Preskoči na glavno vsebino

Alergija na sonce

So vas presenetili srbeči mozoljčki ali pordela koža takoj po tem, ko ste se izpostavili sončnim žarkom? To so glavni znaki alergije na sonce, ki prizadene približno eno petino ljudi. Pri nekaterih se koprivnica zaradi sonca pojavlja bolj pogosto in ponavljajoče, pri drugih le nekajkrat v življenju. Ko enkrat dobite alergijo na sonce, boste njene simptome v prihodnje takoj prepoznali.

Kaj povzroča alergijo na sonce?

Sončne alergične reakcije nastajajo predvsem zaradi prekomernega ultravijoličnega UVA-, pa tudi UVB-sevanja, ki prodre v kožo in poškoduje kožne celice. Koža se proti sončnemu sevanju brani z imunsko reakcijo. Pordeči in postane razdražena.

Na nastanek alergije lahko vpliva tudi uporaba kozmetike z določenimi sestavinami, pa tudi zdravila, ki delujejo fotosenzitivno in povečajo občutljivost kože. Mednje spadajo antibiotiki, kemoterapija, šentjanževka, zdravila za zniževanje krvnega tlaka in hormonska kontracepcija. Informacije o preobčutljivosti na sonce poiščite v navodilih, priloženih konkretnemu zdravilu.

Kako je videti alergija na sonce?

Sončna alergija se pojavlja kot rdečica na koži, srbeča alergija zaradi sonca ali odprti mehurju na hrbtu, ramenih, nadlakteh, dekolteju in nartih. Čeprav najpogosteje prizadene ženske, stare med 20 in 40 let, ki imajo svetlo ali občutljivo kožo, se lahko pojavi pri vsakomur, ne glede na spol ali starost.

Glede na intenzivnost in druge faktorje lahko pride do različnih oblik kožnih reakcij. Med najpomembnejše vrste alergije na sonce spadajo tudi poliformna sončna erupcija, akne mallorka in fotoalergična reakcija.

celotno besedilo skrij besedilo

Najpogostejše vrste kožnih reakcij na sonce

Poliformna sončna erupcija (PLE)

Ja najbolj pogosta oblika alergične reakcije na sonce. Običajno jo ljudje poznajo kot alergijo na sonce ali sončni ekcem – oboje pomeni isto. Alergije se večinoma pojavijo spomladi po sončenju, ko koža po zimskem času še ni pripravljena na sončne žarke. Prav zato je sončna alergija bolj pogosta spomladi kot ob koncu poletja, ko je koža zaradi utrjevanja že vajena sonca.

Med najbolj pogoste znake PLE spada rdečkasta koža, srbeči mozoljčki ali odprti mehurji. Simptomi se pojavijo šele po nekaj urah ali celo nekaj dneh. Pri vsakem človeku je drugače, vendar se vedno pojavi v enaki obliki, zato je alergijo enostavneje odkriti in pozdraviti.

Akne mallorka

S svojo obliko vnetih mozoljčkov spominjajo na klasične akne ali PLE. Na to vrsto reakcije vplivajo tako sočno sevanje kot tudi emulgatorji in konzervansi, ki se uporabljajo v kozmetiki.

Fotoalergična in toksična reakcija

Na njih vpliva intenzivnost UV-sevanja, pa tudi nekatera zdravila, kot so na primer antibiotiki, antidepresivi, ki vsebujejo šentjanževko, ali različna hrana (citrusi, zelena, fige). Izraža se kot vnetljivo in srbeče mesto na koži.

celotno besedilo skrij besedilo

Kaj pomaga proti alergiji na sonce? Preventiva!

Soncu se ne morete nikoli popolnoma izogniti, pomembno vlogo pa igra tudi pri sintezi vitamina D. Da pa vas močno spomladansko sonce ne bi neprijetno presenetilo, se zaščitite pred prekomernim sončnim sevanjem. Spodaj najdete več nasvetov, kako:

 • Uporabljajte kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem proti UVA- in UVB-sevanju. Stavite na posebne kreme za sončenje proti sončni alergiji priznanih blagovnih znamk La Roche-Posay, Eucerin, Avène in Bioderma, ki so jih testirali dermatologi.
 • Ko se sončite, uporabite kremo za sončenje vsaki dve ali tri ure. In ne pozabite, da voda uniči njeno zaščitno funkcijo.
 • V nobenem primeru pa ne pozabite na kreme za po sončenju in kožo navlažite. Najboljša izbira so izdelki, ki vsebujejo aloe vero ali pantenol.
 • Vaš jedilnik naj vsebuje veliko hrane ali prehranskih dodatkov, ki vsebujejo kalcij, selen, cink in betakaroten.
 • Ne pozabite na vlaženje! V idealnem primeru s pomočjo izdelkov za vlaženje z aloe vero, prav tako pa je pomembno, da veliko pijete.
 • Omejite izpostavljanje soncu in sončenje med 11. in 16. uro.
 • Čas izpostavljanja soncu postopoma podaljšujte. Koža se tako počasi navaja nanj in postaja bolj utrjena.
 • V svoji garderobni omari izberite oblačila, ki vas ščitijo pred soncem: temnejša, ne pretanka.
 • Za boljšo porjavitev preizkusite izdelke z beta karotenom, vitaminom E ali C.

celotno besedilo skrij besedilo

Kaj storiti, ko pride do sončne alergije?

So se že pojavili mozoljčki, mehurji ali rdeča koža? Razdražena koža lahko neprijetno srbi, pa tudi videti ni lepo. Ali vas zanima, kako se znebiti alergije na sonce? Preizkusite nekaj nasvetov, kako se boriti proti znakom alergije:

 • Na prizadeto mesto položite hladen obkladek.
 • Za odprte mehurje uporabite otroški puder.
 • Prizadeta mesta zaščitite z oblačili.
 • Po kopanju v morju se obvezno oprhajte s sladko vodo.
 • Proti sončni alergiji, pa tudi za preventivo proti njenemu nastanku, pomagajo zdravila za različne vrste alergij. Med prosto prodajanimi so na primer Claritine in Zyrtec.

celotno besedilo skrij besedilo