Nasveti za dišeč dom

home fragrance cover

Približuje se jesen in s tem čas, da v svoj dom prinesete malce barvnega jesenskega navdiha.  Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako iz svojega doma narediti prijeten in topel kraj, kamor se boste z veseljem vračali. Kaj bi lahko bilo boljšega kot to, da se, ko odprete vrata, naenkrat znajdete v prijetno dišečem okolju? Ob vrnitvi domov se prav nič ne more primerjati z edinstvenim občutkom čistega in prelepo dišečega doma. Poleg tega boste več kot zadovoljni, da se vaša družina ali obiski počutijo prijetno zahvaljujoč harmonično dišečemu okolju. Izbrati pravo dišavo je eden od pomembnih korakov na poti do toplega in prijetnega prostora. Zato smo za vas pripravili seznam najboljših nasvetov o tem, kako doma uporabljati različne dišave.

Druga dišava za vsak prostor

Medtem ko nekateri radi uporabljajo eno specifično dišavo ali mešanico dišav za celoten dom, mi menimo, da lahko doma hkrati uporabljate različne dišave. Preizkušanje in iskanje tiste prave dišave za vsako sobo pa je lahko zelo zabavno! Preden začnete raziskovati svet dišav za notranje prostore, vam ponujamo nekaj splošnih nasvetov naših strokovnjakov.

  • Predsoba: Svojo družino in goste takoj, ko vstopijo, razveselite z nečim »cvetočim«. Cvetlične dišave, kot so gardenija, vrtnica in jasmin, imajo čudovit vonj, ki prebudi spomine na svežino pravkar nabranih rož. Gre za odlično alternativo, če nimate časa ali pa ne želite zapravljati denarja in redno kupovati svežih rož za na mizico v predsobi.
  • Kuhinja: Vaša kuhinja je pogosto kraj, v katerem nastaja največ neželenih vonjav. In nekaj je treba ukreniti. Sicer je odvisno od tega, kako pogosto kuhate in kakšno vrsto hrane pripravljate, vendar lahko te vonjave vztrajajo več ur ali celo dni. Če želite kuhinjo »počistiti« tako, da bo imela svoj edinstven značaj in ne bo takoj očitno, kaj ste jedli za kosilo, preizkusite dišeče snovi, kot sta timijan ali bazilika, ki se zelo dobro prilegata hrani. Če želite iz svoje kuhinje pregnati neželene arome, najprej prižgite napo in odprite okna, da osvežite zrak. Nato uporabite »sočne« sadne okuse, kot sta na primer jabolko in limona, ki pomagajo nevtralizirati vonj, vendar vseeno vedno izstopajo.

  • Spalnica: Spalnica je prostor za počitek in nabiranje novih moči in je zato idealna za preizkušanje »zen« aromatičnih snovi. Prav gotovo morate preizkusiti dišeče snovi za dom, ki vsebujejo sivko, ylang-ylang, sandalovino ali kamilice. Če želite priklicati toplejše in bolj čutne tone, preizkusite dišeče snovi za dom, ki so izrazite in bogate, kot so npr. vanilja, mošus in jantar. Te dišave so še posebej prijetne v zimskih mesecih, ko se želite počutiti udobno in prijetno toplo!
  • Kopalnica: Gre za prostor v domu, kjer je skoraj vedno pri roki cela vrsta sredstev za nevtralizacijo neželenih vonjav. Vseeno je, kaj uporabljate - osvežilce zraka, svečke ali sobna pršila - kopalnica je idealen prostor za uporabo arom različnih agrumov. Odlični so za hitro nevtralizacijo neprijetnih vonjav, poleg tega pa poživijo cel prostor. Zelo priljubljene so na primer pomaranče, limone in grenivke.

Načini uporabe dišav doma

  • Svečke: Tradicionalni način, ki se že od nekdaj uporablja za odišavljanje doma, je seveda prižgana svečka. Umirjen plamen svečke je intimen in zanimiv, tako da v vaš dom pronica prijetna aroma, poleg tega pa svečka prikliče umirjeno in intimno vzdušje povsod, kamor jo postavite.

  • Oljni izparilniki: Uporaba oljnega izparilnika je varen in učinkovit način, ki zagotavlja, da bo dišava stalno prisotna v vašem domu, hkrati pa ne bo treba paziti na plamen. Izparilniki, v katere enostavno vložite palčke in jih potem sploh ne opazite več, so odlična izbira za zelo zaposlene družine ali prostore, ki jih želite odišaviti za nekaj dni ali tednov, ne da bi vam bilo treba skrbeti za to. Poleg tega so vsestranski, saj lahko dišeča olja zlijemo v skoraj vsako stekleno posodo, kar je odlična izbira za vse, ki imajo zelo visoke estetske zahteve.
  • Sobna pršila in pršila za oblačila: Če želite na hitro osvežiti prostor, pohištvo ali oblačila, so ta pršila najboljša in najbolj praktična izbira. Medtem ko pri svečkah in izparilnikih traja nekaj časa, da se poveča intenzivnost dišave, sobna pršila ali pršila za oblačila odišavijo zrak v nekaj sekundah, kadar koli to želite ali potrebujete.
  • Dišeče vrečke: Zaprti paketki, ki jim pogosto pravimo vrečke, so napolnjeni z mešanico parfumov in se lahko uporabljajo v predalih za perilo ali omarah, da oblačila ohranijo svež vonj. Mešanice z aromo čistega bombaža ali perila najbolje podaljšajo čas, ko ostane vaše oblačilo sveže.
  • Kadilo: Vseeno je, ali uporabljate tradicionalne ali moderne kocke s kadilom, gre za prijeten način, kako dodati prostoru izrazito, a v danem trenutku preprosto aromo.
  • Potpuri je odlična izbira za sezonsko dišavo vašega doma, pa tudi že preverjen način dekoracije, ki je videti odlično tako v okrasnih kot v steklenih posodah ali pa kot podlaga za umetno cvetje in zelenje.

Denisa