Preskoči na glavno vsebino

Mozolji

Mozolji so vnetna bolezen in se najpogosteje pojavljajo med odraščanjem, ko v telesu poteka cela vrsta sprememb, predvsem hormonskih. To pa še ne pomeni, da se mozolji ne pojavijo tudi pri odraslih. Ali pa celo pri najmlajših – novorojenčkih in malčkih.

Kaj so vzroki za mozolje?

Eden glavnih vzrokov za nastanek mozolja je zamašen lasni mešiček (komedon), v katerem se lahko pojavi vnetje. Komedon nastane po naravni poti in postopoma glede na to, kako se v koži množijo kožne celice. Seveda rezultat ni vedno mozolj, v zdravi koži komedon razpade sam.

Ko se imunski sistem odzove z bakterijami, lipidi ali androgeni (moškimi spolnimi hormoni), pa lahko pride do mikrovnetja pod kožo, ki čisto na začetku s prostim očesom ni vidno. Pod vplivom prekomerne produkcije kožnega loja se vnetje razvije v fazo, ki jo vidimo kot mozolj na koži.

celotno besedilo skrij besedilo

Vpliv hormonov na nastanek mozoljev

Med nastankom mozoljev in hormonskimi spremembami obstaja tesna povezava, zato se predvsem ženske tudi v odraslosti običajno ne morejo popolnoma znebiti težav z njimi. Za razliko od moških, pri katerih se pojav mozoljev po končani puberteti umiri. Na pojav mozoljev pri ženskah vplivajo hormonska nihanja, kot je nosečnost, menopavza ali menstruacija.

Poleg hormonov in dednosti vplivajo na nastanek mozoljev tudi nega kože in uporabljena kozmetika, stres, življenjski slog, bakterije v porah, uporaba anaboličnih steroidov ali tablet, ki vsebujejo litij, barbiturate ali androgene.

Kakšni so znaki in vrste mozoljev?

Lojnice proizvajajo naravni loj; če so zaprte, lahko pride do nastanka črnih ali belih ogrcev ali mozoljčkov.

 • Črni ogrci ali odprti komedoni so majhne, temne površine, ki nastanejo, ko se lojnica zapre.
 • Beli ogrci so vrsta mozoljčkov, ki so videti kot povečane okrogle lezije z belo kapico.
 • Mozoljčki so navadno boleče, rdečkaste in izbočene lezije, napolnjene z gnojem.

celotno besedilo skrij besedilo

Kako se znebiti mozoljev

Na mozolje do določene mere vpliva genetika in zaenkrat ni stoodstotnega načina, kako jih popolnoma pozdraviti. Lahko pa njihove simptome do določene mere ublažite in zmanjšate nastanek brazgotin. Kaj torej pomaga proti mozoljem?

Nega težavne kože

V boju proti mozoljem lahko zmagate z vsakodnevno rutino pri negi kože:

 • Osnova je temeljito očiščena koža, v kateri ni pogojev za razvoj neželenih bakterij, ki povzročajo vnetje. Čiščenje izvajajte dvakrat dnevno – zjutraj in zvečer. Kupite si kakovostno micelarno vodo ali čistilni gel za mozolje. Za čiščenje obraza in odstranjevanje ličil uporabljajte izdelke brez alkohola, ki ne dražijo kože in je ne izsušijo. Suha koža je namreč nagnjena k še večji tvorbi loja.
 • Čista koža pa zahteva tudi pošten odmerek vlage. Stavite na mast ali kremo proti mozoljem, ki pospeši celjenje mozoljčkov, hkrati pa se bori proti nastanku novih.
 • Neposredno na mozoljčke nanesite, in to vedno ponoči, lokalno nego proti mozoljem, ki pospeši celjenje.
 • Enkrat tedensko uporabite piling za težavno kožo, ki s kože odstrani odmrle celice ali pa globinsko masko za obraz proti mozoljem, ki kožo očisti in matira.

celotno besedilo skrij besedilo

Kozmetika proti mozoljem

Težavna koža zahteva posebno nego, običajna kozmetika bi lahko samo še poslabšala pojav mozoljev. Zato stavite na posebne izdelke proti mozoljem, ki so nastali v sodelovanju z dermatologi preverjenih blagovnih znamk Vichy, La Roche Posay, Avène, Eucerin, Bioderma ali A-Derma.

Preizkusite tudi naravno kozmetiko proti mozoljem, ki je kar najbolj prijazna tako do vaše kože kot do okolja.

Zdravljenje mozoljev

V primeru dolgotrajnejših težav z mozolji poiščite dermatologa. Na njegovo priporočilo lahko preizkusite v boju proti neestetskim mozoljem tudi zdravila, ki vam bodo pomagala pri zdravljenju. Pri ženskah pogosto predpišejo hormonsko kontracepcijo, vendar pa boste morali na vidne rezultate počakati vsaj nekaj tednov. Včasih se stanje celo za kratek čas poslabša, preden se telo navadi na zdravila.

Še drugi nasveti za to, kako se znebiti mozoljev

Na mozolje lahko vplivajo osebna higiena, jedilnik in stres. Upoštevajte naslednje:

 • Tekom dneva se z rokami ne dotikajte obraza. Umazanija na rokah lahko samo poslabša vnetje.
 • Mozoljčkov ne stiskajte in ne predirajte. Mozolji se tako samo razširijo, povrh tega pa vam ostanejo trajne brazgotine.
 • Čistite zaslon telefona in pogosto perite posteljnino, še posebej prevleke za blazine. Popolnoma se znebite umazanije in bakterij, ki podpirajo nastanek mozoljev.
 • Prizadevajte si živeti mirno in brez stresa. Stres namreč negativno vpliva na delovanje lojnic.

celotno besedilo skrij besedilo

 • Vzdržujte polnovreden jedilnik in ne pozabite na telovadbo. Pravilna prehrana in gibanje bistveno vplivata na nastanek mozoljčkov. Med živila, ki povzročajo mozolje, spadajo mlečni izdelki, pa tudi hrana z visokim glikemičnim indeksom, kot so sladkarije in živila iz bele moke. Te hrane ne uživajte preveč.
 • Izogibajte se močnim sončnim žarkom in kožo vedno zaščitite s kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem.

Kako prekriti mozolje

Nujno morate biti videti popolno, pa nimate časa čakati, da mozolji kar sami izginejo? Mozoljčke prekrijte s pravilnim make-upom. Izberite si make-up za težavno kožo, ki vsebuje učinkovite sestavine za izboljšanje stanja mozoljev. Hkrati pa iščite tudi nekomedogene izdelke. Ti ne mašijo por in tako mozolji nimajo nobenega upanja več.

Korektor ali make-up za mozolje

 • Vas muči samo nekaj mozoljčkov na celem obrazu? Kupite si korektor za mozolje, ki bo prekril še zadnje pomanjkljivosti na poti do popolnega videza.
 • Želite poenotiti ten celotnega obraza? Izberite kakovosten prekrivni make-up za mozolje, ki prekrije vse mozoljčke in brazgotine po njih.

celotno besedilo skrij besedilo

Kako se znebiti brazgotin po mozoljih

Za brazgotine po mozoljih pomaga olje šipka ali svetline ali pa gel iz aloe vere, ki enkratno obnovi kožo. Preizkusite lahko tudi kemični piling ali nego z IPL-lučjo. Osnova boja proti brazgotinam po mozoljih je preprečiti njihov nastanek. Zato mozoljčkov nikoli ne stiskajte ali praskajte. Namesto tega uporabite lokalno SOS-nego proti mozoljem, ki pospeši njihovo celjenje.