Nega prsi in bradavic

Olja, mazila in kreme za prsi in bradavice

Svoje prsi ohranjajte v najboljši kondiciji tudi med nosečnostjo in dojenjem! Prsi, ki spreminjajo svojo velikost, potrebujejo kakovostno oporo v podobi nedrčka za dojenje, da bodo imele mlečne žleze prostor za pravilen razvoj. Poleg primernega perila pa prsim privoščite tudi intenzivno hranilno nego, ki lahko poveča elastičnost kože in s tem prepreči njeno upadanje, deluje preventivno proti strijam in nenazadnje skrbi za boleče bradavice pri dojenju.

Kako negovati prsi med nosečnostjo

V nosečnosti se povečuje občutljivost bradavic in prihaja do hitrih sprememb velikosti oprsja, kar ima lahko za posledico pokanje elastičnih vlaken, izsušitev kože in nastanek strij na prsih. Začnite z uporabo hranilnega olja za prsi ali učvrstitvene kreme proti strijam med nosečnostjo, masirajte prsi s krožnimi gibi in kožo ohranjajte prožno in voljno.

Naš nasvet: Že v času nosečnosti lahko pride do spontanega iztekanja mleziva iz prsi (kolostrum). Da preprečite morebitne madeže na oblačilih, priporočamo, da začnete uporabljati blazinice za dojenje za enkratno uporabo.

Nega prsi po porodu

  • Po porodu se začenja tvoriti mleko in polnjenje dojk povzroča otrdelost in občasno vročičnost. Pomaga vam lahko redno masiranje otrdelih predelov s pomočjo olja za prsi. Masaža ublaži bolečino in spodbudi funkcijo prsnih žlez. Pred dojenje prsi umijte.
  • Zaščitno mazilo za bradavice ali pomirjajoči balzam za bradavice uporabite preventivno vedno po dojenju in umivanju prsi, tako boste preprečili nastanek bolečih razpok (t. i. ragad), koži boste olajšali regeneracijo in pomirili boste razdraženost. Preizkusite denimo kremo za bradavice z vsebnostjo lanolina, za bradavice je primerna tudi v obdobju dojenja, ker nima dodanih dišav in je čisto brez okusa. Pred naslednjim dojenjem kremo vedno obrišite.
  • Krema za učvrstitev prsi po porodu izboljšuje celostno stanje kože in pomaga pri njeni učvrstitvi. Koža je prožna in se hitreje regenerira, prihaja pa tudi do povečane cirkulacije krvi in v prsno tkivo in mišice prihaja novi kisik, ki pomaga ohraniti mladosten videz kože. Učvrstitvena krema za prsi običajno vsebuje hranilno kakavovo in karitejevo maslo, vlažilni vitamin E in učvrstitveni kolagen.

Naš nasvet: V prvih dneh po porodu priporočamo uporabo hidrogel vložkov za bradavice, ki pomagajo obnavljati kožo in jih lahko uporabljate tudi ohlajene kot hladni obkladek.

Negujte svoje prsi v času nosečnosti in po porodu, hvaležnost pa vam bodo izkazale z lepim in zdravim videzom! Kakovostno nosečniško kozmetiko in potrebščine za nosečnice in doječe matere najdete na notino.si.