Na splošno lahko rečemo, da je treba tanke lase običajno umivati ​​vsak drugi dan, normalne lase zadostuje umiti dvakrat na teden, močne in grobe lase pa enkrat na teden. Vendar pa ob tem upoštevajte svoj življenjski slog, pogostost vadbe, uporabo izdelkov za oblikovanje in predvsem tip lasišča. 

Ne pozabite na regeneracijo

Eni ljudje varčujejo s šamponom, drugi pa imajo pravo penasto zabavo. Koliko šampona je dovolj? Če ne želite slišati obveznega odgovora »primerno«, vedite, da bo količina velikosti lešnika povsem dovolj. »Seveda je odvisno od tega, katero znamko uporabljate in za kakšen šampon gre«, pojasnjuje Nela Matýsek. 

Kako izbrati šampon za lase?

Univerzalen odgovor za vse ne obstaja. Izdelek izberite glede na vrsto las in glede na to, kaj potrebujete. Posvetujete se lahko tudi s svojim frizerjem. Preizkusite na primer  šampone brez sulfatov,  ki jih je na trgu ogromno. Čemu pravzaprav služijo sulfati v šamponih? »Pomagajo odstranjevati nečistoče in maščobo. Pri umivanju las ustvarijo bogato peno, ki poveča vtis brezhibno umitih las. Vendar pa pena ni vse in tudi brezsulfatni šamponi se znebijo nečistoč,« pojasnjuje frizerka. Sulfati v šamponih lahko namreč dražijo kožo, dehidrirajo ali oslabijo lasne mešičke. 

Brez njih pravilno umivanje las ni mogoče

Reverse hair washing, da ali ne?

Morda ste preizkusili trend reverse hair washing. Zanimalo nas je, za kakšen tip las je tovrstno umivanje primerno. »Obrnjeno umivanje povsem spremeni način običajnega umivanja las – na mokre lase najprej naneseš balzam in šele nato šampon. To metodo priporočam za tanke in šibke lase, da ne bodo obteženi,« pojasnjuje Nela Matýsek. 

Pravilno torej izberite izdelek in obratna metoda ne bo potrebna. Če izberete napačne izdelke, namreč porušite logičen proces umivanja, v katerem šampon lase odpre, nega pa zapre. Lasje so lahko zato naelektreni ali krepasti.

Če veste, kako se lotiti umivanja las, ni to nobena znanost. Zdaj pa je treba le še izbrati prave izdelke in pripravljeni ste.