Menstrualne skodelice

Najbolj prodajani

Menstrualna skodelica za udobje med menstruacijo

Spoznajte čar menstrualne skodelice, ki je udobna, zanesljiva, prijazna do narave in vedno pripravljena za uporabo. Menstrualno skodelico lahko uporabite večkrat, zagotavlja pa ustrezno udobje skozi ves čas menstruacije, tudi pri športu, na bazenu ali ponoči. Preberite si, kako si izbrati najboljšo menstrualno skodelico, kako jo ustrezno uporabiti in kako zanjo skrbeti.

Kaj je menstrualna skodelica

Menstrualna skodelica oziroma tudi skodelica za menstruacijo je ženski higienski pripomoček, izdelan iz zelo trpežnega materiala, ki po obliki spominja na zvonček. Skodelica za vstavlja v nožnico, kjer se vanjo zbira menstrualna kri. Po zaslugi vakuuma odlično drži na svojem mestu in ne prepušča tekočine. Skodelico lahko izmenjujete s tamponi ali ženskimi vložki ali jo ponovno vedno znova uporabite cel čas menstruacije.

Prednosti menstrualne skodelice

 • Mogoče jo je ponovno uporabiti in zdrži 5 do 10 let. Je skrbna do vaše denarnice in narave.
 • Je udobna – prilagodi se telesu.
 • Drži večjo količino tekočine, kot jo vpijeta tampon ali vložek, in je ni nujno tako pogosto menjavati.
 • Je popolnoma brez neprijetnega vonja in ne vsebuje kemikalij, ki bi lahko poškodovale naravno vaginalno mikrofloro.
 • Pri kopanju ne vpija vode.
 • Kakor hitro usvojite vstavljanje, je uporaba menstrualne skodelice zelo enostavna.
 • Menstrualna skodelica je primerna za device, ki običajno uporabljajo tampone, za mlada dekleta in za vse ženske.
 • Ne grozi tveganje za izpuščaj, ne izsušuje sluznice in je primerna tudi za ženske z zelo občutljivo kožo, nagnjeno k mikozam.
 • Vedno je pri roki, pripravljena za uporabo.

Kako izbrati menstrualno skodelico

Pri izbiri menstrualne skodelice upoštevajte njeno velikost, trdnost in material. Skodelice so dostopne tudi v lepih barvnih variantah skupaj s sterilizacijskimi lončki ali bombažnimi vrečicami za shranjevanje, tako da res vsakdo lahko izbere.

Kako izbrati velikost menstrualne skodelice

Skodelice za menstruacijo se izdelujejo v dveh do treh velikostih, odvisno od proizvajalca. Zato boste enostavno našli skodelico, ki vam bo odlično ustrezala. Velikost (obseg) skodelice si preprosto izberite glede na velikost tamponov, ki jih uporabljate, glede na običajno moč menstruacije in glede na stanje medeničnega dna.

 • Velikost 1 ali S/M – manjša skodelica, primerna za ženske in dekleta, mlajše od 28 let, ki po naravni poti še niso rodile in imajo šibko do normalno močno menstruacijo.
 • Velikost 2 ali L/XL – večja skodelica, primerna za ženske in dekleta, starejše od 28 let, z močnejšo menstruacijo ali neučvrščenim medeničnim dnom.

Materiali menstrualnih skodelic

Materiali menstruacijskih skodelic ne podpirajo množenja bakterij, enostavno se čistijo in zdržijo kot nove več let. Trdnost materiala je označena z vrednostjo “shore” in nižja kot je ta vrednost, mehkejši je uporabljeni material. Na splošno velja, da so trde skodelice primerne predvsem za športnice s čvrstim medeničnim dnom. Za izdelavo menstrualnih skodelic se običajno uporablja:

 • medicinski silikon
 • lateks
 • termoplast

Kako namestiti menstrualno skodelico

Vstavljanje menstrualne skodelice zahteva vajo, vendar po nekaj poskusih to obvlada zares vsak in se začetna potrpežljivost zagotovo splača. Kako torej menstrualno skodelico uporabljati?

 • Skodelica se z roko vstavi neposredno v nožnico, kjer se s pomočjo vakuuma „prisesa“ k nožnični sluznici in preprečuje uhajanje.
 • Glede na intenzivnost krvavenja zadostuje, če skodelico po 4 do 12 urah izvlečete za pecelj, izlijete tekočino, temeljito sperete z vodo in ponovno vstavite.
 • Če skodelica ne drsi dovolj, zadostuje, da jo navlažite z vodo ali uporabite lubrikant na vodni osnovi.
 • Pecelj, ki je sestavni del vsake skodelice, lahko za čim večje udobje po potrebi prirežete.
 • Natančen postopek, kako se menstrualna skodelica in vaš izbrani tip uporablja, vedno najdete v priloženih navodilih k izdelku.

Naš nasvet: Temeljita intimna higiena je v obdobju menstruacije zelo pomembna, preizkusite blage gele za umivanje ali robčke za intimno higieno, ki jih lahko za prijeten občutek čistoče diskretno uporabite čez dan, kadar niste doma.

Kako očistiti menstrualno skodelico

Med menstruacijo zadostuje, če skodelico temeljito spirate po vsaki odstranitvi. Pred začetkom in po koncu menstruacije jo je treba sterilizirati s prekuhavanjem vsaj 5 minut in shraniti v vrečico iz bombaža ali v škatlico za shranjevanje. Sterilizacija menstrualne skodelice je možna tudi s pomočjo posebnih tablet za menstrualne skodelice.

Naš nasvet: Če vas skrbi čiščenje menstrualne skodelice, kadar niste doma, nosite s sabo vedno stekleničko s čisto vodo, ki z lahkoto nadomesti umivalnik.

Odkrijte prednosti menstrualne skodelice, ki je prijazna do vas in do narave. Vse za udoben potek menstruacije in intimno higieno, pa tudi druge higienske potrebščine najdete na notino.si!