Preskoči na glavno vsebino

Prekomerno potenje

Potenje je lahko zelo moteče, vendar gre za normalno funkcijo človeškega telesa, ki je koristna za zdravje. Če seveda potenja ni preveč.

Običajno potenje proti prekomernemu potenju

Pot, ki je najprej brez vonja, je sestavljen iz 99 odstotkov vode in iz enega odstotka soli ter se izloča skozi ekrine žleze znojnice. Telo se tako hladi med vročino ali pri fizični dejavnosti. Potenje se pojavi tudi v stresnih situacijah, ko govorimo o t. i. čustvenem potenju, ko so aktivne še apokrine žleze znojnice.

Močno potenje se včasih pojavi tudi, ko ste psihično povsem v redu, tudi temperatura je idealna, kar pomeni, da zanj ni zunanjih vzrokov. V takšnem primeru gre za prekomerno potenje ali hiperhidrozo.

celotno besedilo skrij besedilo

Vzroki prekomernega potenja

Za glavni vzrok prekomernega potenja velja povečana aktivnost ekrinih žlez znojnic. Poznamo dva tipa hiperhidroze – primarnega (fokalni) in sekundarnega:

  • Primarna hiperhidroza je pogosto dedna, prvič pa se njeni simptomi pojavijo že v puberteti. Gre za stanje, ko del možganov, ki uravnava potenje, pošlje ekrinim žlezam znojnicam signal za potenje, čeprav ni za to nobenega razloga. In vi se začnete potiti.
  • Vzroki za sekundarno hiperhidrozo pa so lahko različni. Povzročajo jo različna stanja in faktorji tekom celega življenja: nosečnost, menopavza, bolezni srca in drugo, debelost, uživanje snovi ali tablet, ki povzročajo odvisnost.

Kako preprečiti prekomerno potenje

Vas muči prekomerno potenje nog ali potenje pod pazduho? Najprej poskusite spremeniti nekaj stvari v svojem življenju. Že ena manjša sprememba ima lahko nepričakovane rezultate. Kako premagati prekomerno potenje:

  • Omejite uživanje začinjene hrane, kave in alkohola.
  • Nosite oblačila iz naravnih materialov, na primer iz bombaža ali lana.
  • Ne pozabite piti dovolj nesladkanih tekočin.
  • Prav tako lahko pomaga jutranje prhanje.
  • Izogibajte se neposrednemu soncu.
  • Stavite na kakovosten antiperspirant proti prekomernemu potenje, ki blokira nastanek potu.

celotno besedilo skrij besedilo

Antiperspirant proti prekomernemu potenju

Antiperspirant proti prekomernemu potenju pod pazduho je lahko primerna rešitev, ko želite omejiti nastanek potu. Vsebuje učinkovite snovi, ki delujejo na ekrine in apokrine žleze znojnice ter delno blokirajo njihovo dejavnost. V ponudbi najdete tudi učinkovite antiperspirante, ki delujejo več dni. To seveda ne pomeni, da se vam v tem času ni treba prhati, ampak da učinkovita blokada žlez znojnic traja dlje časa.

Dezodorant proti prekomernemu potenju?

Za razliko od antiperspiranta dezodorant ne blokira nastanka potu, omeji pa reakcijo potu z bakterijami na koži, najpogosteje pod pazduho, kjer lahko pride do neprijetnega smradu. Potenja torej ne prepreči, vendar je odličen dodatek k antiperspirantu.

Zdravljenje prekomernega potenja ali ko antiperspirant ne zadostuje

Vam ne pomaga prav nobena od običajnih metod proti potenju? Rešitev je lahko strokovna zdravniška pomoč. Med najpomembnejše načine, kako omejiti funkcijo žlez znojnic, spada botulin A, iontoforeza (elektro zdravljenje) ali antiholinergična zdravila. Vse te metode uporabljajte šele po strokovnem posvetu z zdravnikom.