Preskoči na glavno vsebino

Retinol

Retinol ali vitamin A velja za naravni čudež. Gre za enega najbolj učinkovitih sredstev v boju proti gubam in znakom staranja kože. Najprej je bil retinol namenjen predvsem zdravljenju aken, a predvsem zaradi pozitivnih in hitrih stranskih učinkov, ki upočasnijo staranje kože, je kmalu postal zelo iskan sestavni del kozmetike proti staranju.

Retinol deluje kot močan antioksidant in zaradi svoje zmožnosti eksfoliacije (luščenja) kože pomaga hitro odstranjevati odmrle kožne celice ter podpira nastajanje kolagenskih vlaken. Retinol je lahko rastlinskega ali živalskega izvora (ribje olje, jajca, meso), proizvaja pa se tudi sintetično. Uporablja se tako v kozmetični kot v farmacevtski industriji.

Lastnosti retinola 

 

Retinol je znan tudi kot eliksir mladosti. Njegovi eksfoliacijski učinki hitro gladijo strukturo kože, ki nato deluje mlado in zdravo. Primeren je za vse tipe kože, njegovo delovanje pa je zelo intenzivno, zato je bolje kozmetične izdelke z retinolom uvajati postopoma. Na rezultate pa ni treba čakati dolgo.

Učinki retinola na obraz

  • Pomaga uravnavati pH kože in zmanjševati pore, s tem daje koži svežino in svetlost.
  • Podpira eksfoliacijo kože in prodira globoko v njene sloje, kjer stimulira tvorjenje kolagenskih vlaken in elastina, s čimer upočasnjuje znake staranja kože, gladi gubice in koži vrača prožnejšo in mehkejšo strukturo.
  • Deluje kot močan antioksidant in podpira naravno regeneracijo ter rast kožnih celic, ter do gladke in napete kože.
  • Učinkovito pomaga v boju proti aknam in sprošča zamašene pore.
  • Zmanjšuje vidnost pigmentnih madežev, hkrati podpira tvorjenje melanina, s čimer preprečuje njihovo nastajanje.

Kozmetika z retinolom

Retinol je ena najbolj iskanih snovi proti gubicam in znakom staranja kože obraza. Primeren je za vse tipe kože in učinkuje zares hitro. Paziti morate na njegovo koncentracijo, ki se v kozmetiki giblje med 0,1 % (npr. krema z retinolom za oči in krema z retinolom za razširjene pore) in 1 % (npr. močan serum za gubice z retinolom, proti aknam in pigmentnim madežem).

Če se s kozmetiko z retinolom šele spoznavate, priporočamo izbiro izdelkov z najmanjšo koncentracijo retinola. Pri uporabi retinola se lahko na začetku namreč pojavi rahla razdraženost. Začnite s kremo in šele nato nadaljujte z uporabo močnejšega retinolovega seruma. Kremo z retinolom najprej nanašajte vsak tretji dan, po dveh tednih vsak drugi dan, po enem mesecu uporabe pa lahko začnete z uporabo retinola vsak večer. Po približno enem mesecu uporabe boste že opazili prve vidne rezultate.

Retinol podpira eksfoliacijo kože, zato ga nanašajte samo čez noč, čez dan pa kožo obraza vedno zaščitite s kremami z visokim zaščitnim faktorjem (SPF 30–50), da ne pride do neželenih poškodb kože.

Odkrijte svoj eliksir mladosti na notino.si in v svojo nego zrele kože obraza uvrstite serum z retinolom, kremo in druge izdelke proti staranju z retinolom. Spoznajte lepotilno moč retinola na lastni koži!

celotno besedilo skrij besedilo