Masaža obraza gua sha

Gua sha
 
Vsaka ženska hrepeni po večni mladosti in večina za to naredi, kar se le da. Do vidnega izboljšanja kože lahko pridete s pomočjo masaže obraza gua sha, ki je vroč trend instagrama in lepotnih blogov. Pa veste, da je terapija z žadastimi ploščicami, kot na primer Zoë Ayla Luxurious Jade Gua Sha Therapy Tool, v resnici starodavna tehnika, ki izhaja iz tradicionalne kitajske medicine? Da se je boste lahko pravilno lotili doma, smo o njej poskusili izvedeti čim več od strokovnjakinje za kitajsko medicino.

Katere so prednosti masaže gua sha?

„Samo poimenovanje izhaja iz združitve dveh kitajskih besed, gua (praskati) in sha, kar pomeni setev. S pomočjo ploščic se namreč iz telesa „izpraska“ bolezen. To velja predvsem pri masaži celega telesa, obrazna gua sha je bolj nežna. Žadaste ploščice in valjčki, na primer Zoë Ayla Classy White Opal Roller, so v primerjavi s prsti rok bolj trdi, zato bolje zmasirajo in zgladijo otekline tudi pri rahlem pritisku,“ pojasnjuje terapevtka tradicionalne kitajske medicine. Masaža obraza gua sha pa ne pomeni le prijetno preživetih trenutkov sprostitve, njen bonus je odstranitev gubic in sijoča koža. Po mnenju terapevtke je to tudi diagnostična in zdravilna metoda, če se izvaja na terapevtski ravni. Poleg tega je sposobna ublažiti napetost mišic in obraza, izboljšati prekrvavitev kože in odstraniti podočnjake pod očmi in starostne madeže.
„Po obrazu in celotni glavi teče nekaj akupunkturnih linij z zelo pomembnimi točkami, ki jih izkušen praktik tradicionalne kitajske medicine izkoristi za vpliv na celostno stanje posameznika. Žad je poleg tega dragoceni kamen, ki vsebuje za človeško telo potrebne minerale, vlaži in gladko po koži drsi. V kombinaciji s primernim medijem (serumom, oljem) in s poznavanjem teorij in principov TKM lahko reši marsikaj, pa ne le na obrazu.“

Gua sha kar doma

Če bomo kozmetiko gua sha dojemali le kot negovalno in olepševalno tehniko, lahko v njej s primernimi pripomočki in pripravki uživamo tudi doma. „Priporočam, da masažo izvajate vsakih 10 dni leže ne hrbtu, ne stoje pred ogledalom, kot to po navadi vidim na profilih marsikatere blogerke,“ opozarja terapevtka.
Po njenem mnenju ima namreč na kožo vpliv zemeljska privlačnost, tako da če kožo vlečete od spodaj navzgor stoje, ji s tem nič kaj ne pomagate. „Za medij izberite olje s primerno drsnostjo, ki se ne vpija zelo, ali serum s podobnimi lastnostmi. Ni zaželeno, da bi se koža pri masaži nategovala,“ pojasnjuje terapevtka.
 
Gua sha

Kako se lotiti masaže gua sha 

S kože najprej odstranite ličila. Z nežnim pilingom za obraz, ki odstrani odmrle celice, lahko podprete delovanje olja. Nato medij nanašajte po potrebi tako, da bo kamen ali valjček po koži drsel brez nategovanja ali potiskanja kože pred seboj. Z masažo začnite na vratu in šele potem se posvetite obrazu. Vse gibe usmerite od sredine k stranem v treh, največ desetih ponovitvah. 

Spoštujte masažne linije

Po vratu se pomikajte v smeri od spodaj navzgor k robu obraza, kože nikoli ne vlecite dol k ključnim kostem.
Pri čelu začnite od mesta med obrvmi v smeri navzgor k lasem, nad oboki se usmerite v posamezne strani nad obrvmi.
Predel okoli oči masirajte v krog – od korena nosu preko nadočesnih obokov, od zunanjih kotičkov oči pod oči in nazaj na izhodiščno mesto.
Nos negujte z ravnimi potegi po straneh in vrhu, in to od konice h korenu.
Lica premasirajte s polkrogi pod ličnimi kostmi in od brade do senc.
Nosno-ustnično brazdo prevlecite od brade okrog vse ust do nosu.
Po zaslugi primernih potegov bo vaša nagrada že kmalu pomlajena in sijoča koža brez oteklin. Inspirirati se lahko pustite strokovnjakom (maserjem, terapevtom in zdravnikom), bolje pa je obvarovati se kopiranja slabih postopkov iz nepreverjenih virov na internetu ali družabnih omrežjih.
 
Gua sha

Kozmetika, primerna za masažo gua sha

Za domačo uporabo izbirajte razne tipe olja glede na njihove specifične učinke in tip kože - priporočamo blagovno znamko Saloos
Izvrstni so tudi lahki emulzijski lifting serumi, kot na primer  Collistar Pure Actives ali Biotherm Aquasource Aura Concentrate. Njihove aktivne sestavine s pomočjo žada pronicajo globlje v kožo in na ta način iz njihovih učinkov dobite največ. Da boste koži najbolj pomagali s pravim potezami, terapevtka priporoča, da opravite vsaj osnovni tečaj masaže obraza ali da sledite terapevtskim videom na internetu.
 
Denisa