Test antiperspirantov: Poznamo najbolj učinkovite med njimi!

 
Antiperspiranti
 
Znojenje je naraven proces, s katerim telo uravnava svojo telesno temperaturo in odstranjuje škodljive snovi. Če je znoja preveč, vi pa ne želite biti neprijetni za svojo okolico, je treba nekaj ukreniti. Preberite si nasvete, kako se znebiti znojenja v podpazduhah in izbrati najboljši antiperspirant. Veronika, naš content manager, je za vas preizkusila najzmogljivejše.

Osem učinkovitih nasvetov za preprečevanje znojenja

Proti znoju in neprijetnemu vonju se je mogoče boriti preprosto in učinkovito. V primeru izjemno močnega potenja (hiperhidroze) pa bi se morali posvetovati z zdravnikom.
 
  • Skrbite za redno higieno – mesta, kjer se najbolj potite, lahko umijete tudi večkrat dnevno.
  • Gladke podpazduhe so boljše – znoj namreč sam po sebi ne smrdi, vzrok neprijetnega vonja so bakterije, ki se množijo na vlažnih in toplih mestih ter na dlakah.
  • Odrecite se sintetiki – pretesna oblačila iz nepredušnih umetnih materialov znojenje le še poslabšajo.
  • Preoblačite se – neprijeten vonj je intenzivnejši, če nosite iste stvari več dni zapored.
  • Izogibajte se stresu – situacije, v katerih se ne počutite udobno, so lahko sprožilec potenja.
  • Bodite pozorni na nekatera živila – na intenzivnost vonja lahko vplivata npr. čebula ali česen ter prekomerno pitje kave in alkohola.
  • Omejite mastne jedi, ne prenajedajte se – če ima vaš želodec težave s predelovanjem hrane, se lahko telo odzove s potenjem.
  • Ne pozabite na antiperspirante in deodorante – proti potenju v podpazduhah je najučinkovitejša uporaba kakovostne specializirane kozmetike.

Antiperspirant vs. dezodorant

Medtem ko antiperspirant pomaga znojenje preprečevati, dezodorant le prekrije že nastali neprijetni vonj. Najučinkovitejši antiperspiranti so učinkoviti zaradi aluminijevih soli, ki delno blokirajo kanale znojnih žlez, s čimer zmanjšujejo količino izločenega znoja. Odvečna voda se v telesu ne kopiči, ampak jo izločite s sečem ali pa izpari iz drugih mest na telesu.
 
Najbolje je zato antiperspirant uporabiti takoj po jutranji higieni, dezodorant pa v primeru potrebe po osvežitvi (odišavljenju) čez dan. Oba pripravka lahko dobite v obliki pršila, roll-ona, tekočega pudra ali trdega oz. gelastega stika – glede na to, kakšno uporabo imate raje. Pri kombinirani različici antiperspirant-dezodorant pa en izdelek skriva prednosti obeh.

Naš test antiperspirantov: Imamo zmagovalca!

 
  1. Antiperspirant proti prekomernemu potenju Eucerin Deo
Ker gre za izdelek proti prekomernemu znojenju, sem ga takoj vzela na konkreten trening v fitnes. Tekstura je malce bolj lepljiva takoj po nanosu, toda ta občutek izgine, takoj ko se antiperspirant posuši. Moja koža nanj ni reagirala, in ko sem z njim trenirala, nisem opazila niti enega madeža na oblačilih. Lahko trdim, da je bila učinkovitost proti neprijetnemu vonju odlična, čeprav je treba po treningu in prhi izdelek tako ali drugače nanesti znova.
 
  1. Trdi antiperspirant za občutljivo kožo Biotherm Deo Pure
Nisem velika pristašica trdih antiperspirantov, saj pri nanašanju včasih delci izdelka ostanejo na koži. Biotherm je morda izjema, saj ni pustil nobene sledi in občutek na koži je bil prijeten. Po uporabi je bil malce bolj lepljiv kot npr. antiperspiranti v pršilu, toda deloval je ves dan, čeprav sem proti večeru začutila, da ga moram nanesti znova. Dejala bi, da deluje proti neprijetnemu vonju malce bolje kot proti samemu znojenju.
 
3. Dezodorant in antiperspirant v pršilu proti belim in rumenim madežem Vichy Deodorant
 
Absolutni zmagovalec moje recenzije antiperspirantov. Je lahek, na koži ga nisem niti čutila in tudi koža nanj ni reagirala. Nudil je prijeten hladilen učinek, na sebi sem ga imela ves dan in ponovno sem ga uporabila šele po treningu v fitnesu, ko potenja ni več uspel preprečiti, česar nisem niti pričakovala. Proti neprijetnemu vonju je učinkoval ves čas, prav tako pa nisem imela nobenih težav z madeži.