Nega kože pozimi

Tekom mrzlih zimskih dni potrebuje naša koža zaščito, hrano in vlago. V tem obdobju namreč koža trpi zaradi nizkih temperatur in ledenega zraka, ki jo neprijetno izsušujeta. Koža obraza je nagnjena k rdečici, srbenju in neprijetnemu lupljenju kože, saj v zimskem obdobju pride do upočasnitve metabolizma. Ob prehajanju iz zunanjega mraza v toplo stanovanje pa se koža prekrvi, kar lahko povzroči tudi pokanje kapilar. Kako torej pozimi kožo negujemo in preprečimo neželene učinke mraza?

Privoščite svoji koži zaščito in vlago

Vaša priljubljena lahka krema vam pozimi ne bo zadostovala. Kožo je namreč potrebno temeljito mazati z mastnimi in gostimi kremami, ki občutljivo kožo obraza bolj učinkovito ščitijo pred mrzlim vetrom. Za zimsko obdobje obstajajo posebno narejene zimske kreme (npr. Cold Cream od La Roche-Posay ali Bioderme), ki delujejo kot zaščitni ščit proti mrazu. Če si želite, da je vaša koža v dobrem stanju in izgleda zdravo in sijoče, ne pozabite zraven navadne vaskodnevne nege uporabiti vsaj enkrat tedensko tudi vlažilne, hranilne maske, ki bo vašo kožo popolnoma regenerirala. Pozimi prav tako ne pozabite na popolno čiščenje kože in namesto vode za obraz z alkoholom raje uporabite hipoalergeno čistilno mleko. Alkohol namreč kožo pozimi neprijetno draži in izsušuje.

Tekoči puder pozimi?

Premišljujete, ali je v zimskih mesecih priporočljivo uporabljati tekoči puder? Seveda! Današnji tekoči pudri imajo visoke hidratacijske in hranilne učinke, zaradi česar uporabo zaščitne zimske kreme še pomnožijo. Pozimi dajte prednost tekočemu pudru ali tonirani kremi in se izogibajte prekomerni uporabi pudra v prahu, ki ima izsušujoče učinke.

koža

Ne pozabite na svoje ustnice!

V zimskem obdobju ne pozabite negovati svojih ustnic! Občutljiva koža ustnic namreč lahko boleče popoka. Potrudite se in svojih ustnic preveč ne oblizujte, saj s tem prispevate k njihovi izsušitvi in pokanju. Niti šminka ne ponuja zadostne zaščite pred mrazom! Namesto tega pred vsakim odhodom na prosto uporabite poseben balzam za ustnice, ki jih bo popolnoma navlažil.

Mažite roke

Ne pozabite, da je pozimi potrebno zaščititi vsak del kože, ki je izpostavljen mrazu. Ne pozabite tudi na vaše roke! Čeprav nosite rokavice, zadostuje le kratek čas, ko bodo roke izpostavljene mrazu, in koža se lahko hitro začne neprijetno izsuševati. Roke zato redno mažite z vlažilnimi kremami, ki preprečujejo pokanje kože in krušenje nohtov. Odlične kreme za roke ponujata blagovni znamki Neutrogena ali Mixa.

uva zima

Kaj spakirati za gore?

Če greste pozimi v gore, ne pozabite na sončno kozmetiko z visokim UV faktorjem. Nizke temperature in ostri sončni žarki namreč vašo oslabelo kožo lahko opečejo enako, kot če bi se sončili na morju. Uporabite npr. kremo za sončenje za obraz Piz Buin Mountain ali Altermed Panthenol Winter.

Negujte kožo tudi znotraj!

Pozimi je pomembno, da skrbite za kožo ne le od zunaj, temveč tudi od znotraj! Pogosta napaka, ki jo v zimskih mesecih naredimo je, da ne upoštevamo pravilnega režima pitja. Gre preprosto za to, da smo manj žejni. Če premalo pijemo namreč naša koža postane bolj suha in izgleda nezdravo. Zato je priporočljivo piti vodo ali čaj. V nasprotju s tem pa kava, kuhano vino ali grog ogranizem izsušujejo. V zimskem obdobju jemljite tudi pomembne vitamine, jejte pestro hrano in ne pozabite na zadostno uživanje sadja ali zelenjave.