Tipi kože: Kakšen je vaš tip in kaj potrebuje?

Tipi kože
 
Vsak tip kože ima svoj za in proti. Suho kožo mučijo luske, po drugi strani pa se ne spopada z mastnim videzom. Pri mešani koži se boste ukvarjali s T-cono itd. Vas jezi ravno vaš tip kože? Brez potrebe. Vzemite ga kot dejstvo, spoznajte njegove slabosti in se ga naučite negovati tako, da se boste vsak dan počutili čudovito!
 
Tip kože je dan z genetiko – ne spreminja se, skozi življenje se spreminja le trenutno stanje kože. Odvisno od hormonalnega stanja, zdravstvenega stanja, življenjskega sloga ali psihičnega razpoloženja se lahko tudi normalna koža prehodno spremeni v problematično.
 
V osnovi vseeno razlikujemo štiri tipe zdrave kože: normalno, suho, mastno in mešano. Nato je tu še problematična, občutljiva in zrela koža, kar pa je že povezano z zgoraj omenjenim stanjem kože.

Normalna koža

Kako prepoznate normalni tip kože: Koža je mehka, napeta, navlažena, nahranjena in sijoča. Treba je poskrbeti za to, da bo njena lepota trajala kar najdlje.
 
Revolution Skincare Hydration Boost
 
Kako negovati normalno kožo
 
Čez dan ji privoščite hidracijo (npr. Revolution Skincare Hydration Boost z gelasto konsistenco in hialuronsko kislino), zvečer mislite na hranilno nego z vitamini. Za čiščenje normalne kože je primerno mleko za odstranjevanje ličil in čistilni gel za obraz (Garnier Bio Lemongrass jo prijetno spodbudi z izvlečki limonske trave in z organsko vodo iz glavinca). In če izberete dober (hialuronski ali kolagenski) serum ter 1x tedensko dodate masko za obraz za čiščenje ali razstrupljanje, bo to super.

Suha koža

Kako prepoznate suho kožo: Suha koža je nagnjena k pordelosti, luščenju, predčasnemu nastajanju gubic in izgubi barve. Včasih je tudi občutljiva. To je zaradi poškodovane kožne bariere, ki kože ne more zaščititi pred zunanjimi vplivi (toda na njeno stanje vpliva tudi stres).
 
Bioderma Atoderm Nutritive Vichy Mineral Masks
 
Nega suhe kože
 
Pri kremah iščite sestavine, kot so karijetevo maslo, glicerol in hialuronska kislina, ker kožo vlažijo, jo nahranijo in hkrati celijo. Prvorazredno pomoč vam bo zjutraj in zvečer ponudila krema za suho kožo Bioderma Atoderm Nutritive, primerna je celo za atopike. 
 
Pri odstranjevanju ličil pozabite na micelarno vodo ali na vode za obraz z vsebnostjo alkohola, odlično pa je olje ali hidrofilno olje. Previdni bodite s pilingom, dosledno pa uporabljajte hranilne, antistresne in pomirjajoče maske za obraz. Izvrstna je recimo Vichy Mineral Masks z vsebnostjo aloe vera!

Mastna koža

Kakšna je mastna koža: Vedno ste videti „prepoteni“, se bleščite in zagotovo poznate obdobja, ko vaša mastna koža postane problematična in se pojavijo mozolji. Mučijo jo tudi zamašene pore in ogrci. Kaj storiti?
 
Eucerin DermoPure Shiseido Generic Skincare Oil Control
 
Kako se soočiti z mastno kožo
 
Temeljito čiščenje je osnova. Ravno za mastno kožo so primerne micelarne vode, ki sušijo. Ali pa globinsko čistilni in matirajoči geli, kot npr. neodišavljen Eucerin DermoPure.
 
Najboljša krema za mastno kožo je nekomedogena, v maskah za obraz vas bo razveselila vsebnost kumare, čajevca ali aktivnega oglja. Prav te sestavine globinsko čistijo, ožijo pore in matirajo površino kože. Pri tem vam lahko pomaga še ena čudežna iznajdba – ali poznate papirčke za matiranje za mastno kožo Shiseido Generic Skincare Oil Control Blotting Paper? Odvečni loj odstranijo takoj in dolgotrajno!

Mešana koža

Kako se izraža mešana koža: Mešana koža je trd oreh – v t. i. T-coni se bolj masti, na preostanku obraza pa je bolj suha ali občutljiva. Vendar lahko dobra nega mešane kože vse to uravnava.
 
Nuxe Aquabella Biotherm Aquasource
 
Najboljša nega mešane kože
 
Pri odstranjevanju ličil uporabite predvsem izdelke na osnovi vode – olja bi preveč obremenila T-cono, pripravki z alkoholom pa bi spet preveč izsušili obraz. Ostanite pri vodi za odstranjevanje ličil, izberite dober tonik ali pa gel, na primer Nuxe Aquabella, ki ima tudi mikro-eksfoliacijske učinke.
 
Po čiščenju obraza kožo rahlo navlažite. Odlična bo krema za mešano kožo Biotherm Aquatherm, s fino gelasto konsistenco z vsebnostjo čistega termalnega planktona.

Občutljiva koža

Kako prepoznate občutljivo kožo: Pogosto je razdražena, suha, pordela ter lahko peče ali srbi kot reakcija na kozmetične izdelke in zunanje vplive, kot so npr. temperaturne spremembe. Kriv je oslabljen zaščitni sloj kože in nizka vsebnost maščobe v koži.
 
Bioderma Sensibio Nuxe Cleansers and Make-up Removers
 
Kako negovati občutljivo kožo
 
Z nežnostjo in s pomočjo izdelkov za občutljivo kožo, ki ne dražijo. Kožo čistite in odstranjujte ličila s koži prijaznim gelom ali micelarno vodo, katerima lahko priključite tonik. Popolna izbira za nežno čiščenje so izdelki Bioderma iz rožnate linije Sensibio. Izognite se klasičnim pilingom, ki bi lahko vašo kožo še bolj razdražili. Preizkusite raje super blagi piling za občutljivo kožo Nuxe Cleansers and Make-up Removers. Ne pozabite niti na odmerek hidracije, ki je za občutljivo kožo ključna. Idealen pomočnik bo gladilna krema s termalno vodo Biotherm Aquasource Everplump.

Zrela koža

Čeprav ni osnovni tip kože in zrel na koncu postane vsak od zgoraj omenjenih tipov, lahko omenimo, da nega zrele kože zajema predvsem izdelke, ki podpirajo tvorjenje kolagena in estalina, da bi koža ostala kar najdlje naravno napeta. Alfa in omega so zadostna hidracija, hranila in anti-aging sredstva, ki se hkrati borijo proti prostim radikalom in proti že vidnim gubicam.
 
Lancôme Rénergie Multi-Glow Helena Rubinstein Powercell Skinmunity
 
Pri odstranjevanju ličil izbirajte glede na osnovni tip kože. Med kremami bo odlična Lancôme Rénergie Multi-Glow, pomlajevalna krema z izvlečki iz lanenega semena (obnavlja strukturo kože), šisandre (osvetljuje) in z barvnimi pigmenti (izenačujejo barvni ton kože). Nujen je seveda anti-aging serum, kot npr. Helena Rubinstein Powercell Skinmunity, ki je fantastičen za zaščito in obnovo kožnih celic.
 
Reden piling 1x tedensko skupaj z anti-aging masko za obraz pa bosta vsemu skupaj dodala piko na i ...
 
Avtor: Jana P.