Preskoči na glavno vsebino

Največje parfumske uspešnice leta 2023! Poznate trenutne trende?

25. 8. 2023

Jana Krajco

4 minute branja

Vsako sezono si kupimo nov odtenek šminke, poiščemo najbolj priljubljene barve lakov za nohte, trendom pa prilagodimo tudi rutino nege obraza. Glede parfumov pa? Najbolj kul je, ko sladek in svež vonj pozimi zamenja steklenička z nekoliko bolj intenzivno vsebino. Se to dogaja tudi vam? Morda je čas za majhno dišavno revolucijo v vaši zbirki. Spoznajte trende dišav leta 2023.

1. Spolno nevtralni

Uniseks parfumi seveda niso nič novega. Vendar je vprašanje spola v družbi tako močno prisotno, da ni presenetljivo, da so v porastu dišave, ki rušijo meje med spoloma. Zato se končno odmaknite od tipično „moških“ in „ženskih“ tonov in poduhajte lesne ali vodne akorde. Ne bi bila to, da bi dišavo delili s partnerjem, zanimiva sprememba?

Top dišave zanjo in zanj

2. Plastenje parfumov

V ospredju je poudarek na edinstvenosti in pristnosti. Toda „prepoznaven“ parfum iz oglasa, ki se predvaja po vsem svetu, ne diši ravno izvirno. In kaj s tem? Odgovor je plastenje. Staro pravilo, da na telesu ne smete kombinirati več dišav, lahko pozabite. Seveda pa je treba malce razmisliti. 

Pri plastenju začnite z močnejšo dišavo in nadaljujte z lažjo, da bo tudi ta nekoliko prišla do izraza. Ne kombinirajte več intenzivnih dišav skupaj. Dobro se obnesejo parfumi, ki imajo vsaj eno skupno sestavino. V tem pogledu so primerne cvetlične dišave, saj se razumejo s skoraj vsemi (zlasti s sadnimi akordi). Začimbni toni se ujemajo z lesnimi in orientalskimi. Toda dovolj je pravil, vse je odvisno predvsem od ustvarjalnosti.

3. Dišati trajnostno

Naslednja tema, ki se je z družbene ravni preselila v vesolje dišav, je trajnostnost. V vsebini in embalaži. Pozorni bodite na vire sestavin parfuma, izberite stekleničke, ki jih je mogoče ponovno napolniti. V ospredje prihajajo sintetično proizvedene sestavine in večvrednostno recikliranje, pri čemer nekatera podjetja uporabljajo preostanke začimb ali lesa iz drugih industrij. Toda pazite na zeleno zavajanje. Ne zadovoljite se z navedbami na embalaži, trajnostnost je povezana tudi z raziskavami in podatki.

Te parfume lahko ponovno napolnite

4. Nenavadne sestavine

Nov parfum, a spet stare znane sestavine. Če ste se naveličali vrtnice, sandalovine in bergamota, začnite eksperimentirati s tem, kar se morda sliši kot meni norega kuharja. Riž, sezam, morske alge, pistacija, konoplja, tako lahko dišite. Si upate razširiti svoja obzorja?

5. Funkcionalna dišava

Namen parfumov se zdi več kot jasen: želimo lepo dišati (in prejemati komplimente okolice). Glede na nove trende pa vam lahko steklenička na podlagi svoje sestave spremeni razpoloženje. Odišavite se z jasminom ali sivko in se umirite. Ali pa se napolnite z energijo z meto in citrusi. Izkoristite moč parfumov na polno.

6. Nova vanilja

Oda devetdesetim letom. Vanilja diši po nostalgiji, pa tudi po udobju in toplini. Ni pretirano sladka, temveč sladko seksi in se ujema z drugimi „užitnimi“ akordi, kot so kakav, gozdni sadeži ali citrusi. Mogoče jo dojemate bolj kot zimsko dišavo, vendar ne odlašajte, nosi se vedno. Leto 2023 je preprosto leto vanilje. 

Ovijte se v vaniljo

7. Nude dišava

Lahkoten negliže ali druga koža, to je občutek, ki bi ga morali dobiti pri nude parfumih. So mehki, čisti, zračni in pudrasti z akordi vrtnice, mošusa, jantarja ali kašmirja. Najboljše pri njih je, da na vsakem od nas dišijo drugače. Po mnenju strokovnjakov simbolizirajo našo željo po bližini in intimnosti. Jasno sporočajo: Če vam je všeč lahek vetrič, se mu morate približati, da ga prepoznate. Za navdih obiščite TikTok in poiščite ključnik #pheromoneperfume.

Kaj pravite, boste opustili preizkušene klasike in se pustili premamiti enemu od parfumskih trendov 2023?