Kako se znebiti aken?

Iskreno, če pričakujete čudežna navodila, kako se aken znebiti čez noč, vas bo ta članek gotovo razočaral. Zdravljenje aken je tek na dolge proge. Izboljšanje je v najboljših primerih videti šele po nekaj tednih. Če se tudi vam takšni obeti zdijo vredni nekaj sprememb v življenju, potem začnimo.
 
aken
 
Najpogostejši razlogi, ki povzročajo akne, so dednost, hormonske spremembe, bolezni in stres ter slab življenjski slog.
Prav na zadnja omenjena dejavnika lahko vplivate najhitreje. Zato se kot prvi korak k zdravljenju priporoča sprememba življenjskega sloga. Že dolgo se govori o škodljivosti ocvrtih jedi, alkohola, kofeina, sladkarij (najbolj čokolade). Čeprav to niso neposredni povzročitelji aken (in prav čokolado lahko mirno pustite na seznamu pregreh), ostale točke s seznama pogosto spremljajo slab življenjski slog, tega pa resnično povezujemo s problematično kožo. To bo torej sprememba številka ena.

Osnova je jedilnik

Poudarek je treba dati na svežo zelenjavo in sadje, ki telesu dajeta encime, osnovne gradnike vsake celice in pomočnike pri regeneraciji kože. Prav tako tudi antioksidante (vitamini A, C, E), ki kožo ščitijo pred oksidativnim stresom. Če se boste znebili presladkih sokov in jih zamenjali z vodo (na kg teže bi morali spiti 30 ml dnevno), bo tudi to dobro za vas. Voda sicer aken ne izmije, vendar podpira izmenjavo snovi v telesu: torej tudi to, kako se telo sooča z odpadnimi snovmi ali vnetji, h katerim sodijo akne. Sladkor namreč vnetja podpira (fermentira), tako da je treba zmanjšati tudi uživanje sladkarij (vendar kakovostno čokolado res lahko jeste).
Kako se znebiti aken?

Vitamini in mineralne snovi

Kar zadeva druga živila, problematična koža potrebuje vitamine serije B (banane, ovseni kosmiči, zdrob, kvinoja, kakovostno rdeče meso, semena), cink, ki ji pomaga pri sušenju in celjenju (semena, morski sadeži in ribe, stročnice, listnata zelenjava), ali pa nenasičene maščobne kisline (tukaj prednjačijo oreški in ribe). Dobri so tudi prečiščevalni čaji iz kopriv in regrata. Zdravljenje aken pa večinoma pomeni tudi omejitev uživanja klasičnih mlečnih izdelkov in njihovo nadomeščanje s fermentiranimi, ki izboljšujejo črevesno mikrofloro, torej celotno imunost.

Domača kozmetična nega

Temelj domače kozmetične nege bi moral biti pri zdravljenju aken začuda spanec – v okviru boja proti stresu, vendar tudi zato, ker se koža ponoči najbolje obnavlja. Potrebna so tudi dobra in kakovostna mazanja ali prekrivanja, če potrebujete dobro ličenje. Kakšna so najboljša ličila in kreme za akne? Pomagala bi vam lahko Affaclar blagovne znamke La Roche Posay. Ta krema lahko popravlja brazgotine po aknah in zmanjšuje njihovo nastajanje. Da se boste čudovito naličili in šli ven popolnoma samozavestni, potrebujete ličilo, ki bo zakrilo in matiralo, hkrati pa koži pustilo dihati, da se pore ne bi mašile. Prav to zmoreta Vichy Dermablend ali Vichy Dermablend 3D Correction s SPF 25. Prvo rešuje majhne nepopolnosti, drugo obvladuje tudi večje posledice aken. Poleti bodite pozorni na sonce in izberite izdelke za sončenje z najvišjim zaščitnim faktorjem!
Kako se znebiti aken?
 
Denisa