Opremite se za poletje – izbor pripravkov za sončenje

Poletje se približuje in vsi se že veselimo kako se sprostimo ob vodi in lepo ogrejemo na soncu. Če se tudi veselite, kako svoji beli koži dajete med počitnicami lepo zlato barvo, se ne smete pozabiti prej opremiti s kakovostnimi pripravki za sončenje, ki preprečijo opekline in hkrati vašo kožo ščitijo pred škodljivimi UV žarki.

kreme za sončenje

Ali se osončim manj z višjim zaščitnim faktorjem?

Ena od največjih napak pri zaščiti pred soncem je mnenje, da se z višjim UVA / UVB faktorjem manj osončite. Številka samo prikazuje število minut, ki jih lahko preživite na soncu, tako da je naša koža popolnoma zaščitena. Večina izdelkov vsebuje ne samo sestavine kemične narave, ki filtrirajo škodljive UVA in UVB žarke, ampak v njih tudi najdete mineralne sestavine, ki delujejo na principu odbijanja sončnih žarkov. Kreme za sončenje lahko tudi vsebujejo antioksidante, ki lahko nevtralizirajo nezaželene proste radikale.

Kateri faktor uporabiti?

Zaščitni faktor se označuje s kratico SPF, kateri vam pove, kako visoko zaščito pred soncem zagotavlja. Če pomnožite čas lastne zaščite kože s faktorjem uporabljane kreme za sončenje potem dobite čas za kateri se lahko sončite brez nevarnosti opeklin in poškodb kože.

Pri izbiri kreme morate upoštevati, kakšen fototip kože imate.

 

Obstajajo štiri osnovne skupine fototipov, ki se delijo po vrstah kože:

 

  • Svetla koža nagnjena k pegam je lahko na soncu brez zaščitne kreme maksimalno 5-10 minut
  • Srednje temna koža - 10-20 minut
  • Zelo temna koža je lahko na soncu 25-35 minut in skoraj nikoli ne zgori

Uporaba in izbor zaščitnega faktorja SPF v praksi poteka tako, da če na primer imate svetli tip kože, ki lahko ostane na soncu brez zaščite maksimalno 10 minut in uporabite kremo s faktorjem številka 12, se podaljšala čas za varno zaščito do 120 minut. Zato je proporočljivo kupovati kreme z višjim faktorjem.

Kako pravilno uporabljati kremo/olje?

Kremo za sončenje morate uporabljati večkrat na dan. Pripravek za sončenje morate uporabljati 20 minut pred sončenjem! Pri uporabi kreme je primerno posvetiti večjo pozornost delom telesa, ki so najbolj izpostavljeni soncu, kot so nos, ustnice, ušesa, ramena, hrbet in prsa. Za te dele priporočamo uporabo posebnih izdelkov za obraz. Ne le, da imajo višji faktor, ampak so posebej prilagojeni tanjši koži na obrazu.

Kljub temu, da so nekateri pripravki vodoodporni, ne pozabite, da je po dolgem kopanju v morju ali pod tušem z milom treba kožo namazati ponovno. Ne pozabite tudi, da vam UV sevanje pride skozi oblake ali dežnik, ne podcenjujte tega dejstva in namažite se z zaščitno kremo tudi v teh primerih.

Vrste pripravkov za sončenje

Pripravki za sončenje so na voljo v več variantah. Kreme so značilne z gostejšo konsistenco, bolje vzdržijo na koži in običajno so namenjene za obraz. Če imate alergijo na sonce, imate mozolje ali imate razdraženo kožo, kupite kremo za sončenje na primer od Vichy, ki je hipoalergena, ne vsebuje parabenov ali dišav, hkrati pa ne maši por.

Olja v pršilu imajo plus, da se lažje uporabljajo. Na telo razpršite želeno količino in nato pripravek vtrite. Nekateri imajo tako fini razpršilnik, da ni potrebno še vtirati. Lastnosti pršil za sončenje ocenijo še posebej ljudi, ki ne marajo zapravljati svoj ​​čas za dolgotrajne mazanje.

Mleko za sončenje se odlično vtira, ima nežno in enostavno absorbiralno teksturo. V glavnem so bolj tekoči in lažji od kreme, ampak so bolj gosti kot pršila. Mleko za sončenje je namenjeno za kožo in odlično jo vlaži in neguje.

Z uporabo zaščitnih pripravkov preprečite vdor sončnega UV sevanja in tudi zagotovite popolno mazanje in hidratacijo kože. Zelo kakovostne izdelke kozmetike za sončnje najdete na primer v sortimentu blagovnih znamk Vichy, La Roche Posay in Piz Buin. Pripravki Piz Buin vsebujejo dodatno Tanimel - snov, ki stopnjuje porjavelost.

Posebne otroške izdelke za zaščito pred soncem vam priporočamo nakupovati od dermo-kozmetičnih blagovnih znamk, kot so Bioderma.

Ali je krema po sončenju nepotrebna?

Ne. Koža, ki je izpostavljena soncu ves dan je dehidrirana in pregreta. Pravilno izbrano mleko za telo kožo pomirja (da se ohladi na normalno temperaturo). Zaradi vsebnosti vlažilnih sredstev tudi kožo navlaži.

Zdaj Vam je treba samo še zaželeti nemoten poletni dopust, iz katerega se vrnite z hidrirano čokoladno osončeno kožo!