Preskoči na glavno vsebino

Namigi in nasveti za bodoče mamice

Kako skrbeti zase med nosečnostjo, kako se pripraviti na porod in kaj ne sme manjkati med opremo za dojenčka? Tukaj so namigi in preverjeni nasveti za bodoče mamice.

Noseča sem

Čestitamo, čez nekaj mesecev boste postali mama! Predstavljamo vam razne trike, ki bodo pripomogli k temu, da boste v uživali v nosečnosti.

Med nosečnostjo se marsikatera ženska spopada s strijami, vendar naj vas drobne brazgotinice ne spravljajo v obup. Vaše telo je sposobno iz ene majhne celice v devetih mesecih razviti krasnega dojenčka, bodite ponosni nase! Kar se pa tiče strij, jih je mogoče preprečiti z intenzivno hidracijo. Maksimalno bodite pozorni na količino popite tekočine in mesta, nagnjena k strijam (trebuh, oprsje, stegna in zadnjica), mažite s kremo proti strijam 2x dnevno.

 

Dobite kurjo polt, ko pomislite na rezanje presredka? T. i. epiziotomija je običajen poseg, ki olajša porod dojenčka. Celjenje pa ne poteka vedno po načrtu in, če bi se rezanju presredka raje izognili, v času nosečnosti presredek masirajte s posebnim masažnim oljem. S tem boste pripravili to področje na neobičajno močno raztezanje v zaključni fazi poroda in s tem se boste rezanju presredka morda celo izognili.

Kar se tiče kozmetike za nosečnice, skrbno berite sestavo posameznih izdelkov. Izognite se retinolu, ki je pogosto prisoten v izdelkih za aknasto kožo. Večja koncentracija le-tega ima namreč negativen vpliv na razvoj ploda. Poleti na soncu pa trebušček raje mažite s kremami z mineralnimi zaščitnimi filtri.

Namig! Kdaj bolje, kot v občutljivem obdobju nosečnosti, preizkusiti naravno kozmetiko z minimalistično sestavo?

celotno besedilo skrij besedilo

Gremo v porodnišnico

Zadnje trimesečje je tukaj in za vas to pomeni samo eno. Prišel je čas, da si pripravite stvari za v porodnišnico! Tukaj je naš seznam stvari, ki jih boste potrebovali.

Porod je tak mali birokratski žur. Koliko je samo dokumentov, ki jih potrebujete! Ne pozabite na:

  • materinsko knjižico
  • osebno izkaznico
  • zdravstveno kartico
  • poročni list ali uradno overjeno priznanje očetovstva, če niste poročeni
  • izjavo o imenu dojenčka
  • porodni načrt (če ga imate)

 

V svojo torbo, poleg osnovnih higienskih potrebščin, spakirajte vsaj dva paketa poporodnih vložkov skupaj z nekaj kosi zračnih hlačk za enkratno uporabo. Nimajo v vsaki porodnišnici mehkega toaletnega papirja, tako da vam bosta dve rolici zagotovo prišli prav. Super zadeva so tudi diskretne blazinice za v nederček, ki vpijejo iztekajoče mleko.

Namig! Hlačke vzemite številko večje kot običajno. Po porodu ne gre za estetiko, ampak predvsem za maksimalno udobje.

Dojenje je prava znanost. Na začetku praviloma malce boli, zato si tudi vaše bradavice zaslužijo kakovostno nego. Redno jih mažite z vlažilno kremo, idealno s tako, ki vam je pred dojenjem ni treba sprati. Če imate veliko mleka, vam bo koristila črpalka, ki vam bo takoj prinesla olajšanje in bo pomagala preprečiti nastanek vnetja zaradi nabiranja mleka.

V torbi za dojenčka imejte predvsem plenice, previjalne podloge, oblačila in dudo (saj veste, za vsak primer!). Zagotovo bo koristna tudi lastna povijalna odeja, bolnišnične imajo veliko trakcev in vsaka mamica ni ravno dovolj potrpežljiva za to. Prav vam bo prišlo tudi otroško olje, ki ga nanesite na mokro kožo – tako se bo bolje vpilo.

Namig! Ne jemljite s seboj oblačil, ki se dojenčku oblačijo čez glavo. To bi vam priporočilo 10 od 10 žensk.

celotno besedilo skrij besedilo

Mama sem

Končno ste skupaj z dojenčkom doma in iščete ritem, ki vam bo vsem ustrezal. To hektično obdobje vam lahko olajšajo razni pripomočki.

Previjanje bo za nekaj časa del vaše vsakodnevne rutine. Najskrbnejše in najenostavnejše je otroka umivati v umivalniku pod tekočo mlačno vodo. Takrat, ko niste doma, je pa praktično imeti vlažilne robčke. Kožo, nagnjeno k pleničnemu izpuščaju, pustite dihati na zraku in jo redno mažite. Izjemno dober pripomoček so klasične plenice iz blaga. Pravzaprav je to taka univerzalna brisača za otroka.

Namig! Za brisanje nežne otroške kože so odlične bambusove plenice. So namreč veliko mehkejše od bombažnih.

 

Kadar dojenček spi, si lahko mamica privošči luksuz, ki mu rečemo tuš! Zadostuje, da vključite varuško in jo imate vedno poleg sebe. Posezite po izdelkih za intimno higieno, ki ne pečejo, obenem pa vzdržujejo naravni pH intimnih predelov. Kaj pa dojenček? Kopajte ga v vodi z oljem in pri umivanju se osredotočite na pregibe med gubicami, prsti, pod brado in za ušesi.

Na nedrček za dojenje ste se zagotovo že popolnoma navadili. In če ne dojite, nič hudega. Izum stoletja je grelnik stekleničk, ki ohranja optimalno temperaturo umetnega mleka ali hrane. Uporabljali ga boste dolgo in pogosto. Koristen je tako doma kot tudi na potovanjih!

celotno besedilo skrij besedilo

Torej, ste nekoliko bolj pripravljeni postati mama? Držimo pesti in vam v tem novem življenjskem obdobju želimo samo najboljše.