Skip to main content

Zobne ščetke

Najbolj prodajani

Zobne ščetke: kako izberemo pravo?

Zobna ščetka je nepogrešljiv pomočnik pri negi ustne votline. Izberite najboljšo zobno ščetko in nadzorujte pravilno tehniko čiščenja zob. Vaša nagrada bodo zdravi zobje brez kariesa in sijoč nasmeh!

Električno ali ročno ščetko?

Oba tipa ščetk imata svoje nesporne prednosti. Klasične zobne ščetke so cenejše, zobe z njimi si pa lahko čistite kjerkoli in kadarkoli. Moderne električne sonične zobne ščetke so do zob in dlesni veliko bolj prijazne, čiščenje zob z njimi pa je enostavno in zabavno.

Prednosti električne zobne ščetke

 • Je bolj zmogljiva kot ročna.
 • Zobe čisti hitro in temeljito.
 • Pravilen čas čiščenja zob popazi namesto vas.
 • Primerna je tudi za tiste, ki ne obvladajo pravilne tehnike čiščenja.

Prednosti ročne zobne ščetke

 • Je cenovno dostopna vsakomur.
 • Ni je treba polniti ali kupovati baterij.
 • Je tiha, priročna in primerna za na potovanja.
 • Nabavite različne tipe in čistite vse zobe ter medzobne prostore.

Vrste ročnih zobnih ščetk

Klasična zobna ščetka

Klasične zobne ščetke ni treba predstavljati. Kupite jo v najrazličnejših variantah in si z njo očistite celotne zobe in dlesni.

Čopasta ali solo zobna ščetka

S čopasto zobno ščetko boste med čiščenjem prišli do težje dostopnih mest, kjer se nabirajo zobne obloge. Enostavno se rešite nečistoče z zadnjih strani zob, iz presledkov med neravnimi zobmi ali oblog, nabranih na prehodu zoba in dlesni. Solo ščetka je manjša od klasične zobne ščetke – ima le en čop vlaken, ki pride skoraj povsod. Druga prednost je možnost suhega dodatnega čiščenja – čopaste ščetke vam ni treba namakati, zobe pa očistite povsod.

Naravna zobna ščetka

Ta ščetka razveseli vsakega ljubitelja narave in nasprotnika plastične mase. Prijazna je ne samo do dlesni in zob, temveč tudi do okolja. Za proizvodnjo ekoloških ščetk se uporabljajo predvsem naravni materiali in so vse do 100 % razgradljivi v naravi. Preizkusite na primer bambusovo zobno ščetko, s katero je čiščenje enostavno. Bambus je v primerjavi z drugimi tipi lesa povsem edinstven – lahke ščetke iz bambusa po čiščenju v ustih ne puščajo priokusa lesa.

Potovalna zobna ščetka

Zaradi svojih majhnih dimenzij ne potrebuje skoraj nobenega mesta v potovalki, postane pa vaš družabnik na vsakem krajšem in daljšem potovanju. Kompaktna ščetka je praktičen pripomoček, kadar na potovanjih temeljite ustne higiene ne želite zanemarjati.

Ščetka za zobni aparat

Zobna ščetka za zobni aparat je izdelana za učinkovito odstranjevanje vse nečistoče z zob in ključavnic zobnega aparata. Glavna razlika v primerjavi s klasično ščetko je sredinski izrez vlaken. Krajša vlakna na sredini ščetke čistijo ključavnice zobnega aparata, dolga vlakna pa zobe.

Otroška zobna ščetka

Ščetka za otroke ima manjši ročaj, glavo in nežnejša vlakna, ki ne dražijo dlesni. Posamezne otroške zobne ščetke se razlikujejo glede na starost, ko so za otroke primerne. Približno od desetega leta otroci lahko začnejo uporabljati klasične zobne ščetke za odrasle. Poleg pravilne velikosti otroške zobne ščetke je za otroke pomemben tudi njen dizajn, zaradi katerega se bodo čiščenja zob veselili. 

Ščetka za dojenčke

Kdaj je pravzaprav pravi čas, da dojenčku začnemo čistiti zobe? Otroci bi se morali navajati, da jim kdo sega v usta. Zato jih navajajte s pomočjo ščetke za prve zobke za redno ustno higieno čimprej. Okoli 5. meseca starosti začnejo rasti prvi zobki in začne se njihovo čiščenje. Za to uporabite otroško zobno ščetko za na prst, s katero dvakrat dnevno nežno masirajte dlesni in zbrišite obloge z prvih zobkov. Pri masaži dlesni pomaga tudi obroček za zobljenje, ki otroke zabava, pri tem pa je koristen.

Katero trdoto ščetke izbrati?

Poleg oblike in velikosti se ščetke razlikujejo tudi po trdoti vlaken. Te izbirajte glede na občutljivost zob in dlesni:

 • Mehke zobne ščetke so primerne za občutljive zobe in krvaveče dlesni. Prijazne so do vaše zobne sklenine.
 • Trša vlakna ščetk temeljito očistijo tudi madeže od kave ali cigaret. Vendar jih je treba uporabljati z občutkom, da ne pride do poškodbe sklenine ali razdraženja dlesni.
 • Srednje trde zobne ščetke so idealna zlata sredina. Zobe kakovostno očistijo, vaših dlesni pa pri tem ne poškodujejo.

Kako si zobe pravilno čistimo?

 • Ščetko držite v roki tako kot svinčnik.
 • Klasično ročno ščetko priložite pod kotom približno 45 stopinj hkrati k dlesnim in zobem.
 • Zobe čistite s krožnimi gibi in ne pritiskajte preveč.
 • Vedno uporabljajte enak postopek čiščenja, tako ne boste pozabili nobenega predela, mesta, prehoda med zobom in dlesnijo.
 • Zobe čistite vse do popolnega očiščenja le-teh. Najmanj 2 minuti dvakrat na dan, dovolj časa pa posvetite vsem predelom v ustih.
 • Prostore, kamor z zobno ščetko ne pridete, očistite dodatno z medzobnimi ščetkami ali z zobno nitko.

S pasto ali brez paste?

Zobna pasta vsebuje snovi, ki čiščenje zob olajšujejo, poleg tega pa osvežuje dah. Za čiščenje zob je pa ključnega pomena predvsem pravilna tehnika čiščenja zob, po zaslugi katere se znebite oblog in preprečite nastanek zobnega kariesa. Kakovostno izvajanje čiščenja zob brez paste je lahko enako učinkovito kot čiščenje s pomočjo zobne paste.

Kako pogosto menjamo zobno ščetko?

Pri uporabi se zobna ščetka obrablja. Hkrati v njej lahko preživljajo bakterije, ki ustni votlini škodujejo. Zato jo vsake 3 mesece zamenjajte z novo in si na ta način zagotovite najvišjo učinkovitost pri odstranjevanju zobnih oblog.

Kako do odlične ustne higiene

Poleg čiščenja zob s klasično ščetko v svojo vsakdanjo rutino uvrstite tudi druge pomočnike za zdrave zobe in dlesni.

Naj si izberete električni ali ročno zobno ščetko Curaprox, Tepe ali Swissdent, skrbite za redno ustno higieno in se pohvalite z zdravimi in belimi zobmi!