5 najbolj priljubljenih parfumov vseh časov!

So nezamenljivi, samosvoji, luksuzni in dolgo obstojni – to je pet najbolj priljubljenih parfumov vseh časov.

parfumi

5. Nina Ricci L'Air du Temps

Ta nadčasovna dišava, zaradi katere je postala slavna blagovna znamka Nina Ricci, spada med najbolj izrazite dišeče kompozicije vseh časov. Parfum je nastal na pobudo Roberta Riccija, sina Nine Ricci, ki si je želel, da naj modna hiša njegove matere vstopi tudi v svet parfumov. Ta vstop je bil precej veličasten. Cvetlično-orientalski parfum je ustvarjen na osnovi vonja nageljna, ki ga poudarjata še bergamotka in rožnat lest ter dopolnjujeta jasmin in vrtnica. S toni cedre in sandalovine se harmonično združuje vijolica in perunika. Mošus in jantar dodajata dišavi ženstvenost in čutnost.

nina ricci l air

Ta parfum je bil ustvarjen kmalu po drugi svetovni vojni, leta 1948. Prav tako kot samotna dišava je slavna tudi njena steklenička. Dominira pokrovček v obliki golobic, ki simbolizirajo mir. Steklenička je ostala ista že skoraj 70 let, vonj dišave pa se je malce spremenil. Prvotna Nina Ricci L'Air du Temps je bila bolj bogata in izrazita. Kljub temu spada ta parfum med pet najbolj priljubljenih in najbolj pogosto prodajanih parfumov vseh časov! Sodi med klasične parfume. Njegov milni vonj vas menda ne bo prevzel takoj po prvi uporabi, ampak verjemite, da gre za dišavo, ki ji boste kmalu podlegli tudi vi.

4. Yves Saint Laurent Opium

Ta slavni parfum je postal sinonim za izraz „orientalska dišava“. Na trgu je že od leta 1977 in je izredno priljubljen. To dokazuje tudi dejstvo, da je leta 2009 dobil novo edicijo in nov dizajn stekleničke, ki ga je načrtoval kreativni direktor blagovne znamke YSL. Opium je res močna, začimbna orientalska dišava. Glavne sestavine edicije iz leta 2009 so bergamotka, jasmin, mandarina in mira. Ta dišava res ni namenjena za dnevno nošenje. Če se odločite za nakup dišave, jo boste izkoristili v glavnem v dolgih zimskih večerih.

ysl opium

 Opium je znan po svojem orientalskem vonju, pa tudi zaradi škandala, ki ga je sprožil njegov naslov. V ZDA je bila ustanovljena koalicija s strani kitajskih Američanov, ki so zahtevali spremembo naslova in javno opravičilo blagovne znamke za to, da so za parfum uporabili naslov droge, ki je uničila veliko življenj na Kitajskem. Ta škandal pa je imel popolnoma nasprotne učinke. Izkazal se je za odlično marketinško orodje in Opium je kmalu postal najbolj prodajan parfum.

3. Guerlain Shalimar

Jacques Guerlain je to nezamenljivo dišavo uvedel na trg že leta 1925. Takrat je bila predstavljena na Mednarodni razstavi dekorativne umetnosti v Parizu. Steklenička parfuma, ki jo je oblikoval Raymond Guerlain, je na razstavi osvojila prvo nagrado. Naslov parfuma simbolizira ljubezen moškega in ženske – ime je dobil po naslovu vrtov, ki jih je cesar Shan Jahan podaril svoji ženi. Po njeni smrti je dal zgraditi tudi slavni indijski mavzolej Tadž Mahal.

guerlain shalimar

Osnovo parfuma ustvarja vanilija, ki jo je Jacques Guerlain oboževal. Ko so mu predstavili svež izum – sintetično vaniljo (ethylvanilin), ni okleval in jo je takoj uporabil. Vanilija ustvarja popolno harmonijo z vonjem bergamotke in kadila. Parfum je zelo intenzivni in ima izredno dolgo obstojnost. Gre za prefinjeno in luksuzno dišavo, tako da je namenjena za nošenje zvečer ali ob posebnih priložnostih.

2. Jean Patou Joy

Francoski modni oblikovalec Jean Patou je ta parfum uvedel na trg leta 1930. Ustvaril je resnično luksuzno in unikatno dišavo. Na trg jo je uvedel v času gospodarske krize in jo je pogumno predstavil kot „najdražji in najbolj luksuzni parfum na svetu“. Zahvaljujoč temu parfumu je modna hiša Jean Patou preživela tudi v času, ko je večina modnih hiš bankrotirala. Dišava je pridobila renome pri najboljših strankah in je postala konkurent tudi za najbolj prodajan parfum vseh časov Chanel No.5. Dišava je osvojila nagrado za najboljši parfum stoletja v okviru dodelitve parfumskih nagrad FIFI Awards leta 2000 in je zmagala tudi nad svojim največjim konkurentom – parfumom Chanel No.5.

jean patou joy

Izraziti cvetlični vonj parfuma Jean Patou Joy ustvarja 10 600 cvetov jasmina in 28 ducatov vrtnic – ta količina se uporablja za izdelavo 30 ml parfuma. Te sestavine dopolnjujejo še toni perunike, mošusa in sandalovine. Joy lahko nosite čez celo leto in je primerna za vse priložnosti. In verjemite, da je izredno dolgo obstojna.

1. Chanel No.5

Chanel No.5 je ikona, ki je skoraj ni treba predstavljati. Gre za legendarni, najbolj priljubljeni in najbolj pogosto prodajani parfum vseh časov! Če vas njegov vonj še ni navdušil, verjemite, da boste zagotovo slej ko prej podlegle njegovemu čaru. Saj velja za legendo med dišavami!

Coco Chanel je ta parfum ustvarila kot svojo prvo dišavo v sodelovanju s kemikom Ernestom Beauxom. Njegovi predniki so bili odgovorni za izdelavo parfumov na ruskem carskem dvoru. Parfum je sestavljen iz več kot 80 sestavin, kar je bil v času njegovega nastanka resnično revolucionarni dosežek. Med osnovne sestavine spadajo jasmin, vrtnica, perunika, ylang ylang, vanilija, ambra in sandalovina.

chanel no5

Naslov parfuma, „številka pet“, izhaja iz otroštva Coco Chanel, ki ga je preživela v sirotišnici v Abauzine. Sirotišnico je ustanovil cistercijanski red, ki daje velik poudarek na numerologijo. Prav številka pet je imela za ta red mističen pomen in se je zato pojavljala povsod. Simboliko te številke je prevzela tudi Coco Chanel in zato je tako poimenovala tudi svoj prvi parfum. Druga legenda pravi, da je Coco Chanel izbirala med petimi različnimi kompozicijami to pravo in se je na konec odločila prav za številko pet. V vsakem primeru je naslov parfuma danes znan resnično vsem! Pod besedo parfum, si večina od nas avtomatično predstavi prav Chanel No. 5. Ta najboljši parfum na svetu je ljubila tudi najbolj seksi ženska vseh časov – Marilyn Monroe. Propagirale so ga tudi Catherine Deneuve, Nicole Kidman ali Audrey Tatou.

Denisa