Preskoči na glavno vsebino

Maskne: Kako se znebiti aken pod masko

Vlaga, toplota, pomanjkanje zraka in neprijetno draženje kože. Okolje pod masko je gojišče za nastanek najrazličnejših kožnih težav. Tako kot so maske postale simbol našega časa, prav to postajajo tudi maskne – torej akne zaradi mask. Kako se boriti proti pojavu maskne in kako preprečiti njihov nastanek?

Kaj so maskne in kako nastanejo

Maskne je stanje kože, povzročeno z dolgotrajnim nošenjem zaščite ust in nosu, torej mask in respiratorjev. Je najpogostejši tip t. i. acne mechanica – mehanskih aken.

S kombinacijo mehanskega trenja, toplote, slabega dostopa zraka in vlage od potenja, dihanja in govorjenja nastaja pod masko idealno okolje za razmnoževanje mikroorganizmov in mašenje por. Drobne razpoke, nastale zaradi trenja maske ob obraz, olajšajo pronicanje nečistoč in bakterij v kožo. Pore se mašijo in na koži se ustvarijo razne oblike aken, od neopaznih mozoljčkov in ogrcev do hujših cističnih aken.

celotno besedilo skrij besedilo

Kako preprečiti maskne

Preventiva je prvi korak do uspeha. Upoštevajte načela ustreznega nošenja mask in zmanjšajte tveganje za maskne na minimum:

 • Masko nosite le tam, kjer je to nujno. Med bivanjem na svežem zraku, ko niste v kontaktu z drugimi ljudmi, jo odložite in pustite koži dihati.
 • Preprečite razmnoževanje bakterij pod masko tako, da boste masko redno menjavali – tudi nekajkrat dnevno. Papirnata maska se navlaži že po približno 20 minutah nošenja in takrat je čas, da jo odvržete in si vzamete novo. Če imate to možnost, pustite kožo, še preden nadenete novo masko, na zraku, da se malce prezrači.
 • Če nosite masko iz blaga, jo po vsaki uporabi operite ali prekuhajte in nato prelikajte. Uporabljajte blaga pralna sredstva in ne uporabljajte mehčalca, ki bi lahko dražil kožo in spodbujal mašenje por.
 • Maske iz blaga si priskrbite iz prijetnega materiala – najbolje iz 100% bombaža. Morale bi vam odlično pristajati, nikjer stiskati, po nepotrebnem rezati in ne dražiti kože. Pred prvo uporabo jih vedno operite in zlikajte.

celotno besedilo skrij besedilo

Kako se znebiti pojava maskne

So se prvi mozoljčki pod masko že pojavili? Potem je čas nadomestiti svojo običajno nego kože s specializirano kozmetiko za maskne in si ustvariti novo rutino v negi kože.

Nega kože pod masko

Preden si zjutraj nadenete masko, mora biti koža popolnoma čista in zaščitena pred trenjem. Pri dnevni rutini upoštevajte naslednja pravila:

 • Kožo umijte z vodo in posebno peno, emulzijo ali gelom za akne. Dodatno jo lahko očistite z blagim tonikom.
 • Po čiščenju nanesite vlažilno kremo – ta ustvari tanko zaščitno plast med kožo in masko in s tem prepreči mehansko trenje.
 • Izberite nekomedogeno kremo za obraz z nežno teksturo, ki vam ne bo zamašila por in kože ne bo po nepotrebnem obremenila. Odlične so gelaste kreme, pa tudi lahki serumi za obraz.
 • Stavite na nego z antioksidanti, ki bodo kožo ščitili pred negativnimi zunanjimi vplivi.
 • Izognite pa se gostim hranilnim kremam, vazelinu, zelo mastnim izdelkom in izdelkom, ki spodbujajo nastajanje kožnega sebuma.
 • Čez dan izpustite tudi pripravke z retinolom in drugimi potencialno dražečimi snovmi. Maska zaradi zapore povečuje učinkovitost aktivnih snovi, kar se na koži lahko pokaže negativno.
 • Kremo za maskne nanesite vsaj 15 minut pred namestitvijo maske, da se bo dovolj vpila in se njeni preostanki ne bodo zbrisali v masko.

celotno besedilo skrij besedilo

Večerna rutina proti pojavu maskne

Zvečer bi morali kožo ponovno globinsko očistiti in uporabiti pripravke za maskne, ki prispevajo k regeneraciji utrujene kože pod masko:

 • Kožo očistite takoj po prihodu domov. Čez dan so se na njej pod masko nabrali pot, sebum in umazanije, ki jih je treba čim prej odstraniti in preprečiti mašenje por.
 • V večerno rutino vključite pripravke za maskne z vsebnostjo aktivnih snovi za problematično kožo – z benzoil peroksidom, salicilno kislino in drugimi AHA kislinami. Z njihovo uporabo pa bodite previdni, še posebej, če je vaša koža po nošenju maske zelo razdražena. V tem primeru izberite manjšo koncentracijo ali jih vsaj začasno nadomestite z blagimi pomirjajočimi in vlažilnimi pripravki.
 • Da boste preprečili draženje, ne uporabljajte več izdelkov z aktivnimi snovmi naenkrat. Intenzivnejšo lokalno nego za akne nanesite le na posamezne mozoljčke, ne na ves obraz. Če ste navajeni uporabljati izdelke z retinolom, nanesite en večer retinol, drugi večer pa lokalno nego, ne obojega hkrati.
 • Vsaj enkrat tedensko privoščite koži pomirjajočo masko za obraz, ki kožo osveži in regenerira.

celotno besedilo skrij besedilo

Da boste prišli do najboljših rezultatov, upoštevajte tudi druge nasvete, kako se znebiti aken: mozoljčkov ne iztiskajte, ne dotikajte se obraza z umazanimi rokami, dovolj pijte, jejte zdravo in v glavnem bodite mirni.

Ličenje pod masko in maskne

Dermatologi uporabe ličil pod masko ne priporočajo. Lahko prispevajo k mašenju por in s tem k poslabšanju stanja maskne. Njihovo uporabo bi torej morali v času nošenja mask omejiti na minimum. Če pa vseeno želite maskne prekriti z ličili, vedite, da je manj več, in upoštevajte nekaj osnovnih pravil, ki zmanjšajo možne negativne posledice za vašo kožo:

 • Ličila vedno nanašajte na očiščeno in navlaženo kožo, in to dovolj časa pred nadetjem maske.
 • Pred nanašanjem ličil si umijte roke. Če za aplikacijo ličil uporabljate čopič ali gobico, ju redno umivajte.
 • Stavite na nekomedogeni tekoči puder s sestavo, ki ne maši por. Najbolje, da izberete specialni tekoči puder za problematično kožo od izdelovalcev dermokozmetike, ki s svojo sestavo aknasto kožo obenem neguje.
 • Tekoči puder fiksirajte s fiksacijskim pudrom, ki prepreči tveganje brisanja tekočega pudra v masko.
 • Če želite prekriti samo blage znake aken, bo zadostovala lahka BB-krema, ki manj obremenjuje kožo.
 • Ličila odstranite takoj, ko bo to mogoče, da bo lahko koža čim prej spet dihala. Kožo nato temeljito očistite.

celotno besedilo skrij besedilo