Ali pravilno hranite svoj parfum? 10 pravil, kako to storiti

parfumi

Parfum je delikatna stvar. Vsebuje dišeča esencialna olja in alkohol, ki se lahko enostavno razgradijo in povzročijo, da dišava začne dišati drugače, kot naj bi dišala. In to je velika škoda. Zlasti pri dražjih parfumih.
Rešitev je pa enostavna – parfume je treba pravilno skladiščiti. Če je parfum resnično pravilno hranjen, potem bo kakovosten, čist parfum zdržal lahko kar deset let, parfumske in toaletne vode vsaj eno ali dve leti. In kako to storiti pravilno? Samo je treba upoštevati naslednjih 10 pravil.
1
Stekleničk ne hranite na neposredni svetlobi
Neposredna sončna svetloba je največji sovražnik parfuma. Temna ali celo neprozorna steklenička lahko prepreči tveganje za pokvarjenje parfuma zaradi svetlobe. Ampak tudi te parfume je priporočljivo raje hraniti na temnem mestu.
2
Parfuma ne izpostavljajte visokim temperaturam
Podobno kot sončna svetloba lahko tudi vročina poškoduje kemične vezi v parfumu. In tudi relativno mirna vročina lahko ima dolgotrajno negativen vpliv. Zato je boljše ne hraniti parfumov blizu radiatorjev ali drugih virov vročine.
3
Parfum skladiščite pri stalni temperaturi
Mogoče premišljate, da bi bilo bolj enostavno, če bi parfum dali kar v hladilnik, kjer bi bil zaščiten pred vročino. V tem primeru pa je problematično ponavljajoče se spreminjanje temperature, ki bi mu bili parfumi izpostavljeni. Za dolgo obstojnost parfuma je skratka idealna stalna sobna temperatura.
4
Parfuma ne izpostavljajte vlagi
Večina od nas pušča parfume zaradi praktičnih razlogov v kopalnici. Vlaga pa na žalost za dišave sploh ni idealna. Podobno kot dekorativna kozmetika izgublja tudi parfum v vlažnem okolju hitro svojo kakovost. Če nimate možnosti, da bi si privoščili omarico, ki bi stekleničko odlično ščitila pred paro, potem raje parfum hranite v suhi sobi, kot je na primer spalnica.
5
Stekleničke ne odpirajte preveč pogosto
Dostop zraka, vlaga in temperatura lahko imajo negativni vpliv na kakovost parfuma. Zato stekleničko hranite kar se da zaprto. Nekatere blagovne znamke uporabljajo celo posebno vrsto stekleničke, ki nima klasičnega pokrovčka in dišavo stalno izolira od zunanjih vplivov.
MOJ NASVET: Majhno količino parfuma lahko prelijete v potovalno polnilno razpršilo, da ne bi morali navadne stekleničke preveč pogosto odpirati in zapirati.
6
Parfuma nikar ne tresite
Še vedno velja mit, da je dobro parfum pred uporabo pretresti. Prav nasprotno je res. Če k temu proizvajalec sam ne spodbuja (kot na primer pri toaletni vodi Jil Sander Sun Shake), potem parfuma nikar ne tresite. Parfumi so večinoma narejeni tako, da jih ne bi bilo treba premešavati. S tresenjem zmanjšujete obstojnost in uporabnost parfuma ter tudi tvegate, da vam bo steklenička zdrsnila in jo boste razbili.
7
Aplikatorjev ne uporabljajte preveč pogosto
Če parfum nima razpršilca, potem se večinoma nanaša s pomočjo roll-on kroglice ali paličice. S temi metodami pa v tekočino pridejo drobni delci nečistoč in maščobe, kar parfumu škoduje. Če so vam všeč taki parfumi, potem raje uporabljajte aplikatorje za enkratno uporabo, ali paličico po uporabi sperite in nežno posušite.
8
Krhkih stekleničk ne hranite na zgornjih policah
Steklenička parfuma je pogosto sama posebej umetniško delo, ki je izdelano po načrtih slavnih oblikovalcev in dizajnerjev. Zato je treba paziti, da se ne bi razbila in da se z njo še dolgo veselite. Skladiščenje na višjih policah poveča tveganje, da se bo razbila in hkrati na ta način izpostavljate parfum večji svetlobi in v poletnih dneh tudi vročini.
9
Parfum hranite v omari ali škatlici
Kakšno je torej najboljše mesto za hranjenje parfuma? Omara, ker je temna, suha in steklenička iz nje ne bo tako enostavno izpadla kot iz odprte police. Vse to seveda velja samo, če imate v omari dovolj prostora za svojo zbirko parfumov. Naslednja praktična rešitev so škatlice, ki jih je mogoče zapreti. Škatlice lahko enostavno premestite, kar je njihova druga prednost. V vsakem primeru hranite stekleničke vedno zaprte, da bi preprečili njihovo izhlapevanje.
10
Omislite si potovalno polnilno razpršilo
Kupite si majhno potovalno razpršilo. Veliko blagovnih znamk ponuja tudi svoje dišave v praktični majhni verziji. Lahko pa kupite tudi posebne prazne potovalne stekleničke, ki jih napolnite s svojo priljubljeno dišavo. Kako to storiti si lahko ogledate v spodnjem video posnetku. Polnilna razpršila so odlična za potovanje in jih lahko imate pri sebi ves dan in se ponovno nadišavite kadarkoli je treba.
 
Denisa