Veliki poletni test: ali veste, kateri fototip ste?

Sončenje

Preden začnete telo nastavljati sončnim žarkom, potrebujete dobro kremo za sončenje. In preden jo izberete, morate znati, kateri fototip ste – oz. v kakšni meri se koža odziva na UV komponento sončnega sevanja. Ker ravno stopnja njene občutljivosti določa, s čim naj bi se namazali.

Fototip

Paleto fototipov je leta 1975 sestavil harvardski dermatolog Thomas B. Fitzpatrick, zato jo imenujemo tudi Fitzpatrickova lestvica. Izhaja iz ugotovitve, da genetsko dana barva las, oči in kože (oz. količina melanina v njej) določa rezultat sončenja (njegovo intenzivnost, pa tudi tveganje za zdravje). V svojo lestvico je zajel tudi von Luschanovo kromatično lestvico, ki je določala tip kože na podlagi primerjave njene barve pred sončenjem in 36 steklenih mat ploščic s stopnjujočim se odtenkom. Vam danes zadostuje, da odgovorite na pet enostavnih vprašanj, pa boste takoj izvedeli za svoj fototip:

1. Katero imate (osnovno) barvo las?

A. zelo svetle ali rdeče
B. blond ali svetlo rjave
C. temno blond, rjave do kostanjevo rjave
D. temno rjave do črne barve

2. Katera je vaša barva oči?

A. svetlo modra
B. temnejša modra, zelena ali siva
C. rjava, zelenorjava
D. rjava do rjavočrna

3. Vaša koža je pred sončenjem:

A. zelo svetla
B. svetla, rahlo rožnata
C. srednje svetla, bež
D. svetlo rjava, z olivnim odtenkom

4. Ali vas krasijo pege?

A. ja, veliko in praktično povsod
B. kar veliko
C. tu in tam se morda kakšna najde
D. pravzaprav ne

5. Na soncu vaša koža:

A. takoj intenzivno pordi, nikoli ne dobi porjavelega odtenka
B. pogoste se opeče, le zelo redko dobi rjav ton (ali le na nekaterih delih telesa)
C. bivanje na soncu je po navadi ne moti, lepo porjavi, opeče se le izjemoma in rahlo
D. dobi bronasto porjavitev, ki vam jo vedno vsi zavidajo

Večina odgovorov A = fototip I

Sonce je vaš sovražnik. Toliko boljši prijatelj mora biti vaš pripravek za sončenje. Vedno morate izbirati le najvišje faktorje, brez njih pa se na soncu zadržujte največ 10 minut. Za na ribnik ali vrt se namažite s SPF 50 ali 50+. Ob morju, kjer je sonce bolj močno, se držite načeloma v senci.
Salma za ta fototip priporoča: Bioderma Photoderm Max zaščitna meglica SPF 50+LA ROCHE-POSAY Anthelios osvežujoče pršilo za obraz proti mastnemu sijaju kože SPF 50VICHY Idéal Soleil Capital zaščitno mleko za telo in obraz SPF 50+

Večina odgovorov B = fototip II

Tudi za vas velja, da na sonce le previdno. Brez zaščitne kreme ga vaša koža prenese največ 20 minut. Ob morju se držite v senci in uporabljajte SPF 50 ali 50+. Doma, v parkih, na poti v službo ali ko sonce ne nažiga dobesedno, sezite vsaj po SPF 30. Enakomerno tako in tako ne boste porjaveli.
Salma za ta fototip priporoča: Piz Buin Tan & Protect zaščitno olje za pospešitev porjavelosti SPF 30BIODERMA Photoderm Bronz zaščitno suho olje v pršilu SPF 30VICHY Dermablend korektivni tekoči puder SPF 35
 

Fototip

Večina odgovorov C = fototip III

Vaša koža ima do sončenja pozitiven odnos. Vsakdanje srednjeevropsko sonce prenese brez zaščite približno 30 minut. Če se zavestno sončite, potem na rjavo. Opekline ste doživeli nekajkrat, vendar v bolj skrajnem podnebju. S SPF 30 bo v redu. Najbrž vam zadostuje tudi ob morju.
Salma za ta fototip priporoča: BIODERMA Photoderm meglica za sončenje v pršilu SPF 30Estée Lauder Double Wear Nude Water Fresh fluidni tekoči puder SPF 30DERMACOL Cover ekstremno prekrivni tekoči puder SPF 30

Večina odgovorov D = fototip IV

Samo pokažete se na soncu, pa že rjavite. Opečene kože ne poznate, občudujoče opazke „spet si bil/a na morju!“ pa pogosto slišite. Brez zaščitne kreme prenesete tudi 45 minut, čeprav je tudi za vas z vidika zdravja bolje, da se namažete. Faktor zadostuje nižji, celo SPF 15-20 bo dovolj.
Salma za ta fototip priporoča: Lancaster Sun Beauty nemastno mleko za sončenje v pršilu SPF 15LANCÔME Teint Miracle posvetlitvena podlaga SPF 15
 
Fototip

P.S.: Čeprav se v Evropi srečate predvsem z označitvijo fototipov I do IV, obstajata tudi fototip V, ki je tipičen za Azijce in Arabce, in fototip VI, ki ga imajo ljudje z najbolj odporno, torej črno poltjo. Nihče od njih nima težav s sončenjem in potrebuje le nizke vrednosti SPF. Med temi lahko priporočamo na primer Collistar Sun Protection pršilo za sončenje SPF 10, Nuxe Sun olje za sončenje za obraz in telo SPF 10.
 
Denisa