Preskoči na glavno vsebino

Salicilna kislina

Salicilna kislina je naravna snov, ki jo je možno pridobiti iz vrbovega ali brezovega lubja. Mleto lubje je obdelano z antioksidanti in filtrirano, končna oblika salicilne kisline je potem beli kristaliničen prah. Kislino je možno pridobiti tudi sintetično iz derivata acetilsalicilne kisline. V kozmetični in farmacevtski industriji se uporabljata obe različici.

 

Lastnosti salicilne kisline

Učinki salicilne kisline na kožo in lase se razlikujejo glede na uporabljeno koncentracijo. V nizki koncentraciji kožo spodbuja k rasti, v višji koncentraciji pa pripomore k njenemu luščenju (uporaba pri luskavici in aknah), v najvišji pa celo k raztapljanju kože (bradavice). Salicilna kislina je pomembna sestavina v negi problematične in aknaste kože. Lahko namreč zmanjša nastajanje sebuma in kožo popolnoma očisti.

Učinki salicilne kisline na obraz

  • Sprošča zamašene pore in preprečuje nastajanje ogrcev.
  • Kožo čisti v globino in olajša regeneracijo drobnih ranic po aknah.
  • Dezinficira kožo.
  • Bori se s hormonalnim neravnovesjem, ki povzroča akne.
  • Mehča trdo kožo in spodbuja krvni obtok.
  • Krepi nastajanje kolagena in čvrstost kože, tudi zapolnjuje napake na koži.
  • Ima eksfoliacijske (luščilne) učinke, s tem pa povečuje učinkovitost drugih kozmetičnih pripravkov.
  • Izenačuje barvni odtenek kože in pomirja razdraženo kožo.

Učinki salicilne kisline na lase

  • Je močen bojevnik proti prhljaju in neguje mastno lasišče.
  • Pronica v kožo, čisti jo in ustvarja zaščitno bariero pred neugodnimi zunanjimi vplivi.

Kozmetika s salicilno kislino

Salicilna kislina je varna spojina, ki učinkovito neguje mastno in aknasto kožo, in je iskana kozmetična sestavina, ki z odstranjevanjem prekomernega sebuma pomaga bolje kot druge naravne snovi.

V poletnih mesecih uporabljajte kremo s salicilno kislino, čistilni tonik s salicilno kislino in druge pripravke, ki jo vsebujejo, samo pred spanjem. Koža je namreč po negi kože nagnjena k poškodovanju s sončnimi žarki.

Če se pripravljate preizkusiti mazilo s salicilno kislino, šampon s salicilno kislino ali linijo nege za obraz za aknasto kožo, iščite izdelke s kislim pH (4 in manj), takšen pH zamašene pore dovolj odpre in očisti.

Koncentracija salicilne kisline naj bo med 0,5 do 2 % vsebnosti kisline. Pri izdelkih za obraz brez spiranja je dovoljena količina 2 %, pri izdelkih brez spiranja za lase samo 1 %, če se salicilna kislina uporablja kot konzervans, njena količina naj ne preseže 0,5 %. Če ja vaša koža suha in občutljiva, dajte prednost nižji koncentraciji kisline v pripravku, lahko namreč pride do draženja in prekomernega sušenja kože.

Preizkusite moč te naravne snovi, ki pomaga z neprijetnimi aknami in vašo kožo očisti v globino. Salicilna kislina med naravnimi snovmi nima konkurence, odkrijte svojo novo linijo nege na notino.si že danes!

celotno besedilo skrij besedilo