Parfume najbolj na splošno delimo na »lažje« in »težje« dišave. Lahke dišave so predvsem sveže, bolj sadne ali pa cvetlične, medtem ko so v težjih bolj zaznavni toni mošusa, začimb, usnja, lesa ... Na intenzivnost vonja danega parfuma vpliva tudi delež vsebovanih dišavnih esenc.
Sestava parfuma
Vsak parfum oziroma dišava, ki jo vohamo, je sestavljena iz treh osnovnih delov; to je t. i. sestava parfuma. To, kar zaznamo takoj, ko parfum povohamo, imenujemo zgornje note parfuma. Gre za zelo intenzivno dišavno komponento, na osnovi katere lahko dišavo podrobneje razvrstimo. Hitro lahko prepoznamo, ali je dišava cvetlična, sadna, lesna ... To razvrščanje je lažje in bo povsem enostavno, če se zanesemo na svoj voh.
Ko zgornje note izzvenijo, pride do izraza druga komponenta sestave parfuma, to so srčne note. Te se povsem razvijejo šele nekaj minut po tem, ko parfum nanesemo na oblačila ali kožo. Srčne note parfuma imajo intenziven vonj, ki lahko traja tudi več ur.
Zadnji komponenta parfuma so njegove bazne note. To so dišavne esence, ki jih vohamo najdlje. Pri dišavah, označenih kot »parfum«, lahko bazne note parfuma zaznavamo tudi več dni. Zanimivo je, da bazne note parfuma na vsakem človeku dišijo nekoliko drugače, saj se zlijejo z njegovim lastnim vonjem, mošusom dane osebe.
Cvetlične dišave
V cvetličnih dišavah so najbolj zaznavni toni izrazito dišečih cvetlic, med katere sodijo vrtnica, lilija, jasmin, vijolica, španski bezeg ... Zagotovo si lahko vsi v hipu predstavljamo omamen in lep vonj teh cvetlic! Od omenjenih sta, denimo, jasmin in vijolica prisotna v srčnih notah legendarne dišave Flower by Kenzo. Njene bazne note med drugim vsebujejo tudi kadilo, ki tej cvetlični dišavi doda rahlo orientalski pridih.
Zelo priljubljena cvetlična dišava je tudi Armani My Way. Bazne note te dišave sestavljata cedrovina in beli mošus, ki sladko razvijata vonj opojnih cvetlic, sladkega jasmina in tuberoze.