Kolonjska voda

Najbolj prodajani

Eau de Cologne: spoznajte svet kolonjskih vod

Lahka dišava za poletno osvežitev, za na delovni sestanek in za na športno tekmo. To je kolonjska voda. Kolonjske so povezane predvsem z osvežilnimi dišavami za moške, na notino.si pa najdete tudi široko izbiro kolonjskih vod za ženske in univerzalnih uniseks kolonjskih.

Kaj kolonjska voda je?

Kolonjska voda (Eau de Cologne) je lažji tip dišave, ki vsebuje 3–5 % parfumske esence v približno 70% alkoholu. In prav nižja koncentracija parfuma kot pri parfumskih ali toaletnih vodah iz nje naredi idealen tip dišave za kakršnokoli priložnost. Zaradi nižje koncentracije dišavnih sestavin vas ni treba skrbeti, da boste s kolonjsko pretirali. Za osvežitev jo lahko nanesete na telo, lase in oblačila, tekom dne pa njen vonj lahko kadarkoli obnovite.

Razlika med kolonjsko vodo za moške in vodo po britju

  • Kolonjska voda se uporablja za odišavljenje kože. Za razliko od klasične vode po britju kolonjska za moške ne vsebuje sestavin, ki kožo negujejo. Nanaša se torej podobno kot parfumska ali toaletna voda na pulzne točke na telesu, kot so vrat, zapestje ali komolčne in kolenske pregibe.
  • Nasprotno voda po britju  vsebuje učinkovine, ki kožo pomirjajo, vlažijo in osvežujejo ter zapirajo pore po uporabi britvice. Voda po britju se nanaša na sveže obrit obraz, njena glavna funkcija pa je nega kože, prijeten vonj je šele na drugem mestu.

Zgodovina kolonjskih vod

Kolonjske vode so se rodile na začetku 18. stoletja – v času, ko so prvi parfumarji mešali parfume glede na želje strank, dišave pa so se uporabljale predvsem za prekritje neprijetnega vonja namesto kopeli.

Prva kolonjska voda je nastala leta 1709 pod rokami slovitega parfumarja Johanna Maria Farina, ki je v Kölnu ustanovil danes že najstarejšo parfumerijo na svetu. Farin je zmešal olje limone, pomaranče, mandarine, limete, cedre in bergamoa in nastala je čudežna voda (aqua mirabilis) za zunanjo in notranjo uporabo. Svojemu mestu v čast je novo dišavo poimenoval – Echt Kölnisch Wasser. Cena ene stekleničke te čudežne vode s tipičnim rdečim tulipanom na etiketi je v tem času znašala polletno plačo delavca podjetja.

Farinova kolonjska spada med uniseks dišave in jo je uporabljal tudi Napoleon Bonaparte, ki je baje dnevno porabil celo stekleničko. Upreti se ji nista mogla niti kraljica Viktorija in grof Metternich, ista dišava pa je veliko let pozneje navdušila tudi predsednika Billa Clintona in princeso Diano.

Z njeno proizvodnjo po isti recepturi danes nadaljuje že 8. generacija Farinov, ki skrivnost natančne sestave dišave varuje do dandanes. Ime kolonjska voda trenutno označuje vse parfume, ki vsebujejo nizek odstotek dišavnih sestavin.

Proizvodnja kolonjskih vod se je najbolj uveljavila v Franciji, kjer jo je po klasičnem receptu prevzelo tudi znano podjetje Roget–Gallet. Uniseks kolonjska voda, ki je našla navdih v Farinovi recepturi, je na trgu že od leta 1806 pod imenom Roger & Gallet Jean-Marie Farina.

Razdeljevanje glede na spole na moške in ženske parfume je povzročil šele prihod oglaševanja v 20. stoletju. Izbira dišav za ženske in moške se je razširila in trenutno lahko izbiramo ne samo želeno intenzivnost, temveč dišave delimo tudi na praznične, večerne ali neformalne.

Priljubljena kolonjska voda 4711

Najslavnejša naslednica Farinove Eau de Cologne je kolonjska voda 4711 Original. Za njeno proizvodnjo stoji svetovno znano podjetje Mülhens. Številko 4711 je dišava dobila po številki hiše nekdanjega lastnika podjetja. Dišava je sicer malo mlajša kot Farinova kolonjska, ampak za njeno recepturo stoji kartuzijanski menih, ki je mladoporočencema Mülhens recepturo podaril in na ta način določil njuno prihodnost za veliko stoletij naprej. Večina drugih kolonjskih vod iz tega recepta izhaja.

Med prvimi toni kolonjske vode 4711 začutite pomarančo, bergamot in limono, v srcu vrtnico, neroli in rožmarin. Dišavo nežno zaključujejo toni bazilike in mošusa. Popolna sestava, ki poudarja čistočo in svežino, deluje zelo čutno in usklajeno.

Ta klasična kolonjska voda se je na trgu pojavila že leta 1792, torej je dobesedno preverjena od cele vrste generacij. Dišava ima vedno isto recepturo in se ni spremenila niti njena embalaža, ki poudarja njeno edinstvenost.

Kolonjske vode sodobnosti

Kolonjske vode za ženske in moške uživajo velik ugled tudi danes. Trenutno so zelo priljubljene uniseks kolonjske vode, ki niso ne presladke ne začinjene. Preizkusite lahko na primer uniseks kolonjsko priznane italijanske nišne znamke Aqua di Parma.

Na notino.si boste našli široko ponudbo osvežilnih Eau de Cologne. Poiščite med njimi to svojo.