Kako izbrati pravi odtenek make-upa?

Pravi odtenek make-upa

Izbira make-upa sodi med najtežje kozmetične discipline nasploh. Ustrezati vam mora tako, da na vas sploh ni viden, vsi pa namesto ličenja hvalijo le vašo brezhibno kožo. Kako izbrati najboljši make-up? Ali vam bo to uspelo tudi na spletu?

V času pametnih telefonov se logično ponuja enostavna rešitev: prenesete si aplikacijo, ki s pomočjo fotografij npr. iz socialnih omrežij ali s posnetka obraza, ki ga naredite, pomaga izbrati make-up. Res je bilo na voljo že nekaj aplikacij takšnega tipa. Vendar jih ni več. Če že odkrijete kakšno takšno aplikacijo, je povezana s konkretno blagovno znamko (Oriflame, L´Oréal …), ki vam priporoča svoje make-upe. Ker je vse videti božansko, je treba rezultat analize upoštevati zgolj okvirno. Tako je zato, ker ima vsak telefon, fotoaparat ali tablični računalnik drugačno optiko, kalibriranje, vi vsakič stojite na drugačni svetlobi itd. Da ne govorimo o tem, da je potrebno za končni izbor make-upa dobesedno potipati njegovo teksturo, ugotoviti stopnjo prekrivanja in njegovo odpornost proti dotikom.
 
Edino, na kar se lahko popolnoma zanesete, so vaše oči, dnevna svetloba, pravo mesto, kjer make-up testirate, in predvsem podton kože, ki pri vsem tem najverjetneje igra največjo vlogo. Pri izbiranju ne hitite in ko boste iskali pravi odtenek make-upa, upoštevajte naslednje korake.

Kako izbrati odtenek make-upa – osnovna pravila:

make-up_manual

1. Make-up preizkušajte na dnevni svetlobi

Žarnice prikazujejo odtenek make-upa v drugačni luči – dobesedno. Ne tvegajte popačenja in vzorce make-upa preizkusite na dnevni svetlobi.

2. Make-up testirajte na pravem mestu

Ne preizkušajte ga niti na zapestju niti na hrbtni strani roke, ampak vedno na robu obraza. Od spodnjega dela obraza, preko čeljusti pa vse do vratu naredite tri črtice. Eno z make-upom, katerega barva je najbližje vaši, eno s svetlejšim odtenkom ter eno s temnejšim odtenkom. Izberite pa na  dnevni svetlobi. Morda boste zelo presenečeni!

3. Določite podton svoje kože

Pred izbiro vzorca in testiranjem najprej na dnevni svetlobi določite podton svoje kože. Ta je enak celo leto in ni odvisen od trenutne barve kože, ampak ga ta nekako seva. To je za izbor pravega make-upa najpomembnejše, lahko vam pomaga, da obraz ne bo preveč oranžen ali preveč rožnat ter vam v resnici določi barvo vašega make-upa.

 
Hladen podton kože ima vaša koža, če je na dnevni svetlobi porcelanaste, rožnate ali modrikaste barve. Pristoji ji srebrn nakit in če pogledate žile na zapestju, imajo modrikaste, vijolične ali zelenkaste odtenke. Make-upi imajo oznako C (Cold) in so nekako bolj … »porcelanasti«.
 
Tepel podton kože obožuje zlate kovine in na svetlobi je koža s takšnim podtonom bolj rumene, breskove ali oranžne barve. Žile na zapestju so zelene do olivne. Za vas bo idealen make-up, kjer je številki dodan W (Warm) – običajno je bolj oranžen.
 
Nevtralni podton ima koža, ki ji dobro pristojita srebro in zlato, na soncu je videti bolj zelenkasta, koža pa je najverjetneje olivna in žile na zapestju zelenomodre ... Če mislite, da sodite v to skupino, velja, da izbirate make-up s črko N (Neutral).
 Pravi odtenek make-upa
Odlične oznake po podtonih ima znamka YSL in njen dolgoobstojen make-up Encre de Peau All Hours Foundation, kjer lahko najdete npr. odtenke Ivory, Cool Ivory in Warm Ivory … Črko imajo tudi znamke L’Oréal Paris True Match, Esteé Lauder (npr. Double Wear Maximum Cover, ki ga lahko uporabljate tako za obraz kot za telo ali pa njihov dolgoobstojen Double Wear Stay-In-Place).
 
Zelo enostavno po podtonih izbirate tudi pri blagovni znamki MAC, med make-upi Studio, ki so zelo rahli in uporabni za celo telo. Če pa vam ta ponudba ni dovolj, preglejte celo poglavje make-up, vendar z naročilom še malo počakajte. V nadaljevanju uporabniškega priročnika za make-up bomo ogovorili o tem, kako izbirati teksture make-upa in stopnjo prekrivanja glede na vašo starost ali tip kože!
 
Denisa