Sušilniki za lase

Najbolj prodajani

Kako izbrati sušilnik za lase?

Privoščite si hitro sušenje las brez poškodb in odličen styling z najboljšim sušilnikom za lase! Vsakodnevna toplotna obdelava las lahko povzroči dehidracijo las in njihovo lomljenje. Zato investirjate v kakovosten sušilnik za lase, ki bo ustrezal vašim zahtevam, obenem pa poskrbi za zdravje in lepoto vaših las. Če izbirate nov sušilnik za lase, pri izbiri posvetite pozornost njegovemu tipu, moči, možnosti regulacije temperature in hitrosti pihanja ter drugim praktičnim funkcijam. Kako sušilnik izbrati?

Osnovna delitev sušilnikov

Najprej se osredotočite na to, kateri tip najbolj zadosti vašim potrebam. Potrebujete majhen potovalni sušilnik, ki v kovčku ne jemlje prostora ali iščete profesionalni sušilnik za lase za svoj frizerski salon?

 • Sušilnik za uporabo v gospodinjstvu je klasičen sušilnik brez posebnih funkcij za lase, ki niso zahtevni za obdelavo.
 • Potovalni sušilnik je majhen sušilnik za lase, ki ga udobno daste v nahrbtnik in ga uporabite na potovanjih.
 • Profesionalen sušilnik za lase je prilagojen vsakodnevnemu dolgemu delovanju v frizerskih salonih.
 • Kodralnik-sušilnik je sušilnik s krtačo, ki med sušenjem lase razčeše in elegantno zgladi.
 • Sušilnik za lase z difuzorjem je primeren za obdelavo valovitih in kodrastih las.
 • Sušilnik za lase z ionizatorjem lase ščiti pred prekomernim izsuševanjem in poškodbami med toplotno obdelavo. Ionizacijski sušilnik sušenje las pospešuje, hkrati jim daje sijaj in preprečuje njihovo poletavanje.

Moč sušilnika

Med izbiranjem novega sušilnika za lase posvetite pozornost tudi moči motorja in porabi električne energije. Primerna moč sušilnika mora biti najmanj 1 750 W, idealen sušilnik ima okoli 2000 W in več. Čim višja ta vrednost je, tem višja je poraba električne energije, hkrati pa se poveča hitrost sušenja las zaradi močnejšega toka zraka. Las na ta način ne izpostavljate predolgi toplotni obdelavi, ki bi jih lahko poškodovala.

Možnost regulacije temperature in pretoka zraka

Pri večini sodobnih sušilnikov lahko nastavimo 1–3 stopnje temperature. Regulacija temperature je zelo pomembna, ker so mokri lasje zelo krhki in jih visoke temperature lahko polomijo. Različni tipi las poleg tega zahtevajo druge nastavitve temperature, zato raje izberite sušilnik za lase, ki vam omogoči uravnavati temperaturo. Če poleg tega na koncu sušenja las uporabite hladen zrak, se lasje lepo zgladijo in bodo imeli zdrav sijaj. Hladen zrak lahko uporabite tudi za utrjevanje pričeske.

Med sušenjem lahko stopnje hitrosti pretoka zraka tudi spremenite, ponavadi gre za 2–3 različne hitrosti.

Ergonomija

Sušenje mokrih las ni vprašanje nekaj minut, zato pri izbiri sušilnika upoštevajte tudi njegovo težo. Idealna teža je okoli 0,5 kg in manj. Nasprotno pa profesionalni sušilnik za lase lahko tehta do 2 kg. Ročaj sušilnika ne sme biti preširok, da se aparat lahko dobro upravlja z eno roko. Pogosto je opremljen tudi z nedrsečo plastjo (prevlečen z gumo ali drugim materialom). Upravljalni elementi ne smejo biti premajhni in ne preveč skupaj.

Pribor sušilnikov za lase

V pakiranju sušilnika za lase lahko dobite tudi druge nastavke in dodatke za oblikovanje in obdelavo las:

Difuzor za lase

Difuzor za sušilnik je nastavek, ki je primeren za sušenje skodranih las. Pomaga ohraniti obliko kodrov ali jih skodra še bolj. Gre za nastavke skledaste oblike s paličicami iz plastike in odprtinami za zrak. Difuzor pomaga toploto razporediti po vsej glavi enakomerno, s tem ne prihaja do poškodbe kodrov. Kljub temu ga ne bi smeli uporabljati pri sušenju z zelo vročim zrakom.

Naš nasvet: Če imate naravno ravne lase, bodo po uporabi difuzorja le rahlo skodrani. Če želite oblikovati bolj izrazite kodre, preizkusite raje kodralnik.

Kako difuzor za lase uporabljati

 • Na mokre lase nanesite styling pripravek za obdelavo skodranih las.
 • Nastavek namestite na sušilnik in priložite h koreninam las. Sušilnik vklopite na sredinsko temperaturo in izvajajte krožne gibe v isti smeri. Lasje se začnejo navijati okoli paličic.
 • Konice las posušite šele na koncu, da ne pride do njihovega čezmernega sušenja.

Ondulacijska šoba

Ondulacijska šoba ali koncentrator je nastavek z ozko sprednjo odprtino, ki se namešča na sušilnik. Uporablja se za oblikovanje določenih predelov las, torej usmerjanje toka zraka tja, kamor trenutno potrebujete. Primeren je za urejanje pričesk s plosko ali okroglo krtačo. Našli ga boste priloženega pri večini sušilnikov za lase.

Kako se ondulacijska šoba uporablja

 • Na sušilniku najprej nastavite najvišjo temperaturo in intenzivnost zraka. Zrak usmerite neposredno na želeni predel las.
 • Šoba se las ne sme nikoli dotikati, lahko pride do sežiga las.
 • Za utrditev ustvarjene oblike lase posušite s hladnim zrakom.

Nastavek za likanje las

Sestavni del sušilnika je lahko tudi nastavek za likanje las, ki lase omogoča zravnati neposredno med sušenjem. Njegova uporaba je vedno odvisna od določenega tipa likalnika.

Kako lase pravilno sušiti?

Nepravilno sušenje in druga toplotna obdelava za lase predstavljata obremenitev. Zato lase sušite v skladu s pravilnim postopkom in preprečite poškodovanje njihove strukture:

 • Z las nežno iztisnite vodo z brisačo. Ne drgnite jih, lahko se enostavno poškodujejo.
 • Mokrih las ne razčesavajte s klasičnim glavnikom ali krtačo. Za razčesavanje uporabljajte samo glavnik s širokimi zobmi.
 • Vedno uporabljajte izdelke za zaščito las pred toploto. Najprej jih nanesite na konice las, ki se rade izsušijo, šele nato po celotni dolžini.
 • Sušilnik za lase držite na razdalji vsaj 15 cm.
 • Popolnoma mokre lase začnite sušiti s toplim zrakom, na koncu sušite pri srednji temperaturi ali s hladnim zrakom. Če uporabite prevroč zrak, lahko pride do hitrega izhlapevanja vode, lasje pa se izsušijo.
 • Za pridobitev volumna lase rahljajte s prsti pri koreninah, lasje se tudi hitreje in enakomerno posušijo.
 • Za doseganje gladkega videza las lahko na skoraj posušene lase uporabite okroglo krtačo.
 • Sušilnik odložite v trenutku, ko so vaši lasje mehki in prožni. Ne smejo biti ne hrapavi na dotik ne krepasti – torej presušeni.
 • Nadaljnjo obdelavo z likalnikom ali kodralnikom izvajajte vedno šele na povsem suhih laseh.

Sušenje glede na tip las:

 • Če imate mastne lase, sušite jih vedno s hladnim zrakom. Topel zrak namreč podpira tvorbo odvečnega sebuma. Sušilnik držite v takšni razdalji, da zrak ne piha neposredno na lasišče.
 • Če so vaši lasje valoviti ali skodrani, imajo ponavadi bolj grobo strukturo in so nagnjeni k izsuševanju. Uporabite sušilnik z difuzorjem in lase sušite sklonjeni s tokom hladnega zraka. Posušenih las ne razčesavajte več, valove samo fiksirajte s pripravki za podporo valov.
 • Če imate mehke, tanke lase, uporabljajte med sušenjem styling pripravke za volumen las. Lase pri koreninah nežno razdelite s prsti ali jih posušite sklonjeni.

Na notino.si boste našli kakovosten sušilnike za lase Rowenta, Babyliss, Philips, Remington in druge. Izberite si v naši široki ponudbi najboljši sušilnik za lase točno glede na vaše potrebe in svojim lasem med sušenjem privoščite najboljšo nego.