RECENZIJA: Niche parfum Chergui od Serge Lutens

Niche parfum Chergui od francoske blagovne znamke Serge Lutens je v parfumski industriji precej pomemben pojem. Na trg je bil uveden leta 2005 in je zelo hitro dobil srce ljubiteljev dišav in kritikov. O tem pričajo tudi rezultati ankete med obiskovalci znanega portala Fragrantica, ki so Chergui uvrstili med TOP 3 niche parfume sodobnega časa. In tudi pri nas je postal Chergui eden od najbolj prodajanih in priljubljenih niche parfumov. Zato se poraja vprašanje, zakaj je ta parfum tako zanimiv in priteguje tako veliko pozornosti. Parfum smo se odločili poskusiti in svoje izkušnje in občutke bomo delili tudi z vami.

Chergui

Blagovna znamka Serge Lutens je zanimiva v glavnem zaradi tega, ker je uspešno združila orientalskost parfumov s francosko in tudi evropsko eleganco in šarmom. Drugače povedano – uspelo ji je približati orientalske tradicije nam Evropejcem. Oseba, ki je poskrbela za blagovno znamko Serge Lutens, je preživela dolgo časa v Maroku in prav od tod izvira njena izkušnja s prekrivanjem več kultur.

Naslov Chergui označuje gorski in suhi veter, ki piha s puščave v Maroku. Parfum Chergui poskuša interpretirati prav to temo. In zelo dobro mu uspeva. Za ustvarjanje te dišave, ki ni bilo nikakor enostavno, so izbrali enega od najbolj talentiranih parfumskih mojstrov sodobnega časa – Christopherja Sheldrakea.

In kakšna je samotna dišava?

Po prvem nanosu parfuma vas presenetijo močni sladki in zelo „gosti“ toni, med katerimi prevladuje zlasti vonj medu, posušenih listov tobaka in v ozadju tudi vrtnice. Zelo poudarjen je vonj kafre, ki pogosto spominja na medicinski vonj ali aromo švedskih kapljic, ampak ta občutek do 15 minut izgine.

Postopno se začenja razvijati zelo izrazita tema suhosti, vročine in sladkosti, ki izhaja iz navdiha s puščavo. Vonj posušenih listov tobaka (ki nima nič skupnega z vonjem cigaretnega pepela ali dima iz pipe), ki so, kot da bi jih prelili z medom, ustvarja skupaj z unikatno uporabo vonja sena učinek prijetne toplote in suhosti. Na splošno velja, da v parfumu ne boste nikoli vohali niti namiga vlage. Občutek suhosti v dišavi še bolj poveča pudrast pridih perunike, ki lepo dopolnjuje celotno kompozicijo in dišavo usmerja proti uniseks spektru. In to še vedno ni vse. Vrtnica skupaj s sandalovino dišavo harmonizirata in polepšata. Misterioznost in orientalskost parfuma Chergui poudarjajo še kadilo ter tudi nežni začimbni toni, ki pa niso dominantne sestavine. Neverjetno zanimivo je pri tej dišavi dejstvo, da lahko enostavno prepoznamo posamezne sestavine in hkrati so vse skupaj harmonično usklajene. Zdaj je že jasno, zakaj velja prav ta parfum za mojstrsko delo. Točno posnema tako zelo abstraktno temo suhega in toplega zraka puščave in hkrati deluje neverjetno ogrevajoče, prijetno in elegantno. V zaključku vonja prevladujejo pudrasti toni perunike skupaj s sandalovino in belim mošusom.

Obstojnost tega parfuma je resnično odlična – eau de parfum koncentracija zagotavlja, da je obstojen minimalno 10 ur, kar smo sami preizkusili in je to res. Zaradi svojega orientalskega pridiha je parfum namenjen za uporabo zlasti v hladnejših zimskih in jesenskih mesecih in ga lahko uporabljate tako za dnevno kot tudi za večerno nošenje in za posebne priložnosti. Presenetljivo je, kako je s tem parfumom uspel Christopher Sheldrake ponazoriti tako zelo abstraktno temo s pomočjo originalnih tonov sena, suhih listov tobaka in medu, ki zvesto interpretirajo suh in topel veter s puščave v Maroku. Zelo smo navdušeni nad harmonijo vseh sestavin, ki delujejo vsaka posebej in prav tako tudi vse skupaj. Chergui od Serge Lutens je popoln primer niche parfuma – uporablja le najbolj kakovostne sestavine, igra se z arabsko tematiko in popolnoma interpretira izbrano temo. Mnogi strokovnjaki označujejo parfum Chergui za mojstrsko in umetniško delo. Po intenzivnem preizkušanju parfuma se s to trditvijo popolnoma strinjamo.

 Denisa