Črpalke za mleko

Najbolj prodajani

Črpalke za materino mleko

Črpalka za mleko je enkraten pomočnik za mamice, namenjena je namreč hitremu pridobivanju materinega mleka iz prsi, hkrati pa pomaga stimulirati proizvodnjo mleka in podnevi ter ponoči prinaša olajšanje pred polnimi prsmi med dojenjem. Morda si želite shraniti mleko za poznejše hranjenje dojenčka ali pa rešujete težave z dojenjem – najboljša črpalka za mleko že čaka na vas na Notinu!

Prednosti črpalke za mleko

 • Stimulira pretok mleka in pomaga rešiti težave z laktacijo ali dojenjem.
 • Prsi sprosti pred in po dojenju.
 • Primerna je za mamice, ki so rodile s carskim rezom, ali če se je dojenček rodil prehitro in ga ni mogoče dojiti na prsih.
 • Omogoča pripravo mleka na zalogo, prepušča pa tudi pitanje dojenčka na druge člane gospodinjstva.
 • Črpanje s pomočjo črpalke je neprimerno bolj prijetno od klasičnega.
 • Črpalka za mleko ne zavzame veliko prostora in je zelo praktična tudi na potovanju.

Kako izbrati črpalko za mleko

V ponudbi najdete ročne in električne črpalke, ki bodo med dojenjem vaš zvest pomočnik. Pri izboru črpalke upoštevajte tudi pogostost črpanja, prostornino posode, sistem sesanja in druge funkcije. Svetovali vam bomo, kako izbrati črpalko za mleko glede na vaše potrebe.

Vrste črpalk

 • Ročna črpalka za mleko (tudi manualna črpalka za mleko) je primerna za mamice, ki s proizvodnjo mleka nimajo nobenih težav in si željo samo sprostiti in dobro izprazniti prsi, občasno pa pripraviti mleko za rezervo. Ročna črpalka je opremljena z nastavkom, v katerem nastaja vakuum. Do stimuliranja prsi pride z ročnim pritiskom na bat in mleko počasi kaplja v stekleničko. Prednost ročnih črpalk je nižja cena, vendar gre za manj udobno možnost izbire.
 • Električna črpalka za mleko ponuja mamicam več udobja pri rednem črpanju. Če želite doseči hitrejšo laktacijo in sprostiti prsi večkrat dnevno, bo za vas hitrejša in bolj učinkovita izbira električna črpalka mleka. V sesalni glavici nastane vakuum, do stimulacije prsi pa pride samodejno; izberete si lahko tako moč kot hitrost sesanja mleka. Električne črpalke lahko delujejo na baterije, prek električnega omrežja ali pa se napajajo iz akumulatorja prek USB-kabla; nekatere vrste črpalk ponujajo tudi kombinacijo naštetega.

Prostornina posode

Prostornina posode je po navadi med 120 ml in 300 ml. Ko izbirate črpalko, upoštevajte tudi to, koliko mleka morate dnevno črpati in ali je sestavni del embalaže tudi nadomestna posoda za mleko. Stekleničke se običajno lahko kupijo tudi ločeno.

Način črpanja mleka

 • Enofazna črpalka za mleko je primerna za mamice, ki nimajo težav s proizvodnjo mleka. Ta vrsta črpalk omogoča pri sesanju prilagajanje vakuuma tako, da se mamica počuti kar se da udobno.
 • Dvofazna črpalka za mleko je primerna za mamice, ki po porodu potrebujejo zagon in morajo ustaliti laktacijo. Ta vrsta črpalk zvesto oponaša način dojenja dojenčka, ki poteka v dveh fazah. V fazi stimuliranja pride najprej do priprave prsi in sesanja brez iztekanja mleka, sledi pa ji faza laktacije, ko pride do črpanja mleka.
 • Trifazna črpalka za mleko je primerna za mamice, ki imajo težave pri dojenju. Pripomore k ustaljeni in povečani laktaciji, poleg faze črpanja ter stimuliranja pa prsi tudi masira.

Dodatne funkcije črpalk za mleko

Nekatere črpalke imajo še dodatne funkcije, ki naredijo črpanje mleka bolj prijetno. Mednje sodijo:

 • Masažni vložek za umiritev bolečih prsi.
 • Zaslon s prikazom stanja baterije.
 • Način stimuliranja za boljšo laktaciji.
 • Uravnavanje intenzivnosti črpanja.

Kako pravilno črpati mleko s črpalko?

Pred prvim črpanjem temeljito preberite priložena navodila. Na splošno velja, da mora biti mamica umirjena in zadovoljna ter da začne črpanje z nežno masažo prsi in s pitjem toplega čaja ali s toplo prho oziroma s toplimi obkladki.

Črpalka za materino mleko je nepogrešljiv pripomoček v zahtevnem obdobju dojenja. Olajša težave z laktacijo in bolečimi prsmi. Preučite bogato ponudbo črpalk še danes.