Preskoči na glavno vsebino

Pomoč Ukrajini

Dogajanje v Ukrajini je človeška tragedija in v Notinu globoko sočustvujemo z vsemi, ki jih je prizadela. Ta vojna ima velikanski vpliv na življenja več milijonov ljudi in ob tem ne moremo ostati ravnodušni. Delamo in še naprej bomo delali vse, kar je v naših močeh, da vsaj malo pomagamo omiliti posledice te vojne. 

Kako pomagamo

 • Začeli smo z dobrodelno akcijo v podporo organizacije UNICEF Češka republika in vanjo vključili tudi naše stranke. Skoraj dva meseca so v košarici prispevali po 0,50 €, in to v kar 26 evropskih državah. Obljubili smo, da bomo vsak prispevek podvojili in 100 % zbranih sredstev darovali za pomoč otrokom in družinam, prizadetim zaradi vojne v Ukrajini. V okviru te dobrodelne akcije so nam stranke poslale več kot 205 000 prispevkov, s skupnimi močmi pa nam je tako uspelo zbrati 224 270 €, ki jih bo UNICEF Češka republika uporabil za ciljano pomoč neposredno v Ukrajini.
 • „Kdor hitro da, dvakrat da – v kriznih razmerah to velja dvakratno. Pomoč družbe Notino otrokom, prizadetim zaradi vojne v Ukrajini, neizmerno cenimo. Vključiti stranke in podvojiti zbrano vsoto je lep način, kako omogočiti vsem, ki tudi na daljavo sočustvujejo s pomoči potrebnimi, da pomagajo. Za nas je to izjemno ljubo in dragoceno partnerstvo s češko družbo, ki prav tako kot UNICEF deluje na mednarodnem področju. Po zaslugi dobljene vsote lahko zagotovimo pitno vodo, hrano, tople odeje, streho nad glavo in zaščito otrokom, ki to prav zdaj najbolj potrebujejo. Hvala,“ je povedala Pavla Gomba, izvršna direktorica UNICEF-a na Češkem.
 • Nemudoma smo poslali materialno pomoč v vrednosti 250.000 €.
 • Takoj smo na ključna mesta dostavili več kot 500.000 izdelkov materialne pomoči. Otroško hrano, plenice, osnovne higienske potrebščine in embalažni material smo dostavili tja, kjer je to najbolj potrebno: na mejo med Ukrajino in Slovaško ter v bolnice in centre v notranjosti Ukrajine. 
 • Organizirali smo tudi na desetine drugih dobav (prek 250.000 izdelkov) materialne pomoči, ki je bila poslana tako na mejo kot v notranjost Ukrajine.

Nismo še končali

 • Dogajanje je prizadelo tudi naše ukrajinske sodelavce. Zagotovili smo jim podporo glede na njihove individualne potrebe in uredili nastanitev za njihove družine. Z vsemi smo v stiku in njim ter njihovim bližnjim urejamo premestitev oziroma druge oblike individualne pomoči.
 • Zagotavljamo prevoze z mejnih prehodov z Ukrajino. Prvi avtomobili so odpotovali že konec tedna, 26. in 27. 2., ko smo hkrati odposlali tudi prve pošiljke humanitarne pomoči.
 • Desetinam družin smo pomagali z nastanitvijo in zadovoljitvijo osnovnih potreb. Pomagamo jim še naprej.
 • Odprli smo transparenten račun za pomoč našim sodelavcem, na katerega lahko prispevajo vsi naši zaposleni. Notino vsak posamezen znesek potroji.
 • Pripravljamo nove pošiljke materialne pomoči. Razmere še naprej spremljamo in skupaj z ukrajinskimi veleposlaništvi ter neprofitnimi organizacijami pripravljamo dodatne pakete podpore. 
 • Pomagamo lokalnim organizacijam v Češki republiki, ki urejajo bivanje, nastanitev in zaščito vsem pomoči potrebnim.

Veseli nas, da v teh težkih trenutkih sodelujemo in hvaležni smo, da pomagate skupaj z nami.