Preskoči na glavno vsebino

Atopijski dermatitis

Težave z njim ima okoli 30 % ljudi na svetu. Prvi simptomi atopijskega dermatitisa se pojavijo že pri dojenčkih v prvih mesecih življenja. Prav pri otrocih je atopijski dermatitis najpogostejši. Do desetega leta večinoma izgine, včasih pa ta kronična in vnetna bolezen kože vztraja vse do odraslosti.

Kako je videti atopijski dermatitis?

Kožni dermatitis se najpogosteje pojavlja pri dojenčkih. Na zelo suhi koži se pojavijo rdeči mehurčki, ki se včasih zagnojijo in bolnika silijo k nenehnemu praskanju. S tem pa se stanje dermatitisa še poslabša.

Pri vsakem človeku se razširjenost bolezni razlikuje – pojavlja se na čelu, obrveh, vratu (to imenujemo tudi perioralni dermatitis ali dermatitis na obrazu), pa tudi na trupu, rokah in nogah, še posebej pod koleni in v komolčni jamici. Če želite prepoznati atopijski dermatitis pri dojenčku, že po prvih znakih bolezni obiščete zdravnika in dermatologa. Atopijski dermatitis namreč zahteva dolgotrajno obravnavo.

Obolelega neprijetni srbeči mehurji ne mučijo ves čas, menjavata se dve fazi bolezni – obdobje mirovanja (latentno) in obdobje izbruha, ko se stanje kože poslabša. Krivec je lahko na primer stres ali hladno in suho vreme. Zato pa lahko poletno toplo in vlažno vreme atopijski koži nudi olajšanje.

celotno besedilo skrij besedilo

Vzroki atopijskega dermatitisa

Bolezen ni nalezljiva, pogosto pa jo povzroča genetska predispozicija k alergijskim reakcijam, kot je astma, seneni nahod ali vnetje očesne veznice.

 • Pri okoli 50 % otrok, ki imajo vsaj enega starša alergika, se pojavi atopijski dermatitis.
 • Če sta oba starša alergika, verjetnost naraste na 80 %.

Poleg dednosti na atopijski dermatitis vpliva tudi okolje. K razvoju pripomorejo mesta z visoko onesnaženostjo.

Značilnost atopijske kože je slaba zaščitna funkcija. Pregrada kože ne ščiti dovolj in ta postaja občutljiva. Zato je lahko za atopike na videz običajna stvar, kot je kopel, neprijetna izkušnja. Ne le pri kopeli, tudi pri vsakodnevnih dejavnostih v kožo pronicajo alergeni, nastaja vnetje in koža srbi. To vodi do ponovnega praskanja in motenj kožne pregrade.

celotno besedilo skrij besedilo

Kaj pomaga pri atopijski dermatitisu

Čeprav atopijskega dermatitisa ni mogoče povsem pozdraviti, obstaja nekaj možnosti, kako njegove simptome lajšati ali podaljšati obdobje mirovanja. Mednje sodi zdravljenje s pomočjo kortikoidov in imunosupresivov, oddih na morju, upoštevanje osnovnih pravil za atopike in seveda vsakodnevna nega kože.

Kozmetika za atopike in pravilna nega kože

Atopijsko kožo muči predvsem močna izsušenost in posledičen občutek srbenja, zato je treba skrbeti, da je koža navlažena, za kar je idealna krema za dermatitis. To velja tako za obdobje izbruha kot tudi za obdobje mirovanja, ki ga tako lahko podaljšate. Tu sta vlažilna mast in omenjena krema za atopijski dermatitis, ki sta primerni tudi za otroke, saj bosta poskrbeli za mehčanje in vlaženje. Krema za atopijski dermatitis vsebuje učinkovine omega-6 maščobne kisline in licochalcon A, ki kožo ohranjata prožno in voljno.

Pravila kopeli za atopike

  • Voda za kopel ne sme presegati 33 °C.
  • Idealen čas kopeli je 3 do 5 minut.
  • Pri kopeli uporabljajte pripravke brez mila, najbolje prav kozmetiko za atopike, ki ima fiziološki pH. Izberite olja za umivanje in gele za nežno kožo.
  • Ne uporabljajte umivalne gobice ali rokavic, ki kožo dražijo.
  • Po kopeli se dobro splaknite in kožo osušite brez drgnjenja.
  • Neposredno po kopeli se namažite z losjonom za telo za atopijski dermatitis in navlažite obraz s kremo za obraz za atopike.

celotno besedilo skrij besedilo

Atopijski dermatitis – zdravljenje

Ena od možnosti, kako se vsaj delno znebiti atopijskega dermatitisa, so kortikoidi, ki jih obolelemu predpiše zdravnik. Kortikoidi zdravijo vnetje v koži, vendar morajo biti predpisani le za kratek čas v primeru akutnega vnetja.

Blažji od kortikoidov so imunosupresivi, ki delujejo lokalno. Zavirajo imunske odzive na prizadetem mestu. V zadnjih letih znanstveniki razvijajo nova zdravila, ki bi lahko pomagala zdraviti atopijski dermatitis pri otrocih in odraslih.

Naravno zdravljenje atopijskega dermatitisa

Za boj proti atopijskemu dermatitisu po naravni poti priporočamo blatno kopel, obkladke iz otrobov, sol iz Mrtvega morja, konopljino olje ali šoto. Priporočeno je čas preživljati ob morju in upoštevati osnovna pravila vsakodnevnega življenja.

celotno besedilo skrij besedilo

Ostali nasveti pri atopijskem dermatitisu

Oddih na morju

Morska voda ima blagodejen vpliv na atopijski dermatitis. Oddih ob morju bi v idealnih pogojih moral trajati štirinajst dni, da bi se atopična koža lahko privadila na morsko vodo. Ko ste na morju, nikar ne pozabite na zaščito pred soncem. Pomagala vam bo na primer krema za sončenje za otroke za atopijski dermatitis, ki je kar najbolj prijazna do kože.

Osnovna pravila za atopike:

 • Imejte urejene nohte. Dolgi nohti spodbujajo k praskanju in lahko pripomorejo k nastanku infekcije.
 • Izogibajte se prahu in pršicam. Nahajajo se lahko v preprogah, blazinah ali zavesah. Pogosto zračite.
 • Ne uporabljajte sintetičnih tkanin in posteljnine – koža se tako znoji in srbi. Raje izberite naravne materiale, kot je bombaž.
 • Uporabljajte blaga pralna sredstva in se izogibajte mehčalcem.
 • Ne bodite na soncu med 11. in 16. uro. Pred izpostavljanjem soncu uporabite pripravek z visokim zaščitnim faktorjem.
 • Omejite uživanje mlečnih izdelkov, oreščkov in morskih sadežev, ker lahko sprožijo izbruhe.
 • Izogibajte se kajenju cigaret in cigar ter alkoholu.
 • Privoščite si dovolj spanca in poskušajte živeti brez stresa.

celotno besedilo skrij besedilo