Ugotovite resnico! 10 najbolj zanimivih vprašanj o parfumih

Veste, kdo je Michael Edwards? Je to eden izmed najbolj spoštovanih strokovnjakov za parfume, ki je napisal knjigo Fragrances of the World - najpomembnejša knjiga o parfumih na svetu. Ta knjiga je nekaj kot Biblija za vse prodajalce in ljubitelje parfumov. Michael Edwards se ukvarja s parfumi več kot 27 let in prejel je na tisoče vprašanj. Jaz sem izbrala 10 izmed njih, ki se mi zdijo zanimiva.

parfumi

Zakaj parfum diši na vaši prijateljici drugačno kot na vas?

To, da se na vsakem človeku razvija vonj različno, verjetno ni nič novega . Ampak veste, kaj vpliva na ta proces? Geni, tip kože , prehrana , zdravila (na primer antibiotiki bistveno spremenjajo način, kako na nas vonj deluje), stres in temperatura kože – to je najbolj pomemben dejavnik.

Kako vpliva tip kože na vonj parfuma?

Če imate suho kožo,  parfum se hitro absorbira in zato ga je potrebno pogosteje uporabljati. Na mastni koži parfum zdrži in je bolj intenziven, ker molekule parfuma se bolje raztapljajo in s tem zdržijo več časa.

Zakaj parfum diši drugače, ko ga probate v parfumeriji in če ga uporabljate doma?

Vonj je odvisen od okolja. V parfumeriji se v zraku mešajo različne dišave, vpliv ima tudi klimatska naprava in najbolj pomembno – le redkokdo ima potrpljenje čakati v parfumeriji kot se dišava v celoti razvije. To se ponavadi zgodi šele doma. Če želite poskusiti dišavo v naravnem okolju, potem Vam priporočam kupiti za nekaj malega denarja vzorec in se v miru odločiti, če je to prava dišava za Vas.

Kdaj ni priporočljivo uporabljati parfum?

Na soncu. Sestavine parfuma reagirajo z UV žarki, dražijo kožo in pogosto povzročijo razbarvanje kože. Lahko uporabite parfume brez alkohola,  ki so varni za vašo kožo tudi na soncu.

Ima vonj vpliv na našo psiho?

Ja bistveno. Znanstveno je dokazano, da so nekatere dišave pomirjajoče (na primer sivka in kamilica), medtem kot druge so spodbujajoče (na primer neroli in bergamotka).

Koliko dišav lahko poskusite naenkrat, brez tega, da bi „zmedli“ svoje čute?

Točno tri.

Kam je najboljše nanašati dišavo pri poskusu?
Prvo dišavo nanesite na notranjo stran zapestja, počakajte nekaj minut in nato nanesite drugo dišavo na drugo zapestje. Tretjo in zadnjo dišavo nanesite na notranjo stran komolca.

Kako dolgo naj bi imela dišava zdržati?

To je različno. Parfum naj bi v povprečju zdržal 6 – 8 ur, toaletna voda okoli treh ur.

Kako lahko zdrži vonj dlje časa?

Verjetno najbolj učinkovita rešitev je uporabljati vašo najljubšo dišavo v različnih oblikah. Skombinirajte milo, gel za prhanje, kremo ali losjon za telo, puder in toaletno ali parfumsko vodo.

Za zaključek – kakšni parfumi so največje legende po mnenju Michaela Edwardsa?

Seveda Chanel No. 5. Izmed mlajših parfumov na primer Yves Saint Laurent Opium, Giorgio Beverly Hills, Thierry Mugler Angel nebo Calvin Klein CK One.

Kakšen parfum je legenda za Vas?