Barvanje las doma: kakšne možnosti imamo?

Barvanje las doma
 
Imajo vaši lasje „bad hair day“ pravzaprav že vsak dan in nestrpno čakate trenutek, ko se boste lahko naročili k svojemu frizerju? Ne obupavajte! Ni treba, da si priskrbite kapo, ki jo boste nosili tudi doma, ker se bojite pogledati v ogledalo. Z nasveti za domačo nego nam je pomagal priznani profesionalni frizer.

Barvanje las doma

Vse je videti zelo preprosto – samo razpakiramo škatlico z barvo za lase za barvanje doma in pobarvamo narastek. Vendar nas rezultat lahko razočara. Če razmišljate, kako si lase pobarvati brez pomoči, preizkusite nekaj nasvetov profesionalnega frizerja, da ne bodo potem v salonu popravljali nastale škode.
 
Zakaj pogosto nismo zadovoljni z rezultatom barvanja las doma?
 
„Vaš frizer vam pogosto meša barvo po meri mešamo skupaj nekaj različnih tonov, da bo nastala barva po predstavah stranke. To pomeni, da skupaj s svojim frizerjem ali frizerko nekaj ustvarjate, doma pa to uničite. Doma se tudi v razbarvanje ne bi spuščal, iz tega potem lahko nastane velika katastrofa, lase pa lahko spravljamo k sebi tudi nekaj mesecev. Lahko si predstavljam, da pri črni barvi doma ne boste nič pokvarili, kajti, roko na srce, na črno se v frizerske salone ne hodi barvat veliko žensk.“

Kako pobarvati lase brez posledic

Glede na to, da je barvanje las doma tvegano, ima naš frizer za vas nasvete, kako barvanje oddaljiti, pri tem pa skriti narastek in pomanjkljivosti.
 
„Najenostavneje bo, da si priskrbite pršilo za narastek. Večinoma ga uporabljajo dame, ki imajo že posivele lase in bi morale iti k frizerju vsaka dva tedna. Zdaj prihaja čas, ko ga lahko izkoristijo tudi druge ženske. Splošen nasvet je: vedno si priskrbite nekoliko temnejše pršilo, ker je videti lepše, če imate temnejši narastek, ki se ne sveti tako od glave. Pršilo za narastek v laseh večino zdrži le do naslednjega umivanja.“
 
NASVET NOTINA: Pršilo za narastek v različnih odtenkih L'Oréal Paris Magic Retouch se k vašim lasem lepo prileže in se hitro suši.

Toniranje las

Še ena možnost je, da las ne barvate, temveč jih le tonirate! „Svojo masko za barvane lase lahko povzdignete še za eno stopnjo višje in lahko z njeno pomočjo barvo osvežite. Govorim namreč o  lasnih korektorjih Kérastase Reflection, ki jih dodate v masko za barvane lase in ki vaši barvi spet dajo sočnost. To je primerno za vse rjavolaske in rdečelaske.“
 
NASVET NOTINA: Šampon za toniranje Redken Brownlights je idealen za vzdrževanje hladnih odtenkov rjave.

Blondinka sem – kaj zdaj?

Če želite omiliti rdeče in bakrene odseve – to vse gre. Ne nadomesti tole seveda ne barve ne preliva, vendar pa lasem daje čar in sijaj. Za vse blondinke, ki vam lasje rumenijo, imam nasvet v podobi vijoličaste poživitvene maske za lase Kérastase Blond Absolu Masque Ultra-Violet.
 
Če jo na laseh pustite delovati 5–15 minut, nevtralizira rumene tone, prednost za frizerje pa je, da nas to ne bo motilo pri nadaljnjem posvetljevanju. Vsaki lasje reagirajo nekoliko drugače, zato lahko pri nekom toni vlečejo na sivo, pri nekom drugem na belo, pri tretjem pa na vijoličasto. Nasvet zveni: začnite postopoma, dajte v masko manj količine in naj deluje krajši čas, nato pa povečujte tako količino kot čas.“
 
NASVET NOTINA: Masko lahko kombinirate tudi s šamponom Blond Absolu Bain Ultra-Violet iz iste linije.

Kako si doma pobarvati lase

Vaš frizer vam tega zelo verjetno ne bo priporočal, vendar pa, če se odločite za barvanje las doma, je tukaj nekaj osnovnih nasvetov:
 • Pozorno si preberite vse informacije na ovitku, predvsem postopek barvanja las.
 • Lahko preizkusite poživitveno masko brez parmanentnih barvnih pigmentov. Na ta način oživite svojo barvo in če rezultat ne bo po vaših predstavah, veste, da barva po nekaj umivanjih izgine.
 • Če nimate sivin, si ne kupujte permanentne barve, ampak tako, ki se spere – ta se vsaj postopoma spere in ne pušča tako izrazitega narastka.
 • Če imate to možnost, pokličite svojega frizerja in se posvetujte z njim.

Pa dajmo

Če ste se že odločili in imate izbran odtenek, imamo za vas konkreten namig, kako si doma lase pobarvati tako, da bo vse videti čim bolje.
 • Še pred barvanjem si na linije okrog las nanesite katerokoli kremo. Barva s tem ne pride na kožo. Bodite pa pozorni, da krema ne bo tudi na laseh, saj barva potem ne bi dobro prijela.
 • Za pomoč prosite nekega prijatelja – če je to mogoče – da ne bodo lasje zadaj potem videti drugače kot spredaj.
 • Vzemite si na pomoč kakovosten čopič za barvanje las.
 • Barvo nanašajte samo na narastek in je ne vlecite po dolžinah (ali le za zelo kratek čas). Lahko bi se zgodilo, da bodo lasje imeli nekaj različnih odtenkov.
 • Med delovanjem barve previdno odstranite naneseno kremo.
 • Barvo pustite delovati tako dolgo, kot je priporočeno v navodilu.
 • Ne pozabite na nego! Barvo temeljito sperite s šamponom in nanesite kakovostno masko na lase po dolžinah in konicah.
Denisa