Preskoči na glavno vsebino

Mošusni parfum

Mošus sodi med najstarejše naravne dišeče snovi in v svetu parfumov je še vedno najbolj pogosta in najbolj priljubljena sestavina. Mošusni vonj pozitivno vpliva na psihično stanje, sprošča, spodbuja in prinaša dobro razpoloženje, zato se mošus uporablja tudi v farmaciji in aromaterapiji.

 

Mošus je tudi močan afrodiziak.

Mošus doda dišečim kompozicijam nežnost in čutnost in zaradi odličnih fiksacijskih lastnosti, ki podaljšujejo obstojnost parfuma na koži, ga v manjših količinah najdemo v vseh parfumih. Zaradi njegovega tipičnega vonja po čistem, ga včasih dodajajo tudi v mila ali izdelke za otroke.

Značilnost vonja mošusa:

Mošusni vonj imenujemo tudi vonj čistoče. Je zelo intenziven, čuten, sladek in pudrast. Včasih ima lahko začimbne ali lesne podtone.

Kako se pridobiva mošusni vonj:

Naravni vonj mošusa je na svojih potovanjih po Kašmirju odkril Marco Polo. Pravi mošus je živalski produkt, ki ga iz svojih žlez izločajo samci pižmarjev, večinoma v času dvorjenja samicam. Naravni mošus je zato zelo drag, celo bolj kot zlato, in proizvodnja živalskega mošusa je bila leta 1979 v celoti prepovedana. Pižmar je danes zaščiten kot ogrožena vrsta in naravni mošus nadomeščajo umetno proizvedene snovi.

Poleg sintetično proizvedenega mošusa se v parfumski industriji uporablja tudi mošus rastlinskega izvora, ki ima enak vonj kot pravi mošus. Najpogosteje uporabljene rastline so angelika, muškatni oslez ali mošusni cvet.

Po starodavnih tradicijah se je esenca mošusa v arabskem svetu dodajala tudi v omete zidov mošej, da bi iz njih vel čudovit vonj, kadarkoli bi nanje posijalo sonce. Vonj mošusa si je podredil ves svet in znanstveniki neprestano razvijajo nove in nove esence mošusa za še bolj intenzivna doživetja te privlačne in živalske dišavne snovi. Poiščite svoj edinstven mošusni parfum tudi vi!

celotno besedilo skrij besedilo