Nasveti, kako se znebiti celulita (in ob tem ne znoreti)

Kako se boriti s celulitom

Kako se boriti s celulitom  

Čas po novem letu je zame vedno malce neprijeten. Božični okraski so že lepo pospravljeni v škatlah na podstrešju in pomlad se počasi bliža. Morda tudi vas že teži predstava, da boste že čez par mesecev vzeli na kopališče poleg svojih novih kopalk tudi svoj celulit. Sama sem se zatekla, kot vsako leto, k ponovoletnemu iskanju nasvetov o tem, kako se znebiti celulita, v upanju, da so že iznašli čarobno tabletko, ki jo bom enostavno pojedla in celulita ne bo več. Prav tako me revije vsako leto bombardirajo s članki, kjer me želijo »zmanjšati«, »zgladiti« in mogoče celo »izginiti«, jaz pa sem – kot vsako leto – panična že, ko samo pomislim na to, kako mi bo letos uspelo reševati težave s celulitom.

Svež veter z zahoda

Letos pa je vseeno nekaj drugače. Z zahoda je zapihal svež veter sprememb in manekenki, kot sta Ashley Graham ali Iskra Lawrence, prinašata jasno sporočilo: sprejmimo in imejmo se rade takšne, kot smo. Celulit nas ne opredeljujejo, niti ne zmanjšuje naše osebnosti.
 
Celulit ne govori, da smo lene, grde, da imamo dodatne kilograme, da nismo dovolj dobre ali da ne smemo nositi tega ali onega. To si govorimo same. Vrsto let je bil za mene celulit sinonim fotografije vitke roke, ki drži pomarančo, pod fotografijo pa dramatičen, borben, občasno grozeč napis, ki je obljubljal večno prekletstvo, če s celulitom nekaj ne naredim. In seveda znani občutki krivde, ko sem sicer ubogala vsa ta priporočila, napotke, nasvete in trike, celulit pa je bil še vedno v ogledalu.
 
Verjetno v letu 2018 prvič gledam samo sebe v ogledalu in so v mojem odsevu sicer izboklinice in nepravilnosti, vendar naenkrat ni nikjer tistega znanega občutka sovraštva. Seveda, celulit težko sprejemamo, kaj šele da bi ga imele rade. Vendar pa moramo skrbeti, da naenkrat ne postane zdravstvena težava. Zanj moramo skrbeti enako, kot vzdržujemo zdrav slog življenja, si čistimo zobe, pijemo veliko tekočine in se včasih pošteno spotimo. Celulit v nobenem primeru ne sme biti izgovor za trajno sovraštvo in trpljenje pred ogledalom ali pa za skrivanje pod dolgimi rokavi.

Kako se boriti s celulitom

Celulit pod drobnogledom ali zakaj prav jaz?

Celulit ni samo težava ljudi s prekomerno telesno težo. Prizadene tako moške kot ženske vseh vrst in velikosti ter je popolnoma normalen pojav. Telo namreč na ta naraven način shranjuje maščobo. Hkrati s popuščanjem veznih vlaken, ki kožo »zategujejo« k osnovnemu mišičevju – maščoba pa leži vmes, maščobne celice silijo navzgor proti koži, tako pa pride do neravne površine, imenovane tudi »pomarančna koža«.  Stopnja celulita je odvisna tudi delovanja limfnega sistema, ki skrbi za razgradnjo odvečne podkožne maščobe in izločanje škodljivih snovi iz telesa.

Najboljša nega proti celulitu

Sama sem si letos obljubila, da namesto vojne s celulitom razglasim premirje, in da se ga namesto neuspešnih prizadevanj, da ga na meni ne bo več, naučim pravilno negovati. Namesto posledic želim odstraniti vzroke. Poleg zadostnega pitja, pravilne prehrane in gibanja posvečam zato veliko več časa preventivi: redna masaža občutljivih delov, poživitev izmenjave snovi, aktiviranje kože z naravnim pilingom iz mlete kave, morske soli in organskega kokosovega olja. Naravna blagovna znamka Weleda ponuja za te namene odličen paket proti celulitu, vključno z masažno gobico, s pilingom za prhanje in z oljem z izvlečki iz breze. Pomembna preventiva pa je tudi zmanjšanje stresa, ki negativno vpliva na našo hormonsko ravnovesje, zatorej tudi na estrogen, ki ga nujno potrebujemo za optimalno izgorevanje maščob. V miru in brez stresa v kopalnici torej. Nerealna pričakovanja namreč onemogočajo kakršno koli izboljšanje.

Kreme proti celulitu

Seveda sem tudi jaz preizkusila neskončno število krem različnih cenovnih kategorij. Nekatere pomagajo in izboljšanje je vidno, druge spet manj. Izbira je danes res velika. Od Avona, Eveline ali dermokozmetike, kot so Biotherm, Eucerin, Vichy ali Collistar, do korejske kozmetike Missha z grelnim učinkom, pa vse do prestižne nege Elancyl in še več. Kar dejansko pomaga, tako pri dojemanju kot izboljšanju stanja celulita, je redni ritual. Če za sebe skrbite prav vsak dan, postane to prijetna in zdrava navada. Tega »svojega« zaveznika v tubi lahko enostavno izberete na primer tukaj.
Kreme proti celulitu
Ko sem tudi svoje prijateljice in kolegice povprašala glede njihovih izkušenj s kremami proti celulitu, sem bila presenečena, koliko med njimi jih ima na polički gel, kremo ali serum. Mimogrede, tudi tiste vitke. Za vas smo sestavili seznam naših najbolj priljubljenih izdelkov, za katere vam priporočamo, da jih preizkusite. Poslanstvo? Veselite se vsakodnevnega rituala. Pozdravljena mini krila.
 
Če želite svoj celulit zaupati negi dermatologov, vas bodo zagotovo prepričali izdelki blagovnih znam Collistar in Elancyl. Obe negi sta ciljno osredotočeni na učvrstitev. Ekipa Elancyl je leta 1978 kot prva predstavila idejo, da bi se v negi proti celulitu uporabljal kofein, in zato jim pri negi pomaga disciplina kronobiologija, ki preučuje uporabo učinkovitih naravnih snovi v skladu z biološkimi ritmi. Nas je prepričala nega za tuširanje z izvlečki iz sorbarije in bršljana, ki odlično delujejo skupaj s kremo za telo Fermeté.
 
Italijanska blagovna znamka Collistar vključuje v svojo posebno podkolekcijo Special Perfect Body kakovostne izdelke, od hladilnega gela, do intenzivnega seruma za izgubljanje obsega ali blatne obloge za uporabo doma. Collistar ponuja prav vse, kar si lahko zamislite za vsak sporen ali problematičen del telesa, saj uporablja rastlinske izvlečke iz ameriškega slamnika in zelene kave ter morskih alg.
 
In nasvet za na konec? Imejte se rade in ne zahtevajte od sebe nemogočega. Tako boste veliko srečnejše. Srečna = lepa.
 
Denisa