Punce, ne tako! 8 največjih napak pri ličenju

8 največjih napak pri ličenju
 

Veliko ženskam ne uspe ustvariti si prikupnega make-upa. Mi pa vemo, kako se naličiti lepo in brez napak. Boste veseli nasveta?

 1. Napačna priprava pred ličenjem

  Se vam briše make-up? Potem morda ne veste, kako negovati kožo, preden se začnete ličiti. Najprej obraz očistite, na primer z dvofazno micelarno vodo Saffee Cleansing, tonizirajte, nato pa nanesite negovalni serum in kremo. Za ohranitev brezhibnega videza skozi ves dan je najpomembnejše, da obraz izenačite s posebno podlago za pod tekoči puder. Smashbox Photo Finish Vitamin Glow poskrbi ne samo za popolno prileganje tekočega pudra za dolgo časa in osvetlitev kože, temveč jo tudi učinkovito zgladi, da se pigmenti ne bi nalagali v drobne gubice in ne v globlje gube.
 2. Tekoči puder neprimernega odtenka

  Osnovna napaka pri izbiri novega tekočega pudra je ta, da njegovo barvo preizkusite na hrbtišču roke. To ima namreč popolnoma drug odtenek kot obraz. Idealno mesto je ločnica med vratom in obrazom na liniji spodnje čeljusti. Mislite tudi na to, da je pod svetilko tekstura videti svetlejša, zato izdelek preizkusite, rezultat pa poglejte na dnevni svetlobi. Velja, da bolj bledi koži bolje pristajajo hladnejši odtenki z modrim podtonom, porjaveli pa topli z oranžnimi pigmenti. 
 3. Slabo narisane konture

  Veste, kako konturirati obraz, da ne boste videti kot maska za noč čarovnic? Osnovno pravilo zveni – senčimo samo tiste predele obraza, ki jih dojemamo kot pomanjkljivosti in nanje ne želimo pritegniti pozornosti. Temno senčilo, kot ga ima na primer kompaktni bronz puder Collistar Silk Effect Bronzing Powder, se namreč nanaša samo tja, kjer želimo ustvariti vdrt videz. Pozabite torej na risanje linije nosu, izstopajočega dela brade, vrh ličnih kosti in sredine čela. Še večji „fail“ so slaba obdelava izdelka do nevidnosti in ostri prehodi. Konture je treba dobro razmazati, idealno s prsti ali gobico, da se povežejo s tekočim pudrom.
 4. Neustrezno osenčene oči

  Naučite se, kako naličiti oči glede na njihovo obliko, velikost in razdaljo med njimi, drugače lahko delujete precej izbuljeno ali na primer asimetrično. Svetlo senčilo v notranjem kotičku oči oddalji, trdo obrobljanje jih pomanjša, temna senčila pa jih umestijo globlje. Veke bi morali ličiti vsaj z dvema barvama ton v tonu – svetlejši in temnejši. Idealne so palete s postopnim toniranjem barv, kot na primer Urban Decay Naked3 z dvanajstimi očarljivimi barvami, po zaslugi katerih se da „pomanjkljivosti“ (majhne, velike, vdrte, izbuljene oči ...) bolje korigirati.
 5. Napake pri obrobljanju oči

  Dobro obrobljene oči poudarijo globino pogleda, ni pa vsako črtalo enako. Nobena obroba se ne bi smela striktno končati v zunanjem kotičku skupaj z veko, treba jo je potegniti v podaljšanje navzgor. „Repek“ poravnati ali ga obrniti navzdol je napaka, ki poskrbi za žalosten, utrujen videz. Debelejše črte kot boste narisali, bolj strogo boste videti, oči pa se bodo optično pomanjšale. Če z obrobljanjem začenjate, posezite po izdelku z gelasto teksturo, kot jo ima MAC Cosmetics Pro Longwear Fluidline. Prednost gelastih črtal namreč je, da lahko z njimi rišete postopoma, saj se ne razmažejo.
 6. Pretirano poudarjene obrobe ustnic

  O tem, kako ustrezno obrobljati ustnice, bi lahko napisali spis. Splošno velja, da bi črtalo moralo natančno kopirati zgornjo in spodnjo barvno linijo ustnic. Kakor hitro barvo nanesete za milimeter do dva čez naravne linije, se usta optično povečajo, kar predvsem pri polnih ustnicah deluje nekoliko smešno, kot „raca“. Napaka je tudi to, če izbrani odtenek ni v skladu s šminko – temu se lahko izognete z „nude“ izdelki, ki so čim bolj podobni naravni barvi ustnic, kakršne izberete na primer med svinčniki Collistar Professional Lip Pencil.
 7. Šminka z napačno izbranim odtenkom

  Na neustrezno barvo šminke je treba zelo paziti! K bledemu obrazu z modrikastim pridihom je primerna samo skala barv z rožnatim ali modrim podtonom, na porjaveli polti pa bolje pridejo do izraza odtenki z zlato ali oranžno osnovo. Široko izbiro različnih odtenkov ponujajo šminke za oblikovanje Estée Lauder Pure Color Envy. Napaka je tudi misliti si, da so vsi „nude“ toni za vsakogar. Odličen vtis naravnosti vam bo uspel le, če bo barva šminke v skladu z vašimi dlesnimi.
 8. Odpadla maskara – madeži pod očmi

  Razmazana maskara je eden od največjih „failov“ sploh. Postopek, kako se lepo naličiti, je enostaven. Maskaro nanašajte na popolnoma čiste trepalnice, preostanki maskare od prejšnjega dneva bi delali težave že od začetka. Prvo plast nanesite samo na konice. Če daste barvo čisto h koreninam, bodo trepalnice obtežene, čez dan se bodo zravnale in maskara bo hitreje padala z njih. Ko se posuši prva barvna plast, nanesite drugo v srednjih dolžinah in šele tretjo nanesite h koreninam. Pri njih uporabite „cik cak“ gib, na koncu pa trepalnice za nekaj trenutkov s pomočjo prstov ali dlani nežno ukrivite navzgor, s čimer bodo odlično privihane.

In ne bojte se specializiranih maskar. Če imate kratke trepalnice, posezite po maskari za podaljšanje NOBEA Festive, največji volumen pa pričara Shiseido Controlled Chaos MascaraInk. Če za ukrivljanje uporabljate klešče, bodite previdni, nikoli z njimi ne delajte na naličenih očeh. Površina maskare bi se razbila, pigmenti pa bi odpadali še lažje! Poleg tega bi si lahko trepalnice prelomili.

Ste odkrili še več napak, ki jih videvamo na ulicah? Imate svoje male čarovnije in preverjene nasvete, kako se pravilno naličiti? Delite jih z nami!