Preskoči na glavno vsebino

Pigmentni madeži

Morda ste na koži opazili majhne madeže, ki so rahlo temnejši od odtenka vaše kože. Najverjetneje gre hiperpigmentacijo, torej za pigmentna znamenja. Veste, zakaj nastajajo? Kakšno je odstranjevanje pigmentnih madežev?

Kako nastajajo pigmentni madeži na koži?

Nastanek pigmentnih madežev povzroča predvsem povečana raven melanina – naravnega pigmenta, zaradi katerega imajo lasje, oči in sama koža svojo barvo. Na presežek melanina lahko vpliva več dejavnikov:

 • Prekomerna izpostavljenost sončnemu sevanju brez uporabe pripravkov s SPF.
 • Hormonske spremembe: madeži se pogosto pojavljajo pri ženskah, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijo, med nosečnostjo ali v meni.
 • Starost: s starostjo pada število melanocitov, hkrati pa rasteta njihova aktivnost in volumen.
 • Vnetja kože in poškodbe, zaradi katerih prihaja do sproščanja melanina.
 • Nekatera zdravila (npr. antibiotiki) in zelišča (npr. šentjanževka).

Glede na konkretne vzroke ločujemo več osnovnih tipov pigmentnih madežev.

celotno besedilo skrij besedilo

Tipi pigmentnih madežev

Melazma

Poseben in večinoma neškodljiv tip hiperpigmentacije je melazma (kloazma). Najpogosteje se pojavlja na licih, nosu in nad zgornjo ustnico. Večinoma za njo trpijo ženske, prav zato ker imajo na nastanek teh madežev vpliv hormoni oz. spremembe njihove ravni, ki vpliva na količino melanina.

Melazma se pojavlja pri kar 15 % nosečnic, zato tej vrsti pigmentnih madežev pravimo tudi »nosečniška maska«. Poleg nosečnic se z njo srečujejo tudi ženske, ki uporabljajo peroralno hormonalno kontracepcijo. Dobra novica je, da lahko melazma izgine sama po porodu ali po zmanjšanju odmerka estrogena.

Starostna in sončna znamenja

Nastajajo predvsem zaradi delovanja sončnega sevanja, zato se z njimi pogosto srečujemo na mestih, ki so izpostavljena soncu. Najpogostejši so pigmentni madeži po obrazu, vratu, dekolteju ali rokah.

Gre za neškodljiv tip hiperpigmentacije. Na nastanek teh drobnih temnejših madežev vplivata tudi starost in barva kože. Temnejši ljudje imajo več pigmentnih madežev kot ljudje s svetlejšo kožo; ti imajo namreč manj pigmenta melanina.

celotno besedilo skrij besedilo

Pigmentni madeži po vnetju

Kot pove že ime, ta tip hiperpigmentacije, ki je znana tudi kot PIH, nastaja kot posledica vnetja ali poškodbe. Povnentna hiperpigmentacija se pogosto pojavlja po aknah.

Ko pride do vnetja kože, se sprošča melanin in presežek pigmenta povzroči hiperpigmentacijo. Na koži nato ostajajo ploski rožnati, rdeči ali rjavi madeži. Čeprav sončno sevanje ne povzroča povnetne hiperpigmentacije, jo lahko poslabša, zato se izogibajte neposredni sončni svetlobi in upoštevajte ostala pravila, ki ne slabšajo stanja madežev po vnetju. Poleg omejevanja sončnega sevanja preizkusite tudi druge načine, kako se znebiti pigmentnih znamenj na obrazu.

Kako preprečiti hiperpigmentacijo

Na intenzivnost pigmentnih madežev vpliva sončevo sevanje, zato zadostna zaščita pred soncem zmanjša verjetnost pojava pigmentnih madežev.

 • Uporabljajte kakovostno kremo za sončenje in omejite čas, ki ga preživite na soncu.
 • Ne pozabite, da sončna svetloba na vas pada, tudi če se ne sončite, zato redno uporabljajte kremo za obraz s SPF in tekoči puder s SPF, ki bosta preprečila nastajanje pigmentnih madežev na obrazu.

celotno besedilo skrij besedilo

Kako se znebiti pigmentnih madežev

Odstranjevanje pigmentnih madežev na obrazu je odvisno od njihove velikosti in intenzivnosti obarvanja. Preizkusite lahko kozmetične pripravke za pigmentne madeže, strokovno zdravljenje, pa tudi »domače nasvete« za spopadanje z njimi.

Kozmetika za pigmentne madeže

 • S svetlejšimi pigmentnimi madeži bo dobro opravil intenzivni serum ali belilna krema proti pigmentnim madežem.
 • Učinkovit je tudi kemični piling, ki globinsko obnavlja kožo in s kože odstranjuje odmrle celice. Izvedete ga lahko pri dermatologu ali preizkusite blagi kemični piling doma.

Zdravljenje pigmentnih madežev

Ko kozmetični pripravki proti pigmentnim madežem niso dovolj, je čas za strokovno pomoč.

 • Laserska terapija ima podoben učinek kot kemični piling, vendar je natančnejša. Dermatologi se osredotočijo na konkretni predel s pigmentnimi madeži, nad katerim se pomikajo z visokoenergijskimi žarki, ki odstranjujejo pigmentne madeže.
 • Hidrokinon je zdravilo, ki blaži tvorjenje pigmentnih madežev. Lahko tudi draži kožo, v skrajnih primerih pa povzroča povnetno hiperpigmentacijo, zato ga uporabljajte le omejen čas.

Domači nasveti za pigmentne madeže

Zdravljenje pigmentnih madežev ni vedno nujno, toda če vas motijo, lahko preizkusite nekaj domačih nasvetov za njihovo odstranitev.

 • Limonin sok (1 žlička) se zmeša z žličko medu in belim jogurtom. Nastalo masko za odstranitev hiperpigmentacije nanesite na kožo obraza za 15 minut, nato jo sperite.
 • Kurkumo (½ žličke) in skodelico sveže smetane zmešajte in nanesite na mesta na obrazu, kjer imate pigmentne madeže. Po 15 minutah sperite.
 • Mandljevo olje zmešajte z medom in mandlji, pustite delovati na obrazu eno uro in nato sperite. Pred spanjem lahko v kožo vmasirate tudi samo mandljevo olje in ga pustite delovati čez noč.

celotno besedilo skrij besedilo

Kako prekriti pigmentne madeže

Vam težave povzročajo pigmentni madeži, odstranitev pa ne uspe? Ste šele začeli uporabljati belilno kremo za pigmentne madeže in rezultati še niso vidni? Prekrijte jih s korektorjem ali prekrivnim tekočim pudrom, ki bo poenotil ten vaše kože in vam dodal samozavest!