Medzobne ščetke

Najbolj prodajani

Kako se lotiti medzobnih ščetk

Ne podcenjujte čiščenja medzobnih prostorov in preprečite nastanek paradontoze in medzobnih kariesov! Vsak dan uporabljajte medzobno ščetko in uživajte v popolnoma čistih zobeh, zdravih dlesnih in svežem dahu. Na notino.si najdete medzobne ščetke blagovnih znamk CuraproxG.U.M in TePe, ki jih priporočajo strokovnjaki za zobno higieno.

Zakaj uporabljati medzobno ščetko?

Z običajno ščetko za zobe ni mogoče očistiti celega zoba in odstraniti zobnih oblog, naloženih v medzobnih prostorih. Če se medzobni prostori ne očistijo pošteno, prihaja do množenja bakterij in nastaja karies, pa tudi neprijetna vnetja dlesni in nato parodontoza (pogovorno paradontoza). Samo s pomočjo medzobnih ščetk lahko ustno votlino ohranjamo popolnoma čisto in preprečimo karies in nalaganje zobnega kamna. Veste, kako ustrezno izbrati?

Zobna nitka ali medzobna ščetka?

Če razmišljate, ali v redno nego zob vključiti zobno nitko ali raje medzobno ščetko, svetujemo oboje!

Medzobne ščetke so za čiščenje težje dostopnih mest v zadnjem delu ust boljše, poleg tega pa so bolj nežne do dlesni. Pri čiščenju z zobno nitko lahko namreč pride do poškodbe dlesni in s tem do množenja bakterij. Zato za čiščenje zadnjih zob, ki so veliko večji in bolj zahtevno oblikovani, priporočamo uporabo medzobne ščetke. Za zelo tesne medzobne prostore in sprednje zobe z ravnimi stranskimi ploskvami pa lahko izberete voskano zobno nitko.

Kako izbrati medzobno ščetko?

Pri izbiri moramo upoštevati velikost medzobnih prostorov. Premajhna ščetka namreč večjih medzobnih prostorov ne očisti učinkovito, prevelika ščetka pa lahko poškoduje dlesni in zobe. Medzobne ščetke se lahko razlikujejo tudi po obliki in načinu uporabe.

Kako izbrati ustrezno velikost medzobne ščetke?

Medzobne ščetke so dostopne v veliko različnih velikostih in se pri vsakem proizvajalcu lahko zelo razlikujejo. Velikost ščetke se na splošno giblje med 0,35 mm–1,8 mm, proizvajalci pa različne velikosti označujejo tudi barvno.

O pravi velikosti medzobne ščetke je najbolje posvetovati se s strokovnjakom za zobno higieno, saj je velikost medzobnih prostorov zelo individualna. Priporoča se tudi uporaba več velikosti medzobnih ščetk, saj uporaba premajhne ščetke v velikem medzobnem prostoru sploh nima učinka, vsak medzobni prostor pa je preprosto različno velik. Med sprednjimi zobmi se praviloma uporabljajo tanjše ščetke, med zadnjimi zobmi pa več variant širših ščetk.

Če si želite ščetke izbrati raje sami, velikost izberite tako, da boste pri uporabi čutili blag pritisk ščetin na zob. Na začetku raje izberite tanjšo ščetko, ko pa se dlesni navadijo na medzobno čiščenje, lahko velikost postopoma povečujete.

Vrste medzobnih ščetk

Ščetke se razlikujejo glede na to, ali po uporabi zamenjate samo ščetine ali celo ščetko:

 • Zamenljive ščetke – medzobna ščetka je sestavljena iz dveh delov. Iz držala in ščetin. Te ščetke so oblikovane tako, da se ščetine lahko po obrabi zamenjajo (po približno 7–14 dneh). Držalo za medzobno ščetko je daljše kot pri enkratnih.
 • Ščetke za enkratno uporabo – po obrabi se odvrže cela ščetka in se nadomesti s čisto novo.

Ščetke se razlikujejo tudi po materialu:

 • gumijaste medzobne ščetke
 • silikonske medzobne ščetke

Kako uporabljati medzobno ščetko?

 • Žičko medzobne ščetke priložite na rob medzobnega prostora in jo usmerite pod blagim pritiskom poševno v smeri h kroni zoba.
 • Kakor hitro dosežete medzobni prostor, naravnajte ščetine ščetke v vodoravni položaj in medzobni prostor očistite z 2 potegoma naprej in nazaj.
 • Z medzobno ščetko čistite samo utor med zobmi po točko kontakta, ne čistite celega zoba.
 • Ščetke nikoli ne vrtite pri čiščenju okrog njene osi.
 • Krvavitev dlesni pri čiščenju z medzobno ščetko je prvi teden čisto običajno. To pomeni, da je vaša dlesen vneta (to vnetje povzroča stara bakterijska obloga).
 • Če se po prvem tednu krvavitev začne pomirjati, se dlesen po zaslugi učinkovitega čiščenja celi, vi pa ste preprečili nastanek parodontoze.
 • Če krvavitev dlesni ne poneha, brez odlašanja obiščite svojega zobozdravnika.
 • Kakor hitro je na ščetki opazna obraba, razcepljene ščetine ali se žička prepogne, ščetko zamenjajte za novo.
 • Čistimo vsaj enkrat dnevno, bakterije se namreč v ustni votlini ponovno množijo že po 24 urah.

Kako pogosto zamenjati medzobne ščetke?

Če se vam ščetke pogosto lomijo, je možno, da jih ne uporabljate pravilno ali je ščetka zelo nekakovostna. Ščetke za enkratno uporabo bi morale zdržati vsaj en teden, največ pa štirinajst dni.

Odkrijte najboljše medzobne ščetke na notino.si in privoščite svojim zobem maksimalno čistost brez neprijetnih kariesov in parodontoze. Kajti čisti zobje se ne kvarijo!