Preskoči na glavno vsebino

Ocena: Najboljša pasta za beljenje zob? Preizkusili smo jih in jo našli!

23. 5. 2023

Jana Potuznik

6 minut branja

Zdravi, čisti in beli zobje so seksi. Toda, kako lahko to dosežete, če ste strasten oboževalec kave, črnega čaja ali rdečega vina? Relativno poceni in priročna rešitev so belilne zobne paste. V uredništvu smo jih nekaj preizkusili in zdaj vemo, kako zobem vrniti naraven bel odtenek.

Le kdo si ne bi želel čudovitega sijočega belega nasmeha? Belilne zobne paste vam lahko pri tem pomagajo in vaše zobe v udobju vašega doma nežno pobelijo. Dobre belilne zobne paste lahko s površine sklenine odstranijo obarvanost, ki jo povzročajo kava, čaj in hrana, ter zobem povrnejo naraven bel odtenek. 

 Kava, čaj in hrana – to so glavni krivci za porumenele zobe. Uspešno pa se jim pridružujejo še rdeče vino in cigareti. Naloga belilne zobne paste je, da to obarvanost odstrani. Bolj ali manj uspešno. Ampak kako? Belilna zobna pasta deluje na fizikalnem ali kemičnem principu. Prva vrsta vsebuje abrazivne sestavine, ki nežno brusijo zobno sklenino. Belilne zobne paste, narejene na kemičnem principu, vsebujejo peroksid, ki odstranjuje barvne pigmente v strukturi zob. 

 Najboljša pasta za beljenje zob? Do bele s pomočjo črne 

Poleg klasičnih belilnih zobnih past lahko poizkusite zobe posvetliti naravno, na primer z uporabo črnega oglja v črni belilni pasti, ki z zob odstrani zobne obloge in madeže. Poleg tega so popularni tudi praški za beljenje zob.  

Pošteno je povedati, da tudi najboljša belilna pasta ne bo prinesla enakih rezultatov kot profesionalno beljenje zob. Če pa hočete zobe posvetliti le za odtenek ali dva, potem je pasta za beljenje zob kot nalašč za vas. In v nekaj tednih ali mesecih se boste lahko na široko zasmejali s svetlečimi belimi zobmi.  

Dovolj besed, poglejmo, katera belilna zobna pasta se je na uredniškem testu odrezala najbolje! 

Najboljše belilne zobne paste

Ocene: belilna zobna pasta  

Signal White now gold

Jana U., spletna urednica 

Kaj mi je bilo najbolj všeč:  Praktična »stoječa« embalaža in to, da (nežno) deluje.  

Prednosti: Signal White Now Gold zobe beli, jim daje sijaj in se bori proti zobnim oblogam. To je pasta, ki je nežna do zobne sklenine. Učinek se je pokazal po dolgotrajni uporabi, ob čiščenju dvakrat na dan. Glede na to, da je moja naravna barva zob žal bližje rumeni, učinek ni tako opazen, kot bi si ga želela. Je pa dober dodatek po beljenju. 

Slabosti: Učinek se je pri meni pokazal šele po daljšem času. In sem precej nepotrpežljiva. 

MEDIBLANC Whitening 

Lenka, urednica spletnih vsebin 

Kaj mi je bilo najbolj všeč: Večnamenska nega, odlična za moje občutljive zobe, zagotavlja, kar obljublja. 

Prednosti: Ta zobna pasta me je prijetno presenetila. Zobna pasta z belilnim učinkom MEDIBLANC Whitening je prijetnega okusa in se poleg resnično nežnega beljenja uspešno spopada tudi s celo vrsto majhnih težavic v ustni votlini. Izredno so mi ustrezali okus, konsistenca in to, da se ne peni. Hkrati sem odkrila 100% in večnamensko delovanje hidroksiapatita – naravnega minerala, ki izboljša stanje, videz in odpornost zob, pospeši proces remineralizacije in celi razpoke. Testirala sem pasto po profesionalnem beljenju in po mesecu dni so moji zobje beli kot dan po beljenju. Zame je Mediblanc Whitening odlična izbira! 

Slabosti: Nisem našla nobene. 

Preizkušene belilne zobne paste

Opalescence Whitening 

Diana, spletni projektni vodja 

Kaj mi je bilo najbolj všeč: Svež okus, vzdržuje odtenek, zobje med uporabo niso občutljivejši. 

Prednosti: Razmerje med ceno in učinkom je zame pri belilni zobni pasti Opalescence Whitening odlično. Ima izrazit, zelo osvežujoč okus, čuti pa se, da tudi hladi. Všeč mi je, da vsebuje fluorid, in tako ščiti tudi pred kariesom. Sicer pa so moji zobje po približno štirinajstih dneh uporabe zagotovo za odtenek bolj beli, z uporabo te belilne zobne paste pa gotovo niso postali občutljivejši. Od osvežujočega in izrazitega okusa sem že kar malo odvisna. 

Slabosti: Za nekatere je lahko okus zelo močan.  

Komplet My White Secret Toothpaste Classic Mint

Alice, vodja vsebinskega trženja

Kaj mi je bilo najbolj všeč: Prijeten okus, koncept dnevne in nočne zobne paste. 

Prednosti: Dnevna pasta kompleta My White Secret Toothpaste Classic Mint  ne le beli, ampak vsebuje metino olje, ki osvežuje ves dan. Nočna pasta je zaradi oglja, ki ga vsebuje, črna. Na zobe deluje vso noč, ko spite. V resnici sem se za to zobno pasto odločila, ker sta me zanimala dizajn in koncept dnevne in nočne paste. Začeli se boste počutiti, kot da ste na »belilni terapiji«. Všeč sta mi bila okus in vonj ter to, da krepi zobno sklenino. 

Slabosti: Ne vem, ali je to slabost. To je bila moja prva izkušnja z belilno zobno pasto in morda sem imela prevelika pričakovanja. Odlično se je spopadla z obarvanostjo na zobeh, ki sta jo povzročila kava in ​​rdeče vino. Toda po enomesečni uporabi se mi ne zdi, da bi bili zobje bistveno bolj beli. Vendar pa so za to drugi postopki. 

Swissdent Repair and Whitening

Iva Davies, spletna urednica  

Kaj mi je bilo najbolj všeč: Prijeten okus, ena najnežnejših belilnih zobnih past, Švicarji obvladajo. 

Prednosti: Zdi se mi, da so zobje po tednu dni uporabe paste Swissdent Repair and Whitening bolj gladki, brez zobnih oblog in obarvanja, česar navadne paste ne zmorejo opraviti. Ni dražila dlesni, zobje pa niso postali občutljivejši. Všeč mi je bilo, da kot sestavine delujejo naravni encimi in da belilna pasta nikakor ne izsuši ustne votline. Po dveh tednih so moji zobje zagotovo kakšen odtenek bolj beli, kot so bili pred uporabo. 

Slabosti: Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem se navadila, da se pasta za voljo boljšega učinka ne izpira. In malo se peni. Vendar je to stvar navade. 

Katero boste poskusili? Ste na podlagi recenzij že izbrali? Belilne zobne paste so namenjene predvsem ohranitvi odtenka po profesionalnem beljenju zob oziroma beljenju za odtenek ali dva. Hkrati lahko mnoge med njimi ohranjajo zdravo ustno votlino in imajo večnamenski učinek.