Parfum se na meni ne obdrži. Kaj storiti?

Eno od najbolj pogostih vprašanj, ki jih dobivamo, je „kako dolgo se parfum obdrži na moji koži?“. Večina ljudi pričakuje, da je obstojnost parfuma neposredno sorazmerna njegovi ceni. Prepričani so, da je višina cene tudi sorazmerna njegovi obstojnosti. Takšno pričakovanje je precej logično. Vsak od nas si želi najti parfum, ki bo na njem dišal ves dan. Kaj pa, če niti dražji in bolj koncentrirani parfum ne zdrži na koži dovolj dolgo? Kakšni so vzroki? Obstajajo neki nasveti, kako podaljšati obstojnost parfuma?

parfum

Zakaj se nekateri parfumi ne obdržijo na koži dovolj dolgo in kako to spremeniti?

Najbolj pogost problem kratke obstojnosti parfumov je suha koža. Maščoba, ki jo naša koža naravno ustvarja, deluje kot fiksator parfuma. Za uporabnike, ki imajo suho kožo, ali za tiste, na katerih se parfum enostavno hitro razdiši, imamo nekaj nasvetov.

  1. Molekule parfuma se z naše kože sproščajo v prostor – to je to, kar mi in naša okolica dojemamo kot vonj. Vonji se v okolje sproščajo boljše, če so „ogrevani“. Zato je pomembno, da parfum nanesete na naravno toplejše predele telesa. V glavnem so to predeli, kjer lahko preverimo srčni utrip – zapestje, pregib komolcev ali vrat (po strani ali za ušesi).
  2. Naslednja možnost, kako podaljšati obstojnost parfuma, je uporaba neodišavljene kreme prav na že omenjene ključne predele kože. Krema lahko deluje kot fiksator parfuma. Zelo priporočljiv in preverjen je vazelin Vaseline Original. Zlahka ga nanesete na omenjene predele kože in nato uporabite parfum. Krema je precej mastna, tako da vam zadostuje le zelo majhna količina.

Vzroki, zakaj parfum hitro izhlapeva z naše kože, so še naslednji: nahajamo se v sobi s suhim zrakom (na primer klimatizirana soba), opravljamo dejavnost, pri kateri se izrazito potimo, smo pod stresom itd. Teh dejavnikov pogosto ne moremo spremeniti, ampak tudi tukaj vam ponujamo nekaj trikov.

  1. Parfum lahko nanašamo na oblačila. Je sicer res, da v tem primeru ne bo reagiral z našo kožo in ne bo ustvarjal unikatnega vonja, ampak se bo vonj obdržal mnogo dlje. Ta način uporabe je zelo primeren zlasti v poletnih vročih dnevih, ko se več potimo in parfum pogosto bolj hitro „izginja“ z naše kože. Naslednja možnost, ki je res učinkovita, je nanos parfuma v lase. Parfum se v laseh res dolgo obdrži, ampak pazite – navadni parfumi vsebujejo alkohol, ki lase izsušuje in jih lahko tudi poškoduje. Zato priporočamo uporabo parfuma na lase le čas od časa.
  2. Če ne bodo pomagali zgoraj omenjeni nasveti, potem bo tale zagotovo deloval. Parfum skratka po nekaj urah uporabite ponovno. Za ta namen priporočamo kupiti majhno potovalno stekleničko Travalo, ki jo lahko izberete v nekaj različnih barvah.

Naslednji podobni nasveti, kako podaljšati obstojnost parfuma

  1. Parfuma ne hranite na vlažnem, toplem mestu ali neposredno na soncu. Ti trije dejavniki negativno vplivajo na obstojnost parfuma in njegovo prvotno kakovost. Tako da, če imate svoj parfum nameščen v kopalnici, potem ga hitro premestite na temno, suho in hladno mesto – na primer v omaro.
  2. Uporabniki imajo zelo pogosto navado, da parfum razpršijo na zapestji in ju med seboj drgnejo. Ampak pazite – toplota, ki jo ustvarja drgnjenje zapestij, povzroča, da se lahke molekule zlasti zgornjih not parfuma zelo hitro razdišijo in nato boste vohali le srčne note parfuma (srednja faza vonja dišave). Na ta način izgubite uvod parfuma, ki je pogosto zelo zanimiv. V glavnem pa tudi izrazito skrajšate obstojnost parfuma na svoji koži.

Če hočete parfum, ki dolgo zdrži, potem morate staviti na kakovost. Kakovostni parfumi imajo praviloma višjo koncentracijo dišečih olj in vsebujejo bolj kakovostne sestavine. Zagotovo ne boste razočarani, če izberete iz tako imenovanih niche parfumov. Gre za zelo originalne dišave (ki ne sledijo množičnim trendom) in njihova obstojnost je odlična. Lahko poskusite na primer omansko blagovno znamko Amouage, ali francoski znamki Montale in Serge Lutens, ki ponujata slavne parfume z dolgo obstojnostjo. Cene teh parfumov so višje, ampak jih ni treba nanašati tako pogosto kot navadne parfume in zato vam vsebina stekleničke vzdrži dlje časa. Posebej pomembno je pa omeniti, da niche parfumi ponujajo nezamenljiv in edinstven vonj.

Denisa