Kako izbrati puder glede na starost in tip kože

Izbira pudra
 
Iz prvega dela »Make-up priročnika« že veste, kako določite ton in podton kože za izbiro najboljšega odtenka pudra. Zdaj morate izbrati samo še pravo vrsto (oziroma teksturo) in prekrivnost pudra, ki bosta idealna za vašo starost ter tip kože!
 
Na splošno velja, da mlajši kot ste, manj gost puder za manj prekrivanja potrebujete. Če ste stari okrog 20 let, vam v primeru normalne kože zadostuje že dobra BB-krema ali nežen vlažilni puder, ki pa mu z naraščajočimi temperaturami ne sme manjkati zaščitnega faktorja SPF.
 
Pri višji starosti na pudru poiščite oznake, kot so »anti-wrinkles«, »youth« ali »lifting«. Zagotavljajo vam, da so sestavine pudra prilagojene zreli koži in ji tudi ustrezajo; da se puder ne kopiči v gubicah ter jih ne poudarja. Suho kožo bodo razveselili vlažilni pudri, za utrujeno kožo izberite posvetlitvenega, mastno kožo pa pomiri matirajoči make-up. In če so vaša težava akne? To pomeni, da potrebujete veliko pigmenta, vendar s kremasto in lahko strukturo, da ne pride do mašenja por! S kakšnim tipom pudra boste torej resnično razveselili vašo kožo?

Tekoč ali kremast puder za suho kožo

Sodi med najbolj razširjeno vrsto pudrov: ponavadi se skriva v mali tubi ali steklenički z dozirnikom, je – razumljivo – tekoč in se enostavno nanaša. Namenjen je predvsem normalni ali suhi koži, ki se bo razveselila njegovih vlažilnih in posvetlitvenih lastnosti. S temi se lahko na primer pohvali tekoči puder Max Factor Miracle Match s srednje visoko sposobnostjo prekrivanja.
 
Če mislite, da je preveč »navaden«, preizkusite tekoči puder v gobici. Recimo vlažilni puder Lancôme Teint Idole Ultra Cushion, ki se aktivira s pritiskom na gobico. Puder pride na površino, vi pa ga enostavno nanesete. Navkljub rahli teksturi ponuja dolgo trajajoč učinek.
 
Malce bolj gost je kremasti puder. Namenjen je predvsem normalni in suhi koži, ki jo navlaži, nahrani in združuje. Kot na primer La Roche-Posay Toleriane Teint z glicerinom in hialuronsko kislino.

Penasti puder za mastno in mešano kožo

Na dotik ima zelo lahko, fino teksturo, vendar pa vas bo presenetil z nežno teksturo, predvsem pa odmerkom, s katerim prekrijete pomanjkljivosti. Ustreza mastni ali rahlo problematični koži, saj odlično izravna ton, prekrije pomanjkljivosti in vse skupaj zaključi z matiranjem. Izvrsten puder theBalm Even Steven povrh tega še oži pore!

Izbira pudra

Kompaktni puder za občutljivo kožo in nasploh za vse

Kompaktni puder, ki ga najdete v dveh oblikah, lahko vložite tudi v najmanjše pisemce. Pudrast – npr. Clarins Face Make-Up Everlasting Compact Foundation – je primeren za vse tipe kože, z izjemo zelo suhe. Čeprav je obogaten z vlažilno sestavino, pudrasta tekstura suhe kože zanj ni ravno idealna. Zelo primeren je tudi za poletje, ko se koža še bolj sveti (delno lahko nadomešča puder). Kremasto strukturo lahko preizkusite s pudrom za občutljivo kožo MAC Studio Tech, obogatenem z delci, ki razpršijo svetlobo. Poleg tega puder posvetli in požlahtni tudi konture obraza. Je močno pigmentiran in primeren za vse tipe kože!

Puder za akne v paličici

Posebna vrsta kompaktnih pudrov so pudri v paličici. So najbolj gosti, imajo največ pigmenta, najdlje zdržijo in so pogosto večnamenski. Predstavljajo kombinacijo pudra in korektorja, saj se uporabljajo samo na problematičnih delih obraza. Odlična je njihova uporaba pri urejanju kontur. Navkljub gostoti je puder mehak, matira in ima žameten zaključek. Preizkusite recimo puder za težavno kožo Maybelline Superstay Stick!
 

Jana