Parfumi

Imate izbrano
 • Brezplačna dostava
Filter
Cenovni razpon

do

Blagovna znamka
Pokaži več
Priložnost
Darila in akcije
Ocena
 •   690
 •   125
 •   27
 •   5
 •   6
Priporočeno

Parfumi: Vse, kar ste želeli vedeti

Dišave nas obkrožajo celo življenje. Izboljšajo lahko naše razpoloženje, prikličejo prijetne spomine in prebudijo naše čute. Najboljše dišave vam bodo okrepile samozavest in vam zagotovile nevidno avro, ki vas bo spremljala na vsakem koraku. Izberite tisto pravo.

Kako izbrati parfum?

Je čas za nov parfum? Če izbirate parfum zase ali za darilo, vam bo prav prišlo nekaj osnovnih informacij, kako se orientirati v svetu dišav.

Intenzivnost parfumov: toaletna ali parfumska voda

Parfum, parfumska ali toaletna voda? Razlikujejo se v odstotkovni vsebnosti dišavnih snovi. Na splošno lahko rečemo, da višja, kot je koncentracija, intenzivnejša in dlje obstojna je dišava. Vendar na intenzivnost in trajanje dišave vplivajo tudi kakovost sestavin parfuma in drugi dejavniki. Kakovostni parfumi priznanih blagovnih znamk z nižjo koncentracijo lahko tako dišijo dlje od ugodnih parfumov z višjo koncentracijo. Kakšne koncentracije imajo posamezni tipi dišav?

 • Parfum (Extrait de Parfum – P) z vsebnostjo 15–30 % dišavnih sestavin v parfumski sestavi predstavlja najmočnejšo prodajano obliko dišave. Zadostuje nanos zelo majhne količine in njegova dišava bo vztrajala tudi deset ur.
 • Parfumska voda (Eau de Parfum – EdP) vsebuje 8–15 % dišavnih esenc v približno 85 % alkohola. Skupaj s toaletno vodo predstavlja najbolj prodajano obliko dišav. Na koži vonjave trajajo približno 4–8 ur.
 • Toaletna voda (Eau de Toilette – EdT) s svojo vsebnostjo 4–8 % dišavne sestave v okoli 80 % alkohola predstavlja najprimernejši tip dišave za dnevno uporabo. Vonjave bodo na vas zdržale 3–4 ure, nato se je treba nadišaviti znova.
 • Kolonjska voda (Eau de Cologne – EdC) vsebuje 3–5 % dišavnih sestavin, razredčenih v okrog 70 % alkohola. Traja okrog 2 uri, zato jo je treba nanašati pogosteje. Povezuje se predvsem z dišavami za moške, vendar obstaja tudi cela vrsta kolonjskih vod za ženske.

Parfumi glede na namen

Parfumi se klasično delijo na ženske, moške, otroške in uniseks dišave. Za vsako od teh kategorij je značilna druga vrsta dišav:

 • Ženski parfumi označujejo predvsem dišave cvetja, kot so jasmin, vrtnice, cvet pomarančevca ali šmarnica. V ženskih dišavah se izražajo tudi sadje, pudrasti toni, vanilja in začimbe.
 • Moški parfumi so poznani po izrazitejših lesnih dišavah, ki jih spremljajo sveži citrusi in začimbe. Pri dišavah za moške so priljubljeni tudi sivka, orientalske sestavine, usnje in tobak.
 • Uniseks parfumi so univerzalni parfumi za moške in za ženske. Uniseks dišave pogosto odlikujejo izrazite sestavine iz citrusov, lesne dišave ali pa vodni in zeleni toni.
 • Otroški parfumi so po navadi sladki parfumi z dišavami bonbonov, žvečilk, kole, karamele in sočnega sadja. Sladki dišavi se dodaja še blaga dišava cvetja ali na primer kokosa.

Sestava parfumov

Zgornje, srčne in bazne note parfuma

Ste opazili, da se pri večini parfumov dišava sčasoma spremeni? Parfum namreč običajno sestavljajo trije zaporedni deli, ki tvorijo tako imenovano olfaktorno piramido.

 • Zgornje ali vrhnje note so to, kar začutite takoj po nanosu. Običajno jih sestavljajo lahki citrusni in zeliščni toni, katerih naloga je, da pritegnejo vašo pozornost. Vrhnje note popustijo po nekaj sekundah do nekaj minutah in se umaknejo srčnim notam parfuma.
 • Srčne ali srednje note se začnejo razvijati po približno 15 minutah in trajajo 2–3 ure. V srčnih notah najpogosteje najdemo cvetje, dišavo sadja, začimb in zelene tone.
 • Bazne ali spodnje note so zaznavne po približno pol ure in njihov vonj pogosto traja več ur. V baznih notah dišav se najpogosteje nahajajo lesne sestavine, mošus, ambra, pa tudi orientalski akordi, kot je kadilo ali vanilja.

Po parfumski piramidi je sestavljen velik del dišav, obstajajo pa tudi dišave z linearno razporeditvijo, ki ves čas dišijo enako.

Vrste dišav

Glede na dišavo se parfumi delijo na aldehidne, aromatične, citrusne, lesne, cipresne, začimbne, usnjene, cvetlične, orientalske, sadne, vodne in zelene. Te osnovne skupine dišav se delijo naprej in tako obstajajo cvetlično-sadni, cipresno-lesni, orientalsko-začimbni in drugi parfumi. Le klikniti morate na priljubljeno skupino v našem filtru in izbrati najboljši parfum glede na vrsto dišave.

Priljubljene sestavine parfumov

Čeprav se v sestavi parfumov običajno navaja le nekaj sestavin, jih večina parfumov vsebuje od nekaj deset do nekaj sto. Nekatere med njimi se v parfumu izražajo močneje, druge pa so za običajnega človeka težko prepoznavne. Med najbolj priljubljene sestavine parfumov nesporno sodijo jasmin, vrtnica, perunika, oud, vanilja in vijolica. Ste se zaljubili v katero od sestavin in jo želite čutiti v svojem novem parfumu? Obiščite našo stran Dišave parfumov in izberite parfum glede na sestavine.

Nišni parfumi z oznako izjemnosti

Se želite s svojo dišavo razlikovati od večine in z njo poudariti svojo edinstvenost? Potem pokukajte v naš oddelek nišnih dišav! Ti luksuzni parfumi so izjemni ne le zaradi kakovosti sestavin, ampak tudi zaradi neobičajnih dišavnih sestav, ki bodo na vas pustile močan vtis.

Kako pravilno preizkusiti parfum?

Če preizkušate vzorec parfuma doma ali pa se odpravite v parfumerijo, priporočamo, da upoštevate nekaj osnovnih pravil:

 • Parfum preizkušajte na svoji koži. Dišava namreč reagira s pH-jem vaše kože in bo na papirju ali na zapestju nekoga drugega dišala drugače. Papirček v parfumeriji uporabite za prvo testiranje dišave, najboljše parfume pa nato nanesite neposredno na kožo.
 • Ne zaupajte le prvemu vtisu. Pustite dišavi parfuma, da se povsem razvije. Vrhnje note parfumov trajajo le nekaj minut, parfum pa vam mora dišati ves čas.
 • Preizkusite največ tri parfume zapored. Vaš nos ne more razločiti več dišav.

Kako uporabljati parfum?

Ste najboljši parfum že izbrali? Poglejmo si torej, kako parfum pravilno nositi, da bi se dišava kar najbolje razvila, in kako ga pravilno shranjevati, da bi vam čudovito dišal kar najdlje.

Kako nositi parfum? Osnovna pravila nanašanja

 • Da bi se dišava kar se da dobro razvila, parfum razpršite na pulzne točke, kot so vratne žile, komolčne in podkolenske jamice ali na kožo za ušesi. Pri nanosu parfuma na zapestje se izogibajte drgnjenju zapestij med seboj, saj prekomerno segrevanje dišavi ne pomaga, ampak hitreje izzveni.
 • Priporočamo, da mesta nanosa najprej premažete z vazelinom, kremo ali oljem. Parfum se ne bo vpil v pore in bo dišal za spoznanje dlje.
 • Če želite dišavo parfuma še dodatno podpreti, skupaj z njim uporabljajte tudi drugo parfumsko kozmetiko iz iste linije – parfumski losjon za telo, gel za prhanje ali dezodorant. Kupite si darilni set parfumov, v katerem boste našli vse izdelke skupaj.
 • Na toplejših pulznih točkah se parfum sicer intenzivno razvije, vendar ne zdrži tako dolgo, zato ga razpršite tudi na nekaj hladnejših točk na telesu, kot so ušesne mečice ali kolena. Tam bo zdržal mnogo dlje.
 • Trajanje dišave parfuma lahko podaljšate tudi z nanosom na lase, kamor ga napršite z oddaljenosti vsaj 15 centimetrov. Parfum lahko pri pogostejši uporabi izsušuje lase, zato za odišavljanje las raje uporabljajte parfum za lase.
 • Če parfuma ne želite nanašati neposredno na kožo ali ne želite dišati premočno, lahko dišavo razpršite predse v zrak in stopite skozi oblak dišave.
 • Če veste, da vaša parfumska ali toaletna voda ne bo trajala ves dan, nosite v torbici s seboj miniaturni parfum, majhen polnilni razpršilnik za parfum ali vzorec parfuma in se po potrebi znova nadišavite.

Parfumi glede na priložnost in letni čas

Umetnost nošenja parfuma ni le v pravem nanašanju dišave, ampak tudi v izbiri prave dišave za določeno priložnost ali letni čas. Glede na del dneva izberite dišave na naslednji način:

 • Dišava za dnevno nošenje naj bo lažja in sveža. Pravšnja bo citrusna ali cvetlična dišava. Po intenzivnosti so najprimernejše toaletne ali kolonjske vode.
 • Dišava za večerno nošenje je lahko malo težja, izrazitejša in čutnejša. Prava izbira bo parfumska voda, ki bo ohranila intenzivnost dišave ves večer.

Enako kot velja, da so lažje dišave primernejše za dnevno in težje za večerno uporabo, tako tudi vsakemu letnemu času pristoji določen tip dišav. Na splošno lahko rečemo, da hladneje kot je, tem bolj intenziven, sladek in začinjen parfum je primernejši in obratno:

 • Tipični spomladanski parfumi so enaki kot pomlad sama – lahki, sveži in polni spomladanskega cvetja, kot sta šmarnica ali jasmin.
 • Najboljši poletni parfumi bi vas morali osvežiti in spodbuditi v poletni vročini. Idealne so citrusno sveže dišave, pa tudi vodni in zeleni toni.
 • jesenskimi parfumi prihajajo na vrsto pikantnejše, težje in slajše dišave. Jeseni vladajo začimbe, kot sta vanilja in kardamom, ter dragoceni les, kot sta sandalovina in cedrovina.
 • Zimski parfumi so najtežji in najbolj čutni. V njih se povezujejo pridih orienta, sladko sadje in gurmanski toni.

Najboljši parfum za katerokoli priložnost vedno prilagodite svojemu okusu in trenutnemu razpoloženju. Najpomembneje je, da se z izbrano dišavo počutite dobro.

Kako shranjevati parfum, da bo zdržal kar najdlje?

Imate svoj najljubši parfum postavljen na polici v kopalnici ali na oknu? Napaka. Parfumu ne ugajajo toplota, vlaga in sončni žarki. Najdlje bo zdržal na suhem, temnem in hladnem mestu. Odlično se bo ohranil v originalni škatlici, v prostoru s temperaturo do 20 °C.

Najbolj prodajani parfumi na notino.si:

Parfumi: Vse, kar ste želeli vedeti

Vstopite z nami v svet dišav in izberite parfum na notino.si! V naši ponudbi boste našli na tisoče parfumov blagovnih znamk, toaletnih vod in dišav za dom od več kot dvesto svetovnih proizvajalcev.

Nenehno za vas odkrivamo druge parfumske novice in vsak teden vam nudimo na desetine znižanih parfumov v akciji. Pri nas boste našli najbolj znane parfumske uspešnice priljubljenih znamk Calvin Klein, Hugo Boss, Yves Saint Laurent ali Armani, pa tudi edinstvene nišne parfume, ki jih cenijo tudi največji poznavalci.

Izbiro parfumov bomo za vas, kar se le da, poenostavili. Pri nas enostavno filtrirate, ali iščete parfume za ženske, moške parfume, ali pa uniseks parfume, primerne za oba spola. Glede na želeno intenziteto in obstojnost dišave izberite parfum, toaletno ali parfumsko vodo oziroma kolonjsko vodo.

Vam je ljubša določena vrsta dišav? V filtriranju označite, ali iščete cvetlične, vodne ali lesne vonje in izberite parfum točno po svojih predstavah. Za neodločne nudimo vzorce parfumov, preko katerih lahko parfum najprej preskusite.

K parfumskim in toaletnim vodam nudimo tudi parfumsko kozmetiko, pa tudi lepo zavite darilne parfumske sete, ki pridejo zelo prav kot darila za ženske in za moške.

Na prodajo parfumov se v Notino specializiramo. Izberite v naši široki ponudbi najboljši parfum, ki bo vaše odlično dopolnilo!