Rdeče žilice na obrazu: Vemo, kako se jih lotiti!

21. oktober 2021Diana M.
Zardevati želimo samo takrat, kadar dobimo lep kompliment. Kadar pa se rdečica na našem obrazu pojavi v podobi kapilar, pa bi glavo najraje skrili v pesek. Rdeče žilice oziroma kuperoza pa se na našem obrazu pojavi zato, ker žilice izgubljajo prožnost in njihova stena se tanjša. Kako preprečiti kuperozo in kako odpraviti žilice, ko se enkrat že pojavijo?

Zakaj nastanejo rdeče žilice na obrazu? 

Rdeče žilice se na obrazu najpogosteje pojavljajo v obdobju staranja naše kože – torej moramo postati bolj pozorni, ko upihnemo 30 svečk na torti. Stene žil postopoma izgubljajo svojo naravno prožnost, žilice se širijo in začnejo pokati. Na obrazu se nato pojavijo žilice, ki spominjajo na pajkovo mrežo, spremlja pa jih lahko tudi rdečica kože. Na to, ali in kdaj nas kuperoza obišče, vpliva genetika in tudi naš življenjski slog. 

Kaj je lahko krivo za to, da se rdeče žilice pojavijo?

 • Genetika – Ima kdo v družini razširjene žile na obrazu? Potem je verjetnost, da jih boste imeli tudi vi, večja.
 • Hormonske spremembe – Žile se lahko na obrazu pokažejo tudi v obdobju nosečnosti, v puberteti ali menopavzi, lahko pa tudi zaradi vpliva hormonske kontracepcije.
 • Kožne bolezni – Razširjene žilice na obrazu so povezane z drugimi težavami s kožo, kot sta denimo rozacea in ekcem.
 • Sončno sevanje – to je še en razlog, zakaj za SPF zaščito skrbeti skozi vse leto.
 • Toplo in hladno – Koža, nagnjena k razširjanju in pokanju žilic, ne mara vročine, ekstremnega hladu in tudi ne hitrih sprememb temperature.
 • Pitje alkohola in kajenje 
 • Drugi zunanji vplivi – na primer bivanje v onesnaženem okolju.

 

Kako preprečiti nastanek rdečih žilic? 

Če želite, da vaša koža ostane lepa in brez mrežic čim dlje, poskusite upoštevati nekaj osnovnih pravil in rdeča bo na vašem obrazu le kot barva šminke! Kako se tega lotiti?

 • Če je vaša koža občutljiva ravno na ekstremne temperature, ne uporabljajte pogosto vročih kopeli, savne, parnih kopeli, solarija, pa tudi ne skrivajte jade rollerjev v hladilniku.
 • Redno uporabljajte kakovostno SPF nego, in to skozi vse leto.
 • Ne uporabljajte ne kemičnega ne mehanskega pilinga – Na občutljivejšo kožo lahko poskusite nežnejši piling za obraz, denimo encimski.
 • Poskusite v svojem jedilniku omejiti živila, ki razširjajo žilice. Mednje spadajo pekoča hrana, alkohol in na primer kava.
 • Poskusite čim bolj zmanjšati stres.
 • Pomembna je tudi redna nega, čiščenje kože in seveda kakovostna kozmetika!

Kako se lotiti rdečih žilic na obrazu

Tudi če se zgodi in se kakšna žilica na obrazu „razlije“, to ne pomeni konca sveta. Z dobrim življenjskim slogom in kakovostnimi izdelki bi morali razpokane žilice na obrazu obvladati oziroma jih vsaj omejiti. 

Izbirajte med kozmetiko, namenjeno občutljivi koži, pozorni pa bodite tudi na vaš tip kože in na vlažilne sestavine.

S pordelo in občutljivo kožo se bo zagotovo dobro spopadla krema za obraz FlosLek Laboratorium Dilated Capillaries. Ima vlažilne učinkovine in preprečuje zardevanje ter pojav žilic. 

Če imate izrazito občutljivo kožo, preizkusite krepilno kremo za razpokane žilice For Sensitive Skin blagovne znamke Alcina z ognjičem in divjim kostanjem, ki jo prijetno pomiri. 

Želite kremo, ki bi poleg vlaženja poskrbela tudi za zaščito pred soncem? Potem bo vaši koži zagotovo všeč Iwostin Capillin – pomaga preprečiti nastanek razpokanih žilic, po zaslugi zelenega pigmenta pa zmore takoj zmanjšati rdečico. 

 

Da preprečite rdeče žilice ali jih odpravite zahteva nekaj potrpežljivosti, vendar vam bo zagotovo uspelo! 

Žilice na obrazu

Preberite si več