Veste, kako s problematično kožo?

Problematična koža
 
Kdor se nikoli ni boril s problematično kožo, menda prihaja iz kakega drugega sveta. Nekateri med nami so se aken „rešili“ v puberteti in se le še občasno srečuje s kako lokalno težavo. Drugi pa se morajo s problematično kožo ukvarjati v odraslosti. Za razliko od majice iz e-trgovine svoje kože ne moremo reklamirati, tako da se postavimo po robu vse mozoljčkom, ogrcem in mastni koži!

Glavni vzroki za problematično kožo

Hormonsko neravnovesje

Najpogosteje se težavna koža seveda pojavlja v puberteti kot posledica hormonskih sprememb. Hormoni namreč spodbujajo večje tvorjenje kožnega loja, kar lahko oteži naravni proces odstranjevanja odmrlih kožnih celic in povzroči prekomerno razmnoževanje bakterij na koži. Vse to vodi v to, da se na koži začnejo ustvarjati mozoljčki ali ogrci.
 
Hormonska nihanja pa lahko na isti način vplivajo na kožo tudi v odraslosti. Pogosto se stanje kože poslabša med menstruacijo, po prenehanju jemanja hormonske kontracepcije, med nosečnostjo in po porodu.

Neprimerna nega obraza

Čeprav lahko za težave s kožo krivite hormone ali gene, pa obstaja cela vrsta stvari, s katerimi svoji koži škodite sami.
 
Zelo pogosto si prikličete težave, če dolgotrajno uporabljate kozmetiko, ki ni primerna za vaš tip kože. Goste kreme, ki žleze lojnice bolj dražijo, v vaši rutini nimajo kaj delati. Prav tako bi se morali obvarovati komedogene kozmetike, ki maši pore, kar je zadnje, kar vaša koža potrebuje.

Kaj akne še poslabša?

Na žalost s seznamom negativnih dejavnikov še nismo končali. Dobra novica pa je, da se z naslednjimi stvarmi lahko spopadete, če boste želeli. Na čem lahko začnete delati?
  • Slaba prehrana – Neuravnotežen jedilnik je sposoben izrazito prispevati k poslabšanju stanja kože. Zato bi morali skrbeti za njegovo pestro sestavo ter po možnosti omejiti vnos živil z visoko vsebnostjo sladkorjev in mlečnih izdelkov.
  • Kajenje – Dolgotrajno kajenje seveda slabo vpliva na vaše telo od znotraj in od zunaj. Koža obraza se (poleg drugega) bolj maže in pogosteje se pojavljajo mozoljčki in ogrci.
  • Sončno sevanje – Preprosto je, na sonce zagotovo ne bi smeli hoditi brez kakovostne UV zaščite!
  • Nehigienični kozmetični pripomočki – Preverite, kako pogosto čistite čopiče ali gobico za tekoči puder in kako pogosto se ličite. Ne mažite si obraza po nepotrebnem, pripomočke pa redno umivajte.
  • Stres – Boj proti stresu je lahko tek na dolge proge, vendar pa je tudi on razlog za težave s kožo. Zato se splača naučiti se zavestno sproščati in najti način, kako se stresa redno znebiti.
  • Akne zaradi mask – Maska na koži zadržuje pot, s tem jo draži, koža pa se tako hitreje vname. To seveda ne pomeni, da masko odvržemo, misliti pa moramo na to, da koža rabi redno nego in akne zaradi mask pravočasno začeti reševati. 

Nega problematične kože

Kako torej za kožo skrbeti tako, da je ne boste po nepotrebnem dražili in da na obrazu ne boste vsako jutro odkrili novega mozoljčka? Poleg tega, da lahko v nekaterih pogledih začnete delati sami na sebi, vam bo v tem boju pomagala samo kakovostna kozmetika za težavno kožo.

Temeljito čiščenje je osnova

Popolnoma očiščena koža je preprosta nuja! Vse nečistoče in odvečen loj morate s kože odstraniti zares vsak dan. Za vsakodnevno uporabo je odličen globoko čistilni gel za problematično kožo Eucerin DermoPure, ki odstrani preostanke ličil, loj in preostale nečistoče. Če prednost dajete drugi konsistenci, preizkusite čistilno peno za problematično kožo Saffee Acne Skin. Temeljito vlaži in je odlična za čiščenje obraza, pa tudi vratu, dekolteja in zgornjega dela hrbta.
 
V svojo rutino bi zagotovo morali uvrstiti tudi kakovostno masko! Vzemite si vsaj enkrat tedensko trenutek zase, prižgite si priljubljeno serijo ali preberite nekaj strani knjige, medtem pa pustite delovati masko za problematično kožo. S čistilno luščilno masko Shiseido Waso Purifying Peel Off Mask bo zadostovalo 20 minut in preprosto odstranite nečistoče in stres. 

Vlaženje in lokalna nega

Ne pozabite, da morate tudi mastno kožo vlažiti. Če je namreč vaša koža izsušena, ima tendenco, da se še bolj masti. Zato preizkusite vlažilno kremo za problematično kožo Vichy Normaderm Phytosolution, ki ima super lahko teksturo in koži pusti prosto dihati.
 
Da boste akne prisilili k umiku še hitreje, vsako jutro in vsak večer v rutino vključite tudi fluid Cleanance Comedomed od Avène. Vaša koža bo lepo poenotena, mat, ostali problemi pa bodo postopoma izzveneli.
 
Če spadate med srečneže, ki se z mozoljčki borijo samo občasno, vam zagotovo čestitamo. In obenem priporočamo, da preizkusite zanesljivega pomočnika v podobi lokalne nege proti aknam Saffee Acne Skin. Vedno jo nanašajte na očiščeno kožo in samo na problematične predele. Boste videli, kmalu bo vaša koža ponovno gladka in sijoča!
 
Imate kakšen preverjen trik, kako premagati težave s problematično kožo? Veseli bomo, če ga z nami delite v komentarjih!
 
Denisa