Preskoči na glavno vsebino

Pogosta vprašanja

1. Kaj je parfum, toaletna in kolonjska voda?

Parfum vsebuje 15  do 30 % esence, parfumska voda ali Eau de parfum 8 do 15 % esence, toaletna voda ali Eau de toilette 4 do 8 % esence v koncentriranem alkoholu. Kolonjska voda ali Eau de cologne vsebuje 3 do 5 % esence v 70 %  alkoholu.

2. Kako izbrati pravi parfum ali podoben izdelek?

Predvsem po vašem okusu. Parfumov nikar ne preizkušajte na kartonastih palčkah ali direktno iz stekleničke. Med izparevanjem lahko namreč alkohol zmanjša čut samega vonja, s čimer se lahko spremeni tudi njegovo bistvo. Parfum boste najbolje ocenili, če nekaj kapljic nanesete na zapestje in počakate nekaj minut, preden ga povohate.

3. Ali je res, da ima isti parfum na različnih uporabnikih nekoliko drugačen vonj?

Ja, to je res. Vsak človek ima svoj ​​edinstven vonj. To je odvisno od lastnosti kože, od načina prehrane in življenskih navad. Parfum, ki pri enem uporabniku diši zelo prijetno, lahko diši na koži drugega uporabnika nekoliko drugače.

4. Se vonj parfuma spreminja, če uporabnik poje na primer začinjeno hrano?

Vonj parfuma se ne spreminja, ampak spreminja se vonj kože. Ta sprememba je razlog, zakaj je lahko  celoten vtis drugačen od vonja samega parfuma.

5. Ali parfum vpliva na vaše razpoloženje?

Ja, zelo. Vonj deluje neposredno na čustveno stanje. Prijeten vonj lahko zelo hitro izboljša razpoloženje, ampak nasprotno močan, zelo intenziven vonj lahko povzroči nekaj težav.

6. Ali obstajajo erotični parfumi?

Načeloma ne, vsaj ne v smislu neposredno delujočega afrodiziaka. Ampak prijeten vonj, ki ga uporablja človek, ki vas zanima, lahko deluje privlačno. Ampak če je vonj bolj svež ali saden, potem pa so privlačni učinki manjši.

7. Obstajajo pravila o tem, kako se parfum uporablja?

Ja. Parfum ne sme nikoli nadlegovati okolice. Tukaj bolj kot kjerkoli drugje velja načelo, da je vedno manj več. Čez dan je zaželena uporaba lahkih toaletnih vod ali kolonjskih vod. Parfum bi morali uporabljati le v izjemnih primerih in za posebne priložnosti. Priporočljivo je, da izberete dišavo glede na sezono. Za vroče poletne dni so odlični sveži cvetni ali citrusovi vonji ali njihove številne modifikacije. V hladnih letnih časih so boljši orientalski vonji. To seveda ni nujno, da je pravilo. Izbira dišave vsake ženske je odvisna od osebnega okusa in življenjskega sloga.

8. Zakaj se ne more istočasno uporabljati več različnih vonjev?

Vsak parfum je ena harmonična celota. Ko uporabite istočasno drugi in različno intenzivno dišeči priravek, se pogosto pojavlja disharmonija, ki lahko povzroča neprijeten občutek.

9. Kako in kje naj parfum nosimo?

Gre predvsem za vprašanje izbire. Splošno se parfum nanaša direktno na kožo, in sicer na predele sklepov (zapestja), za ušesi in na dekolte. Ta področja so na človeškem telesu najbolj topla in vzpodbujajo delovanje parfuma. Parfum zelo dobro deluje na oblačilih iz naravnih materialov in krznu. Ni ga priporočljivo nanašati na bela in svetla oblačila, še posebej ne na naravno svilo.

10. Kako dolgo parfum zdrži in kako poznati, da že ni čisto v redu?

Če steklenička parfuma ni izpostavljena svetlobi in temperaturi, višji od približno 20 °C, lahko parfum zdrži več let. Novi parfumi imajo piktograme, ki povedo, kako dolgo parfum ne spreminja svojih lastnosti po odprtju. Ta čas se razlikuje glede na vonj in se giblje od 12 do 36 mesecev. Parfum v originalni neodprti steklenici zato zdrži več let. Parfum, pri katerem se spreminja barva, navadno v temnejši odtenek, ali na katerem se pojavlja okoli pokrovčka smola, je ponavadi star. Tudi kisel in smolnat vonj signalizira, da je parfum ali podoben izdelek presegel rok trajanja.

 

Drugo:

Notino je imetnik veljavnega certifikata za prodajo ekološke hrane, izdanega pri nadzorni organizaciji CZ-BIO-004.

Želite kaj vprašati? Napišite nam.
Po oddaji bo družba Notino s.r.o. za namene obravnavanja vaše zahteve vaše podatke obdelala na osnovi zakonitega interesa. Imate pravico ugovarjati. Več informacij je na voljo v načelih obdelave osebnih podatkov.​