Preskoči na glavno vsebino

Kolagen v kozmetiki

Kolagen je osnovni element celične arhitekture, ki pomaga ohranjati strukturo, čvrstost in odpornost kože. Gre za protein živalskega izvora (kosti, koža), najdemo pa tudi njegovo rastlinsko alternativo, ki se pridobiva iz visoko hranljive alge, imenovane irski mah. Za kozmetično in farmacevtsko industrijo se poleg govejega in svinjskega kolagena uporablja tudi ribji kolagen, ki ima najboljšo vpojnost.

 

Lastnosti kolagena

Kolagen ima čudežno lastnost, da hitro zmanjšuje kožne neenakosti, in tako kot hialuronska kislina zmore vezati velike količine vode, zato sta kolagen in hialuronska kislina v kozmetiki z učinki proti staranju eni najbolj želenih snovi, ki kožo varujeta pred znaki staranja.

Učinki kolagena na obraz

  • Deluje v globljih slojih kože, kjer spodbuja obnovo celic, kožo pa ohranja čvrsto in prožno.
  • Zmanjšuje gube in na koži ustvarja zaščitni film, s tem pa kožo varuje pred delovanjem zunanjih vplivov.
  • Veže veliko količino vode, s tem kožo ohranja dolgoročno navlaženo.
  • Kožo osvetljuje in izenačuje njen barvni ton.
  • Deluje proti pigmentnim madežem.

Učinki kolagena na lase

  • Izboljšuje celotno kakovost las, las gladi po celotni dolžini in daje lesk.
  • Neguje lasišče in ga ohranja navlaženo.
  • Zagotavlja lasem volumen.
  • Lase ščiti pred lomljenjem in cepljenjem.
  • Preprečuje prekomerno izpadanje las.

Kozmetika s kolagenom

Kolagen v človeškem telesu ustvarja približno tretjino vseh proteinov. Že pri 25-ih letih začne naše telo nastajanje kolagena zniževati in predvsem po 40. letu prihaja do izgube vse do 1 % letno. Nezdrav življenjski slog, prekomerno sončenje in genetske predispozicije poleg tega izgube kolagena v telesu pospešujejo, zato ga moramo telesu dodajati s pomočjo prehranskih dopolnil (čisti kolagen) in kakovostne nege kože in las.

Kolagen bomo našli kot sestavni del negovalnih izdelkov za obraz – krem in kolagenskih serumov, v intenzivni kozmetiki z učinki proti staranju, ki neguje zrelo polt, pa tudi v navadni dekorativni kozmetiki. Primeren je za vse tipe kože, zlasti za suho, dehidrirano in zrelo kožo.

Najboljši kolagen za kožo, ki je trenutno najbolj iskana snov v izdelkih za nego zrele kože, je že omenjeni ribji kolagen (morski). Našli ga boste v kolagenskih kremah, hranilnih serumih in negovalnih maskah.

Izdelki za lase s kolagenom pomagajo lasno vlakno obnavljati in hraniti ter skrbijo za lasišče, kar je alfa in omega lepih las.

Začnite z nego obraza s kolagenom že danes, njegovi blagodejni izdelki vas ne bodo pustili dolgo čakati.

celotno besedilo skrij besedilo